Ga naar inhoud


Schotel 'aarden' ?


Gast

Aanbevolen berichten

Nadat ik de nodige uurtjes op het dak heb doorgemaakt met schotel+stab uitrichten is mij 1 ding behoorlijk opgevallen.. Mijn schotel+motor+pijp en beugels staan onder spanning.. Hoeveel volt het mag zijn weet ik niet maar het is goed 'voelbaar'. Vooral als ik met mijn ene hand de (metalen) regengoot vastpak en met mijn andere hand de schotel of pijp aanraak.. Omdat ik dat niet echt prettig vond hab ik tijdelijk mijn Humax 'geaard' met een stukje draad van de behuizing naar een aardpin van een wandcontactdoos. En toen waren de 'schokken' op het dak over..

 

Mijn vraag is heeft dat 'aarden' nog een (positief of negatief) gevolg voor de ontvangst/werking van de receiver/schotel ?

 

Link naar reactie
Delen op andere sites


  • Reacties 39
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Aan het aarden van antenne´s of schotels die hoog op het dak staan wordt in Nederland, ook door erkende installateurs niet of nauwelijks aandacht besteed.

 

In Duitsland (waar ik woon) is het wettelijk verplicht op daken van een bepaalde hoogte bliksem afleiders te plaatsen. Dat voorkomt een hele hoop narigheid bij bliksem inslag. De huizen hebben hier allemaal een "echte aarde".

Dit is een dikke metalen staaf die in die diep in de grond geslagen is en/of onder de kelderzool aan een gaas van ijzer aangesloten is.

Hierop is dan de randaarde van de electro-voorziening aangesloten. Tevens wordt deze aansluiting gebruikt om de dakpijpen, goten, looprekken voor de schoorsteenveger en eventuele bliksemafleiders aan te sluiten.

Het is toegestaan om antennes en schotels met de bliksemafleiders op het dak te verbinden. Zodoende is een goede aarding gegarandeerd.

Is er geen bliksemafleider aanwezig, kan de schotel via een aparte leiding ge-aard worden. Dit is alleen voorschrift bij een minimale hoogte die ik niet uit het hoofd weet. Zou ik even na moeten lezen.

Mijn schotels staan op het dak en zijn aan aardnet aangesloten.

In Nederland mag alles niks kosten en ik heb nergens deze "naleving" met betrekking op het aarden gezien.

De brandverzekering, die in Duitsland trouwens verplicht is, betaald geen stuiver uit als vastgesteld kan worden dat er met de installatie aangerommeld is. Door deze strenge voorschriften, is de brandverzekering hier trouwens bijzonder goedkoop.

 

Het aansluiten van de Humax op de randaarde van het net zou ik je niet aanbevelen omdat volgens de geldende voorschriften aarding juist hier niet nodig en zelfs af te raden is. Er onstaan hierdoor allerlei kruipstromen die op hun beurt weer grote bromproblemen veroorzaken kunnen.

Ik zou hier het volgende aanbevelen: je schotelinstallatie goed en voorschriftsmatig aarden, of helemaal niets aarden. <img src="/ubbthreads/images/icons/smirk.gif" alt="" />

 

De eigenlijke ontvangstkwaliteit wordt door wel of niet aarden niet beter of slechter.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat aarden zal geen negatieve invloed hebben op jou ontvangst, alleen het zou niet nodig moeten zijn.

Het lijkt mij dat er een defect in de voeding van jou ontvanger zit.

Je kunt ook de stekker omdraaien in het stopcontact, dan heb je er waarschijnlijk ook geen last meer van.

Dat wil niet zeggen dat het probleem opgelost is, alleen heb je er geen last meer van.

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ben het niet met jullie eens, en ben juist een groot voorstander van dat aarden.

 

de spanning die op de behuizing van je humax staat wordt veroorzaakt door de toepassing van een goedkope schakelende voedingsmodule in je Humax. deze schakelende voeding "lekt" nogal waardoor er ongeveer 110 volt !! op de kast kan komen te staan.

 

Op zich is dat helemaal geen probleem, totdat je een rs232 kabeltje aan je humax hangt om er even nieuwe software in te zetten, of je met een season interface gaat spelen.

 

Ik heb al diverse opgeblazen MAX232 ic'tjes gehad hierdoor, en zelfs wel eens een opgeblazen rs232 port van een pc.

 

Let er wel op dat je je pc ook aan aarde legt, in een pc zit een mogelijk nog beroerdere voeding dan in je Humax.

 

je zou voor de grap eens moeten meten tussen het huis van je pc of je Humax, en de aarde. Ik denk dat je dan behoorlijk schrikt als het wijzertje ruim over de 100 volt gaat.

 

groeten,

Peter.

Niet gehinderd door enige vorm van technische kennis zet ik onbevangen overal mijn schroevendraaier en soldeerbout in.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb zelf mij schotel en mijn humax geaard. Waarom omdat ik spanning had staan op mijn stab motor. Ik ging toen maar mijn schotel en mijn humax aarden.

Wat betreft het aarden van de humax heb je gelijk dat er een vervelende brom kan komen, ik heb dit namelijk bij een kennis van mij, bij mij heb ik er geen last van.

 

Je motor komt onder stroom te staan omdat waarschijnlijk de achter kant en de schroefjes aan de zijkant ook onder stroom staan. (dit kan je voelen of meten met een spanningszoekertje)De spanning gaat door de kabel naar de motor. (niet via de koperkern maar via de isolatie mantel.) Omdat je conectoren in contact staan met de buiten behuizing van de stab motor komt er spanning op je motor te staan en soms zelfs op de hele schotel (dit ligt eraan of je schotel goed geverft is of niet.)

 

Ik heb zelf al meegemaakt dat door de humax mijn compoort 1 van mijn computer is stuk gegaan. En op mijn season had ik ook eens een grote spanning staan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ehh jongens... ik wil echt niet zeggen dat in Duitsland alles beter is...!

Het Grolsch en Heineken (bruine fles) smaakt mij altijd nog stukken beter dan in Duitsland en ook de bitterballen en kroketten mis ik best wel.

Zo, afgezien daarvan...

In Nederland hebben ze altijd nog de onhebbelijkheid, ook in nieuwbouw, op bepaalde voor mij onverklaarbare punten stopcontacten te monteren die geen....! randaarde hebben.....!

Zo. Dan moet iemand mij maar eens verklaren waarom dit goedkope gepruts nog steeds maar mag en aan de eindverbruiker als normaal "verkocht" wordt..!

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

De aan te sluiten apparatuur zoals tv video en satontvanger dient dubbel geissoleerd te zijn.

Sommige firma's hebben daar lak aan.

Dan moet iemand mij maar eens verklaren waarom dit goedkope gepruts nog steeds maar mag en aan de eindverbruiker als normaal "verkocht" wordt.......

Waar moest die Humax ook al weer heen gedonderd worden volgens jou? <img src="/ubbthreads/images/icons/grin.gif" alt="" />

 

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Svetik,

je hebt gelijk.

 

ik heb ook 6 jaar in stuttgart gewoond en alles moet op en top doppeltgemoppelt geinstalleerd en aangesloten zijn.

overigens als je schotel in duitsland meer dan een meter buiten de gevel of daklijn uitsteekt is die aarding verzekeringstechnisch verplicht.

Ja en zelfs een soort spanningsonderbreker tussen buiten installatie en binnenshuis kabels wordt aanbevolen.

 

maar de nen 1010

part002a.jpg

 

is verplicht in de nederlandse huizen en voldoet aan alle verzekeringstechnische randvoorwaarden. dat betekend niet dat dit goed is want die normen worden met de installateurs en de bouwlieden vastgesteld en niet als in duitsland met de DIN norm alleen door de onafhankelijke partijen.

 

ik zou hem wel willen aarden maar waaraan....?

als mijn huis volgens 1010 is geinstalleerd kun je hem nergens op aansluiten of een nieuwe aparte aarding leggen.

 

cheers, bouwfraude

Monsoon, Club Mix

Nusrath Fateh Ali Kahn

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

er zit in ieder huis echt wel een aardpunt.

soms door de energieleverancier aangeleverd, soms bij de bouw aangelegd. ik heb gelukkig een door de vroegere energieleverancier aangelegde aarde en die is gewoon goed.

heb je nu echt geen aarde door wat voor reden dan ook, knoop de aarde dan gewoon aan de nulleider voor de hoofdschakelaar. dit mag niet, dat weet ik maar het werkt wel. in de transformatorhuisjes in nederland is het spulletje toch aan elkaar geknoopt.

verder is deze praktijk bij grote bedrijven en instellingen met een eigen wkk (warmte kracht koppeling) de normaalste zaak van de wereld.

 

Peter.

Niet gehinderd door enige vorm van technische kennis zet ik onbevangen overal mijn schroevendraaier en soldeerbout in.

Link naar reactie
Delen op andere sites

tonskidutch, er zullen wel mensen zijn die dit lezen en lachen dat die Duitsers zo gründlich zijn, maar laat ze maar.

Die regelementen zijn gewoon erg zinvol en maken de huisbouw zeker niet duurder.

Ik heb hier zelf een huis gebouwd en de naleving van veiligheidsvoorschriften streng doorgemaakt.

Alle regels zijn begrijpelijk, simpel en zeker niet overdreven. Het geeft jezelf ook een veilig gevoel, vooral tijdens zware onweersbuien.

Zelfs de schoorsteenveger komt bij mij verplicht langs en maakt ieder jaar de schoorsteen schoon en meet de emmissie-uitstoot van de verwarmingsinstallatie.

Kost niet veel en wat is het gevolg: perfekt ingestelde Brenner en een extreem lage brandverzekerings-rekening want schoorsteenbranden komen hier gewoon nooit voor.

 

Goed, nu dwaal ik af.

Nogmaals, ik raad iedereen aan zijn schotel/antenne goed voorschriftsmatig te aarden en zeker niet te klungelen met de aarde of nulleiding van het stopcontact of zoals dat tegenwoordig heet: "wandcontactdoos met randaarde"..!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Prutsie, ook daar kan ik alleen maar van afraden. Op die manier kan het zijn dat de nul en randaarde galvanisch doorverbonden worden. De FI zou dan onmiddelijk aan moeten slaan en de stroomvoorziening moeten onderbreken.

Zou er namelijk in jouw huishouden een apparaat, bijvoorbeeld de waterkoker, sluiting maken tussen de behuizing en de fase, en je staat met blote voeten op de tegels, dan krijg je een opneuker die je nog lang in herinnering blijft.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat de Deutsche Grundlichkeit mbt stroomkabels binnenshuis betrefd vind ik het wel vreemd dat de stroomdraden in mijn huis niet door een buis lopen maar zo achter het stuckwerk van de muur lopen.

 

Woon in een oud huis weet dus niet hoe het bij nieuwere huizen is.

compu's leuke dingen,had ik er maar meer verstand van.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Svetik

je hebt maar gedeeltelijk gelijk.

Als je je humax, of schotel aard op de nulleider die je huis binnenkomt VOOR de hoofdschakelaar dan zou het inderdaad kunnen gebeuren dat de differentiaalschakelaar (aardlekautomaat of kortweg dif) eruit vliegt als de stroom van 30mA. overschreden wordt.

Dat zal echter niet zo snel gebeuren omdat je lekstroom erg laag is. hang er maar eens een meter tussen dan zal je zien dat het met 2 a 3 mA echt is afgelopen. dit is echter wel genoeg om je een onaangenaam gevoel te geven als je de verwarmingsradiator vast hebt met je ene hand, en met de andere hand het F-connectortje in je ontvanger probeert vast te schroeven.

 

krijg je nu voor wat voor reden dan ook een kortsluiting dan zal direct de zekering afschakelen, en als je een aardlek hebt je aardlekautomaat.

 

er is dus geen risico dat je het aanrechtblad onder spanning zet, of op enige andere manier een onveilige situatie creeert. het mag echter niet. je zal de zegeltjes van je huisinstallatie moeten verbreken voor deze truuk.

 

de aarde van een wandcontactdoos is verder in nederland een keiharde aarde die nergens wordt onderbroken. deze is dus prima voor dit doel geschikt maar als je deze niet hebt (oude huizen) dan moet je wel eens wat.

 

Jij in Duitsland moet dan ook weten dat in duitsland de aarde buiten gewoon aan de nulleider wordt geknoopt. Ik weet niet of dat de praktijk is in heel Duitsland, maar bij klanten in het zuiden is het standaard. dit zijn dan wel industrieele installaties, in huisinstallaties heb ik geen enkele ervaring.

 

verder doet de TUV in duitsland soms wel heel erg ingewikkeld over een installatie terwijl men totaal niet kijkt naar voor welk doel deze installatie is aangelegd. ik heb wel eens wat duitse electrikers zien zweten puffen en hijgen omdat er ene Herr dinges geen goedkeuring op een installatie wilde geven omdat er een aardlitze naar de deur van een onderverdeelinstallatie niet helemaal in orde was terwijl de aangesloten machines nog uit de tijd van de duitse keizer leken te stammen en dus aan geen enkele richtlijn van de nu geldende machinerichtlijnen voldeden.

Om die dingen toch te laten werken was er soms wat schiperen nodig.

 

Het is natuurlijk het beste om er gewoon voor te zorgen dat de mast van je schotel is voorzien van een bliksemafleider met bijbehorende aardpinnen. dat staat absoluut buiten kijf. het vervelende is dat dit nogal een dure hobby is. je zal er een gespecialiseerd bedrijf voor moeten laten aanrukken omdat je dit absoluut zelf niet kan doen. In mijn situatie zou het helemaal prijzig worden omdat ik vrij hoog op zandgrond zit. een beetje aardpen moet hier al snel 40 meter de grond in. Vandaar ook dat de toenmalige PUEM heeft besloten de aarde bij de eindgebruiker naar binnen te brengen. in de traforuimte van de transformator stations zit deze aarde dan ook gewoon aan de nulleider, en aan een aardpen.

 

Peter.

Niet gehinderd door enige vorm van technische kennis zet ik onbevangen overal mijn schroevendraaier en soldeerbout in.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...