Ga naar inhoud


Hoe zit dat met programma gegevens (TV gids)?


Aanbevolen berichten

  • Beheerder
Geplaatst:

Weet er iemand hier, bij voorkeur goed juridisch onderbouwd, hoe het zit net de programmagegevens van de diverse omroepen?

 

Ik begrijp nog steeds niet hoe een tv zender auteursrecht kan hebben op de informatie (programma's en tijdstippen) die hij uitzend en inmiddels ook in elke satellietontvanger terug is te vinden.

 

Hoe zit het dan bijvoorbeeld als je de omschrijvingen van de programma's zelf zou schrijven en alleen de statische gegevens zoals tijdstip en programma naam gebruikt?

 

Al die regelgeving maakt het vrijwel onmogelijk om legaal een fatsoenlijke EPG te bouwen.

 

Als je reageert dan graag wel feiten en geen meningen.

 

Mvg,

 

Michel

Gebruik je een advertentie blocker? Sluit onze website dan uit. Zonder advertenties kan deze site niet voortbestaan.


Geplaatst:

Ik heb daar indertijd over gepost met Ron, die op een bepaald ogenblik het idee had om via het forum een soort van programma-overzicht aan te bieden, maar ik vind die posts niet meer terug.

 

Het probleem ligt hem erin dat die gegevens in Nederland onder het auteursrecht vallen en de omroepen zich (kunnen) verzetten tegen de verspreiding ervan.

 

Op google is er redelijk wat over te vinden, want ik heb begrepen dat er ooit een wetsvoorstel was om de omroepen op te leggen dit gratis ter beschikking te stellen van derden, maar hoever dit ondertussen staat, weet ik niet.

 

Greets

 

 

  • Beheerder
Geplaatst:

Het gaat mij om een fatsoenlijke EPG.

 

Zolang die programma informatie niet vrijelijk verspreid mag worden is ook de online EPG gedoemd om te mislukken omdat het dan altijd een initiatief van een enthousiaste eenling blijft.

 

Als het door meer mensen legaal gedragen kan worden, wordt het resultaat alleen maar beter.

 

Mvg,

 

Michel

Gebruik je een advertentie blocker? Sluit onze website dan uit. Zonder advertenties kan deze site niet voortbestaan.

Gast schotelkop
Geplaatst:

Net zo illegaal als de youtube plugin.maar die gebruik ook iedereen.Wel jammer een goede epg is nooit weg

Geplaatst:

Lees de Engelstalige Wiki pagina's van Wiki eens door. Op de Nederlandse Wiki is nog niets te vinden.

 

Eea zal dan wat meer duidelijkheid verschaffen.

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Electronic_program_guide

http://en.wikipedia.org/wiki/TV_Guide_Channel

 

Het is in ieder geval wel heel duidelijk dat het patent/octrooi onderhavig is en je in ieder geval hier eea voor moet gaan afdragen kwa centen.

 

Iedere TV-Radio-Omroep gids, hetzij papier of digitaal wordt gevoedt door informatie wat een omroep verschaft. Om natuurlijk kijkers te trekken wordt er naast de tijdsaanduiding en header ook summier aangegeven wat de inhoud van het programma is.

 

Bij iedere omroep is bekend wanneer er een reclameblok wordt uitgezonden (op de seconde nauwkeurig), maar dit zullen ze om financiele redenen nimmer vrijgeven. Het is echter toch wel te vinden als je Google gebruikt (billboards,breakbumpers).

 

Neem je nu bv een papieren gids van omroep X, dan zal die omroep in hun gids in het dagprogramma-overzicht bij hun zelf wat aantrekkelijke extra info wegzetten en van omroep Y bv alleen de programmanaam.

In dezelfde gids van omroep X zal eveneens op een apparte pagina wat meer over een film, programma worden ingegaan om mensen te aandacht te trekken en/of nieuwsgierig te maken.

 

Wil je nu dus zelf een EPG/IPG op gaan zetten dan heb je naast de vruchtgebruik v/h octrooi (financiele kwestie) ook input nodig van de diverse omroepen.

De gevevens; data,tijdstip,programmanaam,zender is een vrij gegeven en openbaar. Wederverspreidden van informatie over het programma (lees:inhoud) niet. Deze teksten vallen rechtstreeks onder het auteursrecht.(dus ook naam van een aflevering uit een serie, bv Flikken in Maastricht "De afperser").

 

Ben medio 1993 tegen een soortgelijk probleem aangelopen met real-time koersinformatie en cijfermateriaal die geagendeerd stond. Dit moest op een website komen die ik bouwde, maar al snel een berg ellende ivm vertraging koersen die moesten op internet en bedrijfsgegevens. (Die kwamen allemaal uit newsgroepen (beleggers) die actief waren) (NOS-Teletekst had de priveleges)

 

Hoop dat je er iets mee kan.

Geplaatst:

In principe is er niets mis met het publiceren van programmagegevens. Het probleem ligt eerder bij de bron.

 

Deze koopt de gegevens in en verspreid deze naar derden op papier of digitaal. Wanneer zij melden dat de afnemer de gegevens niet mag herpubliceren, heb je een probleem. (en dat zal in alle gevallen zo zijn, zeker bij digitale aanbieders.)

 

Zie ook de uitspraken van de NMA.

Receiver: VU+ Solo 4K

Schotel: Digiality 85cm multifocus, 4x Triax PLL LNB, 4x Digiality DiSEqC 1.0 High-Iso (Astra1-2-3, Hotbird)

Geplaatst:

Zo kan je het ook verwoorden. Komt alleen nog vruchtgebruik van het EPG/IPG octrooi bij.

  • Beheerder
Geplaatst:

Begrijk ik het dan goed dat je juridisch gezien wel de datum/tijdstip en programmanaam informatie vrijelijk mag overnemen en publiceren, maar de programmaomschrijvingen niet?

 

Als dat zo is, zou je die programmaomschrijvingen natuurlijk zelf kunnen verzinnen of herschrijven en zou het geheel dan 100% legaal zijn.

 

Mvg,

 

Michel

Gebruik je een advertentie blocker? Sluit onze website dan uit. Zonder advertenties kan deze site niet voortbestaan.

Geplaatst:

Dit zegt de npo erover:

 

" Wat u moet weten over programmagegevens

 

De programmagegevens van de Nederlandse omroepen worden beschermd door het auteursrecht. Dit betekent dat niet iedereen zonder meer het spoorboekje mag publiceren. Daarvoor moet eerst een publicatielicentie bij de rechthebbende worden aangevraagd. Het gaat hierbij met name om de landelijke algemene zenders van de NPO, RTL Nederland, SBS Broadcasting en Talpa.

 

Zonder een dergelijke publicatielicentie is MIS niet gemachtigd programmagegevens van deze omroepen te leveren. Er zijn verschillende regels voor gebruik in gedrukte of elektronische media. De voorwaarden hiervoor verschillen per organisatie en zijn opvraagbaar bij de hierboven genoemde omroepen/zenders.

 

Nadat een publicatielicentie van de omroep is verkregen, moet een leveringsovereenkomst met Media Informatie Services worden gesloten. Hierin worden de voorwaarden voor de levering van programmagegevens nader gespecificeerd, evenals de kosten voor de dienstverlening.

 

Zodra alles geregeld is: publicatielicentie, leveringsovereenkomst en technische infrastructuur, kan tot levering worden overgegaan"

 

Greets

Geplaatst:

Citaat:
Zodra alles geregeld is: publicatielicentie, leveringsovereenkomst en technische infrastructuur, kan tot levering worden overgegaan"

 

Heb nog even contact gehad met de houder van de koersen, maar idd abo nodig.

Als iemand tijd heeft kan die http://www.b9.nl/omroeptv/ nog even doorlopen, daar staat als het goed is iets tussen om zelfd een tv-gids te maken. (Google gaf het iig wel aan)

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...