Ga naar inhoud


Halve finale Oranje door 12,3 miljoen mensen gezien


dreamlover8000

Aanbevolen berichten

HILVERSUM - Een recordaantal van 12,3 miljoen Nederlandse tv-kijkers heeft dinsdagavond het Nederlands elftal tegen Uruguay zien spelen. Hiermee gaat de halve finale van het WK Voetbal 2010 de boeken in als het meest bekeken televisieprogramma aller tijden.

 

© ANPDit maakte de NOS woensdag bekend.

 

Sinds 1998 stond de halve finale van het WK uit 1998 bovenaan de ranglijst van meest bekeken tv-programma's ooit met 11,7 miljoen kijkers. Nederland verloor destijds in Marseille met strafschoppen tegen Brazilië.

 

 

 

Dit beruchte duel staat nu op de tweede plaats. Op de derde en vierde plaats staan met beide 11,5 miljoen kijkers de halve finaleduels Portugal-Nederland (EK 2004) en Italië-Nederland (EK 2000). De kwartfinale Nederland-Brazilië van afgelopen vrijdag bezet nu de vijfde plek in de ranglijst met 11,2 miljoen kijkers.

 

 

Buitenshuis

 

Het recordaantal van 12,3 miljoen kijkers is gebaseerd op aanvullend onderzoek van Intomart GfK waarin ook het aantal kijkers is opgenomen dat buitenshuis, in de horeca of in de openlucht, een deel van de uitzending heeft gezien.

 

Van de 12,3 miljoen Oranjefans zaten 10,6 miljoen kijkers thuis voor de buis (inclusief visite) en volgden 1,7 miljoen voetbalfans de uitzending elders.

 

 

Gedeeltelijk

 

Woensdagochtend maakte Stichting Kijkonderzoek (SKO) reeds bekend dat de wedstrijd gemiddeld 8,5 miljoen kijkers trok. Dit is echter het gemiddelde aantal kijkers dat volgens SKO thuis de gehele wedstrijd heeft gezien. Het aanvullende onderzoek telt ook de mensen mee die de wedstrijd slechts gedeeltelijk zagen.

 

Waarschijnlijk staat de wedstrijd Nederland-Uruguay maar kort bovenaan in de ranglijst en zijn er zondagavond nog meer tv-kijkers geïnteresseerd in de WK-finale die Nederland speelt tegen Spanje.

 

© ANP

 

Link naar reactie
Delen op andere sites


Welnee, zolang de groep mensen een goede vertegenwoordiging van het Nederlandse volk is, is die populatie groot genoeg. Dat heb ik al geleerd bij statistiek in de eerste klas van de middelbare school. In weerwil tot de gedachte van sommigen dat je toch zeker een miljoen mensen nodig hebt om de Nederlandse bevolking te peilen.

 

Er zijn vaste modellen om de grootte en selectie van zo'n groep te berekenen. Dat zal hier ook gebeurd zijn en dan is 2800 meer dan genoeg voor de hele bevolking. Bovendien wordt bij dingen als deze aanvullend onderzoek gedaan.

 

Overigens blijkt ook bij politieke peilingen vaak dat degene met de grootste populatie (in Nederland is dat De Hond) niet altijd de meest betrouwbware resultaten heeft. De foutenmarge neemt namelijk enorm toe bij grotere populaties.

Na jaren zonder, ben ik toch weer van plan een schotel aan te schaffen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...