Ga naar inhoud


Marilyn Monroe vijftig jaar geleden overleden - 5-8-1962


Amager95

Aanbevolen berichten

Marilyn Monroe vijftig jaar geleden overleden

 

AMSTERDAM - Marilyn Monroe is zondag precies vijftig jaar dood. Het Amerikaanse sekssymbool van de jaren vijftig, dat nog steeds razend populair is, overleed in 1962 op 36-jarige leeftijd als gevolg van een overdosis slaappillen.

 

Zesendertig jaar voor haar veelbesproken dood, op 1 juni 1926, werd Monroe geboren als Norma Jeane Mortensen.

Haar moeder, Gladys Pearl Baker, liet de achternaam van haar dochter al snel veranderen in de achternaam van haar eerste man, die zij nog altijd gebruikte. De meisjesnaam van Gladys was Monroe. Norma Jeane bracht haar jeugd door in pleeggezinnen, omdat haar labiele moeder niet voor haar kon zorgen.

Ze begon aan een studie literatuur en kunst, terwijl ze hoopte op meer werk. Haar kans op roem kwam in maart 1952, toen een oude naaktfoto opdook.

Monroe kwam op het idee om eerlijk toe te geven dat ze voor de foto had geposeerd omdat ze geen geld had om de huur te betalen. Ze gaf er een interview over en dat bracht het balletje aan het rollen.

 

Films

 

In de jaren die volgden, maakte ze films als Gentlemen Prefer Blondes en Diamonds Are A Girl’s Best Friend. Ze danste, zong en acteerde. Haar dom-blondje-imago droeg bij aan haar populariteit. Andere klassiekers waarin zij een rol speelde, waren There’s No Business Like Show Business en The Seven Year Itch.

Ze trouwde verschillende keren, met onder anderen honkballer Joe DiMaggio en toneelschrijver Arthur Miller en had naar verluidt een affaire met president John F. Kennedy, die ze enkele maanden voor haar dood nog toezong op zijn verjaardag.

 

Levenloos

 

Monroe werd 5 augustus 1962 levenloos aangetroffen door haar psychiater. Haar dood werd afgedaan als 'mogelijke zelfmoord' door een acute barbituraatvergiftiging.

Barbituraat zit in onder meer slaapmiddelen en kalmeringsmiddelen. Monroe werd op 8 augustus in een graftombe bijgezet. Over haar plotselinge dood is veel gespeculeerd.

Een van de theorieën is dat Monroe is vermoord in opdracht van de broers John en Robert Kennedy. Ook Robert zou een affaire met het sekssymbool hebben gehad.

 

Marathon

 

Het Amsterdamse Eye Filminstituut organiseert ter ere van de vijftigste sterfdag van de actrice en zangeres een Marilyn Monroe-marathon.

Daarbij worden vijf films met en over de blondine vertoond, waaronder My Week With Marilyn uit 2011, Insignificance uit 1985 en The Misfits uit 1961.

 

Door: Novum/ANP

van Nu.nl

 

een clip uit haar laatste en nooit voltooide film:

Link naar reactie
Delen op andere sites


Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...