Ga naar inhoud


Aanbevolen berichten


Geplaatst:

waar zit deze voeding in?

en een trafo gaat maar zelden stuk. deze kun je met een ohm meter nameten.

maakt de voeding nog wel geluid?

Geplaatst:

Je zegt, hij krijgt wel stroom. Hoe heb je dat gemeten?. Gewoonlijk meten we eerst de spanning. Er komt 230 V 50Hz wisselspanning binnen.

Kijk eerst of deze tot aan de brug gelijkrichter komt. Meet daarna op de grote elco`s of daar meer dan 230 volt op staat. Is dat het geval, dan moet je verder in het circuit zoeken tot het punt waar geen spanning meer of een afwijkende spanning is. Zelf heb ik pas een oude scoop voeding gerepareerd. Daar was de brug gelijkrichter, de powertor in serie met voedingspanning, diverse zener-dioden, een paar weerstandjes en een kleine tor stuk. Dus het is heel wat wek om uit te zoeken.

Als de trafo stuk zou zijn, wat zelden voorkomt, zou er een penetrante brandlucht vanaf komen. Of je zou een onderbreking meten, maar daarvoor moet je de componenten los nemen om foutmeting uit te sluiten. Het primaire gedeelte is trouwens galvanisch/optisch gescheiden van het secondaire gedeelte.

  • Moderator
Geplaatst:

In een geschakelde voeding is het meten niet zo heel eenvoudig.

 

Je kan idd meten of de brug gelijkrichter werkt en je kan over de primaire elko's een spanning van +- 300/350 volt meten maar dan houdt het eigenlijk wel op.

 

Een gelijkspanning op de trafo kan je wel meten maar dat geeft geen info over het probleem. Een gelijkspanning op een trafo zal niets doen want de trafo kan daar niks mee , die heeft immers een wisselspanning nodig.

 

De FET aan de primaire kant krijgt snelle pulsen zodat de trafo deze pulsen met een hogere spanning krijgt. De trafo wordt door de fet continu geschakelt tussen de gelijkspanning en 0 volt.

Vaak worden deze pulsen aan de fet gegeven door de oscillator van een chip en op deze chip zit ook een terugmelding van de scundaire kant.

 

Als de voeding aangezet wordt dan zal de trafo bij het starten een puls krijgen en hierdoor komt er kortstondig een secundaire spanning.

Deze wordt terug gemeld naar de chip en deze chip zal dan pulsen gaan geven aan de fet.

De fet gaat de trafo dan "schakelen" en de voeding zal dan werken.

 

Zit er nu echter aan de secundaire kant een sluiting of een afwijkende spanning dan ziet de chip die de pulsen geeft dit als een foutmelding en zal stoppen met het geven van pulsen aan de fet.

Dan meet je wel de gelijkspanning over de trafo maar die zal er niks mee kunnen doen. De fet pulseert immers niet meer.

 

Je kan dus een probleem hebben met een kapotte fet, chip, optocoupler of een fout aan de scundaire kant.

 

De trafo kapot kan wel maar komt niet zo heel vaak voor.

Een smartphone is een hulpmiddel, geen levensstijl 

Kijk rond IN de wereld in plaats van voorover gebogen NAAR de wereld.

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
×
×
  • Nieuwe aanmaken...