Ga naar inhoud


Strenge regels voor tv-scherm op terras


Gast Kimble

Aanbevolen berichten

Citaat:
Strenge regels voor tv-scherm op terras

AMSTERDAM - Lang niet in alle steden mag er tijdens het WK op het terras naar voetbal gekeken worden. In Haarlem zijn grote beeldschermen op straat verboden. In Amsterdam en Rotterdam moeten de tv-schermen op de horecazaak gericht zijn. En in Utrecht zijn grote schermen en buitentaps zelfs helemaal taboe.

 

Mogen er tvschermen op het terras van een kroeg staan? Komt er een groot scherm op het plein van een stad?

 

De antwoorden op deze prangende vragen onder supporters verschillen per stad. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hanteert wel enkele richtlijnen. Zo mag je zonder vergunning buiten op de stoep samen met de buren of vrienden naar een wedstrijd kijken. Een biertap op eigen terrein is ook toegestaan, maar op de openbare weg moet toestemming bij de gemeente worden gevraagd.

 

Voor de grotere voetbalfeesten moet een evenementenvergunning worden aangevraagd, wat al snel in de duizenden euro’s kan lopen. Veel gemeenten geven bovendien maar een beperkt aantal van deze vergunningen uit, waardoor in sommige steden een scherm in de binnenstad niet wordt toegestaan. Ook de regels rondom tv’s op terrassen verschillen enorm. Een zegsman van de VNG laat weten dat gemeenten bij spontane feesten een oogje zullen dichtknijpen en niet te streng zullen zijn, behalve als er overlast wordt veroorzaakt.

 

Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) pleit voor vrijheid voor horecabazen. „Laat ons er een feest van maken en stel niet te veel regeltjes in, daar doe je niemand een plezier mee”, zegt KHN-woordvoerder Anthony van der Klis.

 

Een rondgang langs gemeenten levert zeer uiteenlopende regels op. Haarlem verbiedt het tonen van de wedstrijden op het terras. In Amsterdam verschillen de regels zelfs per stadsdeel. Wel heeft de hoofdstad een aantal vaste normen. Zo moet er op terrassen met een buitenscherm minimaal één medewerker aanwezig zijn die verantwoordelijk is voor de gang van zaken en een oogje in het zeil houdt.

 

Ook moeten de tv-schermen op de horecazaak gericht zijn en niet op de openbare weg. De tv mag pas een kwartier voor aanvang van de wedstrijd worden aangezet. In risicogebieden zoals het Leidseplein en het Spui mogen alleen schermen worden neergezet in overleg met de Amsterdamse politie. „In de RAI komen grote schermen te hangen waar met heel veel mensen tegelijk gekeken kan worden”, weet een woordvoerder van de gemeente. „Als we er gezamenlijk een groot feest van maken, hoeven we bij het volgende WK geen strenge regels in te voeren.”

 

In Utrecht hoeven terrasbezoekers niet op grote schermen te rekenen. „De horeca mag geen buitentaps en grote schermen neerzetten op de terrassen”, zegt een woordvoerder van de gemeente. „Wel mogen mensen hun tv naar buiten slepen en met de buren naar de wedstrijd kijken, op de terrassen in de stad heb je al snel overlast. Mensen lopen met bier in de hand de straat op. Dat willen we niet hebben.”

 

In Rotterdam zijn schermen op de terrassen wel toegestaan. „Mits de schermen op het terras zijn gericht”, weet een gemeentewoordvoerder. „En zodra er een evenement van gemaakt wordt, met bijvoorbeeld dj’s, dan is een vergunning verplicht.”

 

Uit onderzoek van bank en verzekeraar ING blijkt dat onze economie, mits ’we’ wereldkampioen worden, met 700 miljoen euro groeit. Hoofdeconoom Charles Kalshoven van ING: „Hoe beter het Oranje vergaat, des te gunstiger dat dus is voor de Nederlandse economie.”

 

 

 

 

Bron: Telegraaf

Auteurs: Chris Ververs en Arjen ten Cate

 

Ja en dan volgt er ook nog de factuur van Buma Stemra, wat niet staat vermeld in het artikel. Of zal het zo zijn dat Buma Stemra dit ivm het "wij" en "we" wel door de vingers ziet.

 

Kan het me eerlijk gezegd niet voorstellen.

Link naar reactie
Delen op andere sites


Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...