Ga naar inhoud


Bijplaatsen geheugen


juul007

Aanbevolen berichten

Waarop moet je letten als je geheugen wil bijplaatsen?

Speelt de klokfrequentie een rol?Kan je twee verschillende freqs parallel gebruiken?Bestaan er verschillende soorten geheugen?(bvb SDRAM,...)

Hoe weet je hoeveel MHz een lat geheugen ondersteunt?Staat dat ergens opgedrukt?

Excuus voor al deze(waarschijnlijk) domme vragen

 

Link naar reactie
Delen op andere sites


Je kunt verschillenden snelheden van geheugen bij elkaar plaatsen, maar de langzaamste geheugenchip bepaald de uiteindelijke snelheid.

 

We kunnen onmogelijk zeggen wat voor een soort geheugen in jouw computer moet. Alles valt en staat met het merk en type moederboard. Dus als we meer hulp moeten geven hebben we tenminste die informatie nodig!!

Synology DS414 + DS1815+(8GB) + iPad Pro 10.5 64Gb (iOS 11) + iPhone 7+ 128 GB (iOS 11) + MacbookPro 15" 2016 (MacOS  High Siera 10.13)  + Apple Watch Series 3 (WOS 4) + Apple TV3 + Apple TV4 + Nvidia Shield + Microsoft Gecertificeerd.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Allereerst let je op de kwaliteit.

 

Kwaliteitsgeheugen (het duurste dus) is herkenbaar aan de aanduiding Brand/Brand, hetgeen wil zeggen dat deze geheugenmodules in zijn geheel door de fabrikant zelf worden gefabriceerd en geassembleerd. Dus herkenbaar aan de merknaam.

De aanduiding Brand/3rd wil zeggen, dat de chips en printplaatjes van verschillende fabrikanten komen, en door een derde partij worden geassembleerd.

ECC ofwel Error Code Correction geheugenmodules worden veelal toegepast in professionele systemen, zoals servers.

De toegewijde huisgebruiker voor wie alleen het beste goed genoeg is, zal dit geheugentype ook toepassen.

OEM is niet goedgekeurde A kwaliteit geheugen, word erg veel gebruikt in markt bij zeer low-butget systemen.

Ook is er verschil in de kwaliteit van de fabrikant van de DRAM (chips) op de geheugenmodules, er zijn maar een paar grote (en kwalitatief goede) fabrikanten. Deze grote fabrikanten zijn: Samsung, Hyundai, LGS (Goldstar), Micron, Toshiba, Mitsubishi, Texas Instrument (nu Micron) en Fujitsu. Deze merken produceren zelf ook weer verschillende kwaliteitsniveaus. Het is aan het uiterlijk van een module moeilijk af te zien of de module goed is. Een paar belangrijke punten zijn: het merk van de DRAM en het aantal chips dat op de module zit.

 

 

De klokfrequentie speelt zeker een rol, je pc hanteerd altijd de langzaamste klokfrequentie, als je bankjes met verschillende klokfrequenties gebruikt kan je behoorlijk wat moeilijkheden krijgen b.v. vastlopers of het niet willen booten van je pc. Ook is het moederbord afhankelijk wat voor grootte dimm bankjes je kan gebruiken en in welke volgorde. De nieuwere pc's hebben daar meestal geen moeite mee maar de oude pc's willen nog wel eens een bepaalde volgorde aanhouden (lees je mobo gebruiksaanwijzing).

Je hebt verschillende soorten geheugenbankjes (ook dit is afhankelijk van je mobo of het er in kan).

Vroeger had je Fast page memory wat werd opgevolgd door edo ram, daarnaast heb je nu Sdram, DDR Sdram & Rimm of RDram en voor je laptop SODimm en Micro-SODimm etc. etc. ook deze ontwikkeling staat niet stil want alles wordt sneller.

De specificaties staan op het geheugenbankje gedrukt maar helaas niet altijd in klare taal. Elke fabrikant van geheugenchips heeft een code waaraan deze fabrikant te herkennen is. Deze code is in de meeste gevallen opgebouwd uit vier letters. Met behulp van deze code is het te bepalen door welke fabrikant de geheugenchips zijn gefabriceerd.

 

 

Na het installeren van de modules, moet je eerst het systeem aanzetten en kijken naar het aantal MB's dat op het startscherm verschijnt. Dit aantal moet ongeveer gelijk zijn aan het totaal aantal MB's (oude aantal plus nieuwe modules) in uw systeem maal 1000. In de 'oudere' borden geeft de computer na het installeren een 'memory mismatch error' en vraagt of u de setup in wilt. U moet dan de setup in gaan en daarna de setup weer verlaten met bewaren van de wijzigingen. De volgende keer dat u uw systeem opstart mag de computer geen mismatch error meer vermelden.

 

ECC (Error Correction Code) staat voor een controle methode op een geheugenmodule die ervoor zorgt dat de data goed verzonden wordt. Het detecteert fouten zonder een foutmelding te maken.. ECC is voornamelijk zinvol in belangrijke systemen.

 

Je kan true parity (echte parity) gebruiken in een ECC systeem, maar je kan niet ECC geheugen gebruiken in een parity systeem.

 

Een x32 module is zonder parity en een x36 module is met parity.

 

 

EDO is de opvolger van Fast Page en is ongeveer 10% sneller. EDO werkt meestal niet samen in combinatie met fastpage geheugen.

 

Modules die sneller zijn dan de geadviseerde snelheid leveren doorgaans geen problemen op (tenzij het verschil groter is dan 20ns), modules met een lagere snelheid dan de geadviseerde snelheid leveren wel problemen op.

Het is mogelijk deze door elkaar heen te gebruiken, zolang het verschil niet groter is dan 20ns. Evengoed kan je problemen krijgen ook als je max 20ns verschil aanhoud.

 

<img src="/ubbthreads/images/icons/cool.gif" alt="" />

 

 

Regards

 

'Life Is A Joke'

 

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hier het weinige dat ik teruggevonden heb ivm het moederbord van mijn Pentium3 900MHz:

heeft 2 DIMM sokkels die elk 128Mb geheugen ondersteunen.

geheugenmodules: 168-pin DIMMS met vergulde kontakten

66/100/133 MHz

SDRAM(ongebufferd),3.3v

Single- of double-sided DIMM

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het handigste is om met je boekje naar de locatle computerboer te gaan en het juiste geheugen te (laten) bijplaatsen.

 

Ik begrijp dat je nu 2 x 128 Mb hebt. Een leuke vooruitgang is om dit te verdubbelen. Afhankelijk van wat je met de computer doet, zal dit in de praktijk meer dan voldoende zijn. In jouw geval zal er dus een 256 Mb module van 133 Mhz bijkomen.

Synology DS414 + DS1815+(8GB) + iPad Pro 10.5 64Gb (iOS 11) + iPhone 7+ 128 GB (iOS 11) + MacbookPro 15" 2016 (MacOS  High Siera 10.13)  + Apple Watch Series 3 (WOS 4) + Apple TV3 + Apple TV4 + Nvidia Shield + Microsoft Gecertificeerd.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...