Gast Geplaatst: 4 september 2001 Geplaatst: 4 september 2001 Ik heb misschien een hele stomme vraag, maar sinds kort heb ik een draaibaar systeem en die is verhuisd van 3 meter naar 12 meter hoogte. Hij staat nu bovenop het platdak van het huis, voorheen op de garage.<P>Probleem is nu, dat de schotel zo hoog staat dat hij ongeveer overal bovenuit kijkt. Is wel fijn want ik kan nu van 42 graden oost tot 45 graden west kan kijken. Maar het nadeel is volgens mij dat de bliksem mijn schoteltje ook wel weet te staan nu!<P>Dus mijn vraag is, kan het kwaad om de schotel zo op te stellen i.v.m. onweer/bliksem en is het nodig om tijdens onweer de kabel naar mijn ontvanger te verwijderen.<P>Misschien een stomme vraag, maar ik weet het echt niet <P>Groetjes Hago,
Gast Geplaatst: 4 september 2001 Geplaatst: 4 september 2001 De kabel naar je ontvanger zou ik zeer zeker verwijderen bij onweer. Ik heb het al een paar keer meegemaakt dat bekenden van mij blikseminslag hebben gehad via de coaxkabel. En die schotels stonden nog niet eens zo heel hoog.
Gast Geplaatst: 4 september 2001 Geplaatst: 4 september 2001 Het al dan niet getroffen worden door een blikseminslag is meer te wijten aan toeval dan aan het opstellen van een schotel of antenne op het dak van de woning.Er zijn meer gevallen bekend van mensen die getroffen zijn door blikseminslag,die geen enkele vorm van schotel,antenne of dito op het dak of in de tuin hadden opgesteld.De structuur bvb.van de bodem speelt volgens kenners een grotere rol. Zo zijn er er plaatsen in België die rijk zijn aan ijzererts in de zandgrond,deze zijn tienmaal gevoeliger aan blikseminslag dan andere bewoners van het koninkrijk,m.a.w indien het noodlot wil toeslaan mag men nog zoveel voorzorg nemen als men wil toch zal men er niet van gespaard blijven.
goto Geplaatst: 4 september 2001 Geplaatst: 4 september 2001 Hou de coaxkabel eens bij de f connector vast bij onweer,slaat het in en het is schadelijk voor jou dan zeer zeker voor je ontvanger. <P>sorry kon het niet laten,greetings goto. compu's leuke dingen,had ik er maar meer verstand van.
Gast Geplaatst: 4 september 2001 Geplaatst: 4 september 2001 Nou, ik vloog namelijk vanmorgen weer eens mijn bed uit bij een paar flinke klappen boven ons huisje en bedacht me toen dat ik met het losdraaien van dat ding wel eens licht kon gaan geven als hij net inslaat.<P>Daarom die vraag dus ook, maar er zijn geen mensen die een bliksemafleider o.i.d. gebruiken. Misschien ook wel erg rigoreus, maar om nou 20 satellieten mis te lopen en het ding weer omlaag te halen is ook niet de methode die ik wil uitvoeren... <P>groetjes Hago,<BR>(Hoop dat het vanavond rustig blijft, daarboven! )
borsjea Geplaatst: 4 september 2001 Geplaatst: 4 september 2001 Er bestaan tegenwoordig ook kunstofschotel, mogelijk dat die wat minder last hebben van onweer
Gast Geplaatst: 4 september 2001 Geplaatst: 4 september 2001 als je bang bent voor onweer haal je alle elektrische apparatuur maar uit de stopkontakten, ook het netsnoer etc. als er een blikseminslag in een straal van 50m van je huis is kan dat heel veel beschadigen.<BR>De bliksem komt gewoon via je aardleiding of telefoonleiding je huis binnen.<BR>tís dan wel een geval van pech en de kans is misschien niet zo heel groot maar toch....<BR>ik zou ook je polis even nakijken, kan je een nieuwe hummie opleveren of een gigantisch rotgevoel.
Moderator Matchless Geplaatst: 6 september 2001 Moderator Geplaatst: 6 september 2001 een kunststof schotel zal niet werken,want de kabel en lnb zijn van metaal..<BR>ook wordt de schotel nat en dan geleid hij nog steeds..<BR>een bliksem-afleider helpt ook al niet echt,want je moet je voorstellen dat er een miljoen volt op je afleider wordt gejaagt en bliksem kan zich verspreiden .het beste is dus toch de coax afkoppelen.. Een smartphone is een hulpmiddel, geen levensstijl Kijk rond IN de wereld in plaats van voorover gebogen NAAR de wereld.
prutsie Geplaatst: 6 september 2001 Geplaatst: 6 september 2001 Bij een indirecte blikseminslag helpt het zeer zeker als je alle stekkers uit de stopcontacten treket, coax losneemt, telefoon uitplugt ed. Indirecte inslag is een inslag die in de buurt van je huis inslaat, bv. op een boom, of de grond in de buurt van je huis.<BR>Tegen een directe blikseminslag helpt helemaal niets. hier kan je je kostbare apparatuur niet tegen beveiligen. stekkers eruit helpt vaak niet. je praat hier over dusdanig grote grootheden dat zelfs al haal je de stekkers uit de stopcontacten dit weinig tot geen effect heeft. door de electromagnetische velden alleen al blaas je gegarandeerd alle microprocessor gestuurde apparatuur in je huis op. ik heb dit diverse keren gezien (gelukkig NADAT de bliksem was ingeslagen). het kan heel goed gebeuren dat als je de coax losgenomen hebt en de bliksem slaat in in je schotel dat er uit de coax een grote vlam komt. dit gelukkig alleen bij directe inslag.<BR>Ik heb eens gezien dat de bliksem in was geslagen op een boom naast een huis van een vriend. Hij had op die boom een hoeklijntje geschroefd, en ook op de zijmuur van zijn huis. tussen deze hoeklijntjes waslijndraad gespannen. Van dat mooie geplastificeerde staaldraad. Na de blikseminslag lag de boom in twee, tot op de grond gepleten, het plastic was van de waslijndraad af, en geen enkel electrisch apparaat in zijn huis deed het nog. Sterker, de leidingen waren door het stuucwerk uit de muur gesprongen, stopcontacten waren losgesprongen, en hingen aan de bedrading te bungelen, de koelkast was naar voren gekieperd en lag op zijn deur, en zelfs de hoofdvoedingskabel van de straat naar zijn huis moest vervangen worden.<BR>Dit is natuurlijk wel een hele beste klap geweest, maar dit even ter illustratie.<BR>Laat je dus geen dure dingen aanpraten die je apparatuur zouden beschermen bij blikseminslag, wat dat kan niet !<BR>Het helpt natuurlijk wel je schotel, of althans de mast waar je schotel opstaat aan aarde te leggen. neem hiervoor een dikke kabel, minimaal 10mm2, dit helpt in ieder geval de energie af te voeren naar aarde. Het zal je apparatuur niet beschermen maar je zit zelf een stuk veiliger tijdens onweer op de bank. Ook aardvereffenings automaten kunnen de schade beperken, maar deze kosten nogal een beetje, en ze moeten om de goede werking te garanderen toch wel door een specialist geinstalleerd worden. Niet echt een optie voor thuis dus.<BR>Ik hoop dat je na dit verhaaltje niet meteen bij de eerste de beste knal je kelder induikt.<BR>Peter. Niet gehinderd door enige vorm van technische kennis zet ik onbevangen overal mijn schroevendraaier en soldeerbout in.
Gast Geplaatst: 6 september 2001 Geplaatst: 6 september 2001 Ik zat zelf meer te denken alles wat elektrisch werkt het huis uit te doen, Peter. <P>Nee hoor, ik leer in iedergeval veel over het wel en wee van onweer en de gevolgen ervan op elektrische apparatuur. Die aardingsdraad is zeker wel een optie om te overwegen. De opzet van het hele verhaal was eigenlijk de vraag of het erg is dat die schotel boven alles uitsteekt aangezien ik er van overtuigd was dat bliksem het hoogste punt opzoekt. Vandaar eigenlijk de vraag. Bedankt voor de antwoorden tot nu toe.<P>Groetjes Hago,
Gast Geplaatst: 7 september 2001 Geplaatst: 7 september 2001 Hoi,<P>De bliksem slaat "altijd" daar in waar het de minst mogelijke weerstand heeft.<BR>Met andere woorden is er iets in de buurt wat een kortere weg is qua weerstand is het eerder die plek waar die inslaat dan het hoogste punt. Meestal is het hoogste punt wel het punt dat de minste weerstand bied.<BR>Lucht is namelijk wel een erg slechte geleider.<P>Humpty D.<P>Nu hebben die natuurkunde lessen toch nog zin gehad.
Gast Geplaatst: 7 september 2001 Geplaatst: 7 september 2001 Mijn schotel staat al meer dan 10 jaar boven op het dak te prijken en heeft al menig onweer overleeft. Ik heb hem niet eens geaard, wat eigenlijk beter zou zijn.<BR>Het aarden van je schotel betekent bij een eventuele inslag dat de aangesloten pereferie meer kans van overleven heeft, maar is zeker geen garantie.<BR>Een direkte inslag is eigenlijk uit te sluiten, maar een elektrische storm kan wel schade aanbrengen. Dat zijn elektrische velden die ook tijdens onweer ontstaan en zich ontladen in b.v. antennes en eventueel schotels.<BR>Ik maak me er niet echt veel zorgen over. Verder heb ik wel eens nagedacht om de boel tegen blikseminslag te verzekeren, maar dan moet je weer bewijzen dat je goldwafertje door blikseminslag naar de kl*ten is gegaan.<BR>
Gast Geplaatst: 7 september 2001 Geplaatst: 7 september 2001 Mag je in Iraq trouwens nog een schotel op je dak hebben? <BR>Niet alles wat in V*r*n*c* S*t staat is naar mijn mening even objectief maar ze hebben een week of 2 geleden hier wel een interessant stuk over geschreven.
Aanbevolen berichten