Ga naar inhoud


Aanbevolen berichten

Geplaatst:

http://www.Bron: Totaal TV/nieuws/8229/Nieuwe_kabeltechniek_DVB-C2_in_startblokken.html

 

 

IEUWE KABELTECHNIEK DVB-C2 IN STARTBLOKKEN

 

 

Lange tijd hebben diverse Europese kabelbedrijven gewerkt aan de ontwikkeling van de nieuwe bandbreedtebesparende kabeltechniek DVB-C2. Nu is het eindelijk zover dat er een openbare test te zien is.

 

Plaats van handeling is het Kabelcongres dat de komende dagen in de Belgische hoofdstad Brussel gaat plaatsvinden. Het Duitse kabelbedrijf Kabel Deutschland heeft in Europa in de DVB-C2 technologie het voortouw genomen. Het gaat dan ook samen met elektronicafabrikant Sony en technisch partner Arris de test uitvoeren.

ZIGGO

 

Het Nederlandse kabelbedrijf Ziggo is ook één van de Europese kabelbedrijven dat de afgelopen tijd bij de ontwikkeling van DVB-C2 betrokken is geweest. Het kabelbedrijf heeft echter geen plannen om DVB-C2 op haar kabelnetwerk uit te rollen. Ziggo is op dit moment bezig binnen de DVB-C technologie extra bandbreedte te creëren door de modulatietechniek op een aantal frequenties van QAM64 naar QAM256 over te zetten.

 

 

NIEUWE APPARATUUR

 

Grootste nadeel van DVB-C2 is dat nu gebruikte ontvangstapparatuur niet bruikbaar is. Dat geldt ook voor de nu in winkels te verkrijgen televisies met ingebouwde digitale kabeltuner. Op het Kabelcongres in Brussel toont Sony wel haar eerste televisie met ingebouwde DVB-C2 tuner. Broadband TV News meldt dat het bedrijf vanaf volgende maand het tv-model KDL-46HX755 in Duitsland met DVB-C2 tuner levert. Later dit jaar wil Kabel Deutschland DVB-C2 op consumentenniveau op haar kabelnetwerk uitrollen. Dit komt overeen met de plannen die het Duitse kabelbedrijf vorig jaar bekendmaakte.

 

 

MINDER BANDBREEDTE, MEER ZENDERS

 

Bandbreedtebesparing is niet alleen voor de kabelexploitant belangrijk. Ook de consument spint hier garen bij. Doordat er meer bandbreedte te gebruiken is, kan de tv-aanbieder meer zenders of andere digitale diensten aanbieden. Op het Kabelcongres willen Kabel Deutschland, Sony en Arris de bezoekers tonen dat men met minimale bandbreedte tv-zenders in goede kwaliteit kunnen aanbieden.

 

 

Het zou mooi zijn dat Digitenne ook deze overstap zou maken! Hoe snel zou dit vaart lopen? Wel heel gedoe om alle ontvangers te moeten inwisselen. Je kunt denk ik beter niet alle zenders meteen omzetten maar eerst een gedeelte alleen dan krijg je 2 systemen door elkaar als dat kan? Volgens mij wel, want op de kabel heb je ook een DVB-T zender zitten toch?!


Geplaatst:

Wat heeft dit verhaal nu met Digitenne te maken? Digitenne zendt uit in de ether, en daar gebruiken ze de DVB-T standaard. In de Scandinavische landen gebruiken ze DVB-T2. Het zou handig zijn als ze hier ook DVB-T2 ontvangers en TV's zouden gaan verkopen, want die kunnen natuurlijk ook overweg met DVB-T. Als je dan over een aantal jaren op DVB-T2 over wilt gaan, dan heeft in ieder geval een deel van de consumenten al de juiste apparatuur. Maar ja, dat doen we natuurlijk niet want dan moet je er over nadenken.

 

Hetzelfde geldt voor DVB-C2. Als Ziggo en UPC bekend zouden maken op termijn DVB-C2 te gaan gebruiken en alleen nog maar nieuwe apparatuur te certificeren die met een DVB-C2 tuner is uitgerust, ja dan zouden ze laten zien dat ze een toekomstvisie hebben.

Geplaatst: (aangepast)

En waarom moet de kabel over op DVB-C2 ? In tegenstelling tot wat sommige willen geloven is er nog genoeg bandbreedte beschikbaar op de kabel.

 

-Overgang naar qam256 creert zo'n 300-500 Mbit extra bandbreedte op korte termijn (upc en ziggo zijn hier al mee bezig)

-Deels of geheel uitschakelen analoog (30 x 50 = 1500 Mbit bandbreedte extra)

-Het in gebruik nemen van rest frequenties die gereserveerd zijn voor vod/internet maar niet worden gebruikt. (10 x 50 = 1000 Mbit bandbreedte extra)

-Overgang naar mpeg4 voor SD zenders (deels nieuwe receivers nodig) (+- 40% besparing)

 

En hierna komt pas

 

-De overgang naar DVB-C2 waarbij volledig nieuwe apparatuur nodig is voor alle abonnees en het netwerk moet wederom aan hogere eisen voldoen omdat dvb-c2 met 1024qam werkt. En in feite komt het er op neer dat je met DVB-C2 +-100 mbit per TS beschikbaar hebt, dat is 2x zoveel als nu met DVB-C en 256qam. Stel ze hebben 70 TSjes in totaal zit je aan 7000 Mbit bandbreedte. (+-400 HD zenders en 500 SD zenders)

 

Dus voorlopig kunnen ze even vooruit.... :grin:

aangepast door Codx
  • Like 1

SCHOTEL: 1,2 Mtr 50E-55W / 60cm Astra 19/23 / Airspy R2 SDR 24-1800 Mhz
RECEIVERS: Dreambox 920 UHD/DM8000/800SE / VU+ Ultimo 4K Sat & Kabel & T2 / Rpi2 ADS-B FlightFeeder

IPTV:  KPN Glas (AoN) 1 Gbit & IPTV KPN plus+ TV box  / Android 4K IPTV box / Kodi & Plex / 100+ TB Storage

Geplaatst:

Dit is inderdaad iets anders dan Digitenne ik vergeleek dit met de tweede versie

 

DVB-C versus DVB-T

DVB-C2 versus DVB-T2 < zo bedoelde ik dat eigenlijk. Hoewel het niet echt wat met elkaar te maken heeft, zou het wel voor beiden de tweede versie zijn.

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...