Ga naar inhoud


Dekkingskaarten van Digitenne


rolandroland

Aanbevolen berichten

http://radio-tv-nederland.nl/zerobase/zerobase.html

 

Op bovenstaande website heb je een mooi overzicht waar je de FM zenders kunt ontvangen. Groen betekent 54dB, Paars 51dB en lichtpaars is 48dB. Zijn er ook dergelijke gedetailleerde kaartjes van Digitenne? Je ziet op het kaartje van bijvoorbeeld Omrop Fryslân dat er flinke gaten in hun dekking zit. Want wit betekent geen of marginale ontvangst!

  • Like 1
Link naar reactie
Delen op andere sites


http://fmscan.org/net.php?r=t&m=m&itu=HOL&pxf=Nederland+1

 

Bovenstaande kaartje: Hierin valt mij op dat het eiland Vlieland bediend wordt door Wieringermeer. Ik heb eens gesproken met een medewerker van de zenderexploitant. Hij was er van overtuigd dat Vlieland tot de provincie Noord-Holland behoorde. Hij is daarbij vergeten dat in de oorlog, het eiland Vlieland tot de provincie Friesland is geannexeerd. Ik ben dan ook reuze benieuwd of kanaal 32 in Vlieland nog doordringt? Of zijn de mensen daar verstoken van hun "Omrop"?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Overal in Nederland is met een goede (ouderwetse) dakantenne ontvangst van Digitenne mogelijk. Dit is een wettelijke eis voor de PO die gesteld is aan Digitenne. De commerciele zenders liften hier op mee. Overal is dan weer 99,nogwat% dus in individuele gevallen kan de ontvangst niet mogelijk zijn.

 

Dekkingskaartjes met sterkte van Digitenne zeggen niet zoveel, maar zijn een grove indicatie. Op welke hoogte ontvang je het signaal? voor zenders met een CodeRate van 2/3 heb je 5dB meer signaal nodig. Maar veel belangrijker dan de sterkte van het signaal is de kwaliteit van het signaal. Heb je last van reflecties of zit je een beetje tussen 2 zenders in dan heb je wel een sterk signaal, maar geen goed kwaliteit en dan heb je nog niets aan je sterke signaal.

 

Wieringermeer zend al jaren niet meer uit voor DVB-T, dus lijkt me beetje onzinnig om die te noemen. Ook de Omrop is gewoon met een goede (ouderwetse) dakantenne op Vlieland te ontvangen, vanaf leeuwarden dan wel :whistle: .

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik bedoelde de zendmast Den Burg uiteraard en niet Wieringermeer, daar kwam vroeger het analoge signaal vandaan. Als je het dekkingskaartje bekijkt valt Vlieland onder de zendmast Den Burg. Was ook bij iemand geweest in Appelscha. De ontvanger pakt gewoon Drenthe ook al selecteer je de provincie Friesland. De antenne had ik buiten geplaatst maar dan was kanaal 32 zeer kritisch. Jammer dat iedereen in de media had verkondigd: De oude hark antennes kunnen weg! Dat is dus helemaal niet waar.

 

Verder heb je dat een verschillende zenders vanaf Leeuwarden: Ene zenders ontvang je wel en een ander weer niet terwijl het allemaal vanaf de zelfde zendmast het signaal afkomstig is. Het lijkt er op vooral de commerciële zenders veel sterker zijn dan de andere.

 

 

 

Op de bovenstaande link dient men 2 keer te klikken, anders kom je bij de hoofd website uit.

aangepast door rolandroland
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 maanden later...

Dat is niet zo handig dat ze zo over hun concurrent KPN dit laten blijken "geen dekking" mogelijk is! In het nieuws lieten ze volop blijken uw hark antennes kunnen bij het oud ijzer! Dit terwijl deze antennes nog zeer goed zouden werken!

 

Kun je met de KPN buiten antenne op 10 meter hoogte de zenders wel ontvangen?

 

Je ziet op het kaartje dat de mensen in Zuid-Holland het beste indoor ontvangst hebben.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Laat die niets zeggende kaartjes maar voor wat ze zijn,Want het hangt helemaal van je lokatie af hoe de ontvangt is.

In de analoge tijd had je veel meer problemen,zoals ruis en schaduwen in het beeld,de signaal sterkte kon,vooral binnen de bebouwde kom soms op een afstand van -500m al zeer sterk verschillen,het geen nu niet meer zo van belang is ,zolang je maar boven de ca 40% signaal kwaliteit zit.

 

Nu wil men met een eenvoudige binnenantenne overal perfekt beeld hebben ,dat kan natuurlijk niet je zult op sommige lokaties toch een fatsoenlijke antenne nodig hebben,met of zonder versterker.

voor moeilijke ontvangst lokaties is het aan te bevelen een richt antenne te gebruiken evt voorzien van een ruisarme UHF ant.versterker.

Vrijwel alle spullen uit het analoge tijdperk zijn nog te gebruiken ,uitgezonderd de koppel filters,daar heb je niet veel meer aan ,daar er veel kanalen bij zijn gekomen.

Let wel op dat vrijwel alle NL zenders vertikaal zijn gepolarizeerd,dus je ant.1/4 slag draaien.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...