Ga naar inhoud


kan iemand mijn uitleggen hoe foutcorrectie werkt in satelliet signaal


henkie73

Aanbevolen berichten

Beste mensen hier,

 

wat moet ik mij voorstellen over foutcorrectie,

ik zie termen over foutcorrectie 3/4 of 5/6 wat houdt dit allemaal in en hoe werkt het eigenlijk.

 

 

alvast bedankt

 

gr.

henk

 

 

 

 

helemaal niks meer op schotel gebied ( mis het ook niet)

Link naar reactie
Delen op andere sites


Foutcorrectie is simpel gezegd het herversturen van data. Als de ontvanger een stukje gemist heeft, kan hij met behulp van foutcorrectie het missende deel alsnog decoderen.

De getallen als 3/4, 5/6 of 9/10 hebben te maken met de verhouding van foutcorrectie tot actuele data.

Bij een FEC van 3/4 is een kwart van de ontvangen gegevens foutcorrectie, en drie kwart daadwerkelijke informatie.

 

Een transponder met een FEC van 2/3 heeft dus een enorme foutcorrectie, en een transponder met een FEC van 9/10 heeft een kleine foutcorrectie. In dat laatste geval zul je sneller last hebben van uitval bij bijv. hevige regenval, en moet je je schotel exacter uitrichten dan wanneer de foutcorrectie 3/4 zou zijn.

 

In de prakijk werkt dit principe wat ingewikkelder (dmv reken-algoritmes en overdrachtssnelheden), maar simpelweg werkt het zoals hierboven is omschreven.

Mut@nt HD51 OpenPli 6 | VU+ Duo | Topfield TF7710HD PVR (Enigma2 / HDMU)
Astra 19.2 | Astra 23.5 | Astra 28.2/5 | Hotbird 13.0 | Eurobird 9.0 | Digitenne

OSCam

Link naar reactie
Delen op andere sites

FEC betekent Forward Error Correction. Deze term wordt gebruikt bij digitale satelliettransmissie. Het geeft de mate van automatische foutherstel bij ontvangst aan.


Zo wordt bij een FEC van 1/2 bij een groep van 2 uitgezonden bitjes er één voor het signaal gebruikt en één voor foutherstel.

Dit wordt weinig gebruikt omdat dit veel bandbreedte kost.


Bij een FEC van 2/3 wordt bij een groep van 3 uitgezonden bitjes er twee voor het signaal gebruikt en de derde voor foutherstel.
Dit wordt door CanalDigitaal het meeste gebruikt voor de Astra 23,5 met DVB-S2-8PSK modulatie.

Bij een FEC van 3/4 wordt bij een groep van 4 uitgezonden bitjes er drie voor het signaal gebruikt en de vierde voor foutherstel.
Dit wordt o.a. gebruikt bij de zenders Eurosport HD en History HD met met DVB-S2-8PSK modulatie.

Bij een FEC van 5/6 wordt bij een groep van 6 uitgezonden bitjes er vijf voor het signaal gebruikt en de

zesde voor foutherstel.

Hierbij is er dus het minste foutherstel en dat betekent dat het signaal heel goed binnen moet komen anders krijg je geblokt beeld of freezers of helemaal geen beeld.

Dit wordt gebruikt bij de zender Planeta HD met DVB-S2-8PSK modulatie.


In de bijlage kun je zien dat je voor de zender Planeta HD 9,4dB signaal-ruisverhouding moet hebben om deze te kunnen ontvangen.

post-60869-0-02716100-1370212069_thumb.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

kleine opmerking, bij oa satelliet ontvangst, dus duidelijk éénrichtingsverkeer, is er geen heruitzending, ofwel kan de ontvanger beschadigde datablokken corrigeren door de FEC, ofwel is het mis. Bij datacommunicatie in 2 richtingen, bijvoorbeeld tussen 2 computers, wordt de FEC ook gebruikt maar kan de ontvanger ook een retransmissie aanvragen.

De uitgangspunten zijn verschillend, als je telefoneert of tv kijkt is er geen been gebroken als je ergens een storingje hoort of een verkeerd beeldpuntje ziet, gaat trouwens meestal ongemerkt voorbij maar je wil niet constant onderbrekingen horen  of woorden in de verkeerde volgorde door retransmissies. Voor uw rekening heb je liefst geen fouten als je een bankverrichting doet en als er een fout in de transmissie geweest is heeft de computer alle tijd om een gecorrigeerd blok in de plaats te nemen van een vroeger ontvangen foutief datablok. Hier wel retransmissie dus.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als het eenrichtingsverkeer is dan is het echt erg knap van Canal Digitaal dat ze precies weten welke pulsjes niet goed bij mij zijn aangekomen.

 

Maakt het dan nog uit of het qkps 8pks is? Kun je dit eigenlijk aan het signaal zien welke het is?

VU+ Duo 4K SE BT met openpli 8.2

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Moderator

Je moet ervan uitgaan, dat er tijdens het transport informatie verloren gaat.

Niemand weet, wat er verdwijnt, maar er zijn wel slimme technieken waardoor je toch willekeurig verloren gegane bits achteraf kunt herleiden.

 

Een van die technieken is bijvoorbeeld de checksum.

Daarbij wordt een aantal uitgezonden getallen bij elkaar opgeteld en die som wordt aan het einde van het groepje meegezonden.

Wanneer er nu een getal uit de reeks ontbreekt kan je terug rekenen wat de waarde van het ontbrekende getal was.

Hetzelfde kan je met een pariteits-bit bewerkstelligen.

 

QPSK en 8PSK zijn modulatie technieken, de manier hoe de informatie op het draaggolf signaal wordt getransporteerd.

Gaat niet bestaat niet!            65" 4-K OLED,  Vu+ Duo 4K SE BT, Vu+ Solo 4K, Rebox-8500, Rebox-8000, Wavefrontier T-90, Satlook Digital NIT, Megasat HD5 Combo

Gebruik je een advertentie blocker? Maak dan een uitzondering voor onze website. Zonder advertentie (inkomsten) kan deze site niet voortbestaan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Q(uadrature) P(hase) S(hift) K(eying) is een modulatie gebaseerd op faseverschuiving waarbij het signaal zich op 4 verschillende fasen (hoeken) kan bevinden waarbij ieder punt dus staat voor 2 bits. 8PSK heeft 8 verschillende fases, voor 3 bits dus. Het ligt dus voor de hand dat de ontvanger moeilijker de juiste faseverschuiving kan detecteren als die dichter bij elkaar liggen zoals bij 8PSK indien het signaal niet perfekt is. Vandaar dat er nu meer moeilijkheden zijn bij minder goed uitgerichte schotels, twijfelachtige coaxen, LNB's met een te hoog ruisgetal. Hierover is trouwens veel te vinden op Google.

Link naar reactie
Delen op andere sites

De zenders met de hoogste FEC is SKY Deutschland op de Astra 19,2.

Op de transponders 11876H, 11814H, 11992H, 12304H en 12382H wordt een FEC van 9/10 gebruikt op. Dit zijn transponders met DVB-S QPSK. Hierop zitten enkel gecodeerde zenders die de meesten van ons niet kunnen ontvangen.

 

Een transponder met een iets mindere foutcorrectie met ook vrij te ontvangen zenders is 10862H met DVB-S QPSK FEC 7/8. Hierop zitten de Poolse zenders TVP Polonia, TVP Historia, TVP Kultura en TVP Info.


Transponders met DVB-S2 8PSK FEC 9/10 zullen niet snel gebruikt worden want dan moet je wel voortreffelijk signaal hebben met een flinke grote schotel die perfect uitgericht is.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...