Ga naar inhoud


[Buitenland] RAI-kanalen frequentiewijziging


Gast Paullo

Aanbevolen berichten

Volgens een artikel op totaaltv gaan de RAI-kanalen van frequentie wijzigen en komt RAI-HD op de sat (gecodeerd weliswaar)

 

Citaat:
ITALIAANSE RAI UNO VERHUIST, RAI HD KOMT OP SATELLIET

 

De Italiaanse zenders Rai-Uno, Rai-Due en Rai-Tre verhuizen allen op korte termijn naar een nieuwe Hotbird frequentie. Schotelbezitters maar ook alle exploitanten die de Rai doorgeven moeten daarom de instellingen aanpassen. Op woensdag 25 mei stopen Rai-Uno, -Due en -Tre op de eerder daarvoor gebruikte Hotbird frequentie 11.766 Ghz.

 

Een bijkomend voordeel is dat op de nieuwe frequentie wél voor het eerst eindelijk in anamorph 16:9 breedbeeld wordt uitgezonden want tot nu toe deed de RAI dat via de oude frequentie niet. De signalen op de nieuwe frequentie worden ook al gebruikt voor aanvoer naar het Italiaanse pakket Tivú-sat maar waren tot voor kort geheel gecodeerd en nu dus grotendeels FTA (en nu dus ook de aanvoer voor bijvoorbeeld de kabel). De RAI is verder bezig met het effectiever verdelen van haar transponderruimte op de Hotbird.

 

Zo zal, en ook dat is tevens aanvoer voor TivúSat, RAI HD op de 'oude' Rai-Uno transponder worden doorgeven. Deze zender staat los van de RAI HD demo op Astra 23,5 oost. Het is onduidelijk of er op 23,5 oost een vervolg komt op het Demokanaal. In ieder geval komt RAI HD als reguliere zender op de Hotbird terecht. Momenteel bestaat die zender in Italië al via DVB-T. Dit is een simulcast met grotendeels upscaling van SD naar HD van Rai-Uno. RAI HD zet echter bij native HD-uitzendingen een HD logo in beeld en als er bijvoorbeeld een native HD programma van Rai Due of Rai Tre is, dan verschijnt dit op RAI HD met aangepast logo.

 

RAI HD zal echter op de satelliet helaas volledig gecodeerd worden voor in eerste instantie gebruikers van TivúSat. Datzelfde zal ook blijven gelden voor de gecodeerde uitzendingen op Rai-Uno, -Due en -Tre. Immers zijn vanwege auteursrechtelijke beperkingen bepaalde films, series en vooral sport (zoals formule 1) gecodeerd. Deze codering is alleen te omzeilen middels illegale of legale wegen (zoals ontvangst van het TivúSat pakket). Bij kabelexploitanten als UPC blijft Rai-Uno bij gecodeerde uitzendingen gewoon, zonder enige verdere mededeling, op zwart staan. Schotelbezitters met Hotbird ontvangst zullen normaliter de mededeling 'gecodeerde uitzending zien'.

 

RAI 1,2,3 vanaf 25 mei 2011:

Hotbird, 13 oost

10,922 Ghz.

SR 27500 FEC 2/3

 

Bron: Bron: Totaal TV

Auteur: J.H. Visser

Datum: 24/5/11

 

Greets

 

 

Edit: Als je een artikel zomaar overneemt kunnen er natuurlijk ook dikke fouten in staan. Misschien moet meneer Visser zijn bril eens opzetten want de juiste frequentie is toch echt: 10992 27500 3/4 V

Link naar reactie
Delen op andere sites


 

 

 

Edit: Als je een artikel zomaar overneemt kunnen er natuurlijk ook dikke fouten in staan. Misschien moet meneer Visser zijn bril eens opzetten want de juiste frequentie is toch echt: 10992 27500 3/4 V

 

Ach iedereen maakt wel eens een foutje. Het is 10992 27500 2/3 V.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
Als je een artikel zomaar overneemt kunnen er natuurlijk ook dikke fouten in staan


Ik heb het artikel enkel maar geciteerd, met bron erbij, maar - behoudens vergissing - nergens geschreven dat ik het ook op zijn waarachtigheid had nagekeken. Is nazicht naar de correctheid van de inhoud een vereiste bij overname van een artikel ?

Blijkbaar zijn die dikke fouten trouwens niet zo evident, want is het nu een FEC van 3/4 of 2/3 ?

Greets

Link naar reactie
Delen op andere sites

In het oorspronkelijke artikel staat als frequentie vermeld 10.922, waar het in werkelijkheid 10.992 moest zijn.

 

Je kan dat dan een "dikke fout" noemen, mij lijkt dat eerder een detail, maar goed smaken verschillen.

 

Greets

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...