Ga naar inhoud


Kanaal indeling DAB België interferentie:


rolandroland

Aanbevolen berichten

Het is gewoon ergerlijk: de VRT en de RTBF hebben elk een DAB blok, vlak naast elkaar: 12A en 12B.

12A: 223,93 Mhz

12B: 225,64Mhz

Deze frequenties zitten dicht op elkaar en er is GEWOON interferentie ...

Dat betekent dat iemand die vlakbij (zo'n 5km) van een VRT zender woont, de RTBF niet kan nemen, wie vlakbij een RTBF zender woont, kan de VRT DAB niet nemen... Of nog erger: wie op stap gaat met de wagen aan de taalgrens, rijdt telkens de zone van de "concruurent" binnen, en kan dus geen goeie ontvangst verwachten...

Stel dus, je neemt in Zuid-Kortrijk de autoweg over Doornik naar Brussel, kun je in je auto een goeie ontvangst van het VRT radio pakket wel vergeten, want er staat een RTBF zender ter hoogte van Ronse...

Wordt de taalstrijd nu gestreden met de digitale radio ook ???

Enfin, ik zit in hetzelfde geval: ik woon nabij een VRT zender, en kan de RTBF daardoor niet nemen, straks als de fransen uitzenden zal ik hen beter kunnen ontvangen....

Op de kaart van de VRT zie je de DAB zenders staan met een nummer en een oranje vierkantje, op de kaart van de RTBF zie je de zenders staan met een klein zwart puntje....

 

Bron: http://dxradio.woelmuis.nl/dab/

 

Denk dat dit ook in Nederland gaat gebeuren tussen Broadcast partners en KPN Broadcast. Immers KPN wil de antennes van BP niet in de mast hebben. Bij GSM providers is dat volgens mij beter geregeld daar zie ja alle providers in één zendmast zitten, Vodafone, KPN en T-Mobile. 

Link naar reactie
Delen op andere sites


Je hebt volkomen gelijk dat de blokken vlak naast elkaar staan. Maar in tegenstelling tot FM is daar technisch bij DAB niets mis mee en werkt dit goed, ook in de praktijk. DAB is ontwikkeld vanaf een leeg blad papier en daar is rekening mee gehouden. M'n ervaring met m'n DAB+ autoradio bevestigt dit ook, ook in een grensgebied tussen naast elkaar liggende DAB-blokken.

 

Je vrees is dus onterecht. DAB is volledig digitaal, dit betekent: je hebt ontvangst of je hebt er geen. Dus matige ontvangst slaat nergens op. Net als "een beetje zwanger zijn"  ;)

 

Wat je zorg betreft rond zendtorens dat gebeurt bij alle frequenties of blokken. Echter is die afstand te verwaarlozen. Da's afh. van de vermogens in die mast. Zo kan ook een FM zender een DAB blok wegdrukken vlak onder de FM zend antenne. Hier speelt de kwaliteit van de ontvanger de belangrijkste rol. Binnen het hoogsignaal gebied bereik je nooit de andere regio zoals bvb Vlaanderen, Wallonie, Frankrijk, Nederland... DAB, ook FM, netwerken zijn bestemd en bedoeld voor hun eigen grondgebied. Als je ontvangst hebt van een ander regio dan is dit mooi meegenomen maar geen recht.

Ondertussen zijn de testuitzendingen van Broadcast Partners in Nederland al anderhalve maand bezig en er zijn op verschillende forums nergens daaromtrent problemen gemeld over storingen tov de publieke ondanks dikwijls beide partijen hun antennes in eenzelfde mast hangen.

Dus aub maak er geen communautair gedoe van want technisch en praktisch klopt je vrees niet.

Link naar reactie
Delen op andere sites

KPN heeft geen masten meer.

Zo zie je ook bij DAB en FM altijd beide providers in de masten als het nodig is.

 

Moderne radio's zijn zo goed dat ze geen last krijgen van de problemen van die Belg die je hier post (waarom eigenlijk?), selectiviteit is geen probleem meer. Verder zijn vermogens van DAB een factor 10 lager dan bij FM, zodat oversturing ook veel minder snel zal optreden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

In de radio nieuwsgroep:

 

Vraagstelling:

 

Ik moet jullie een vraag stellen: heb je nog een streek geweten waar de DAB pekketten naast mekaar staan, en op verschillende zenderlocaties, zodat wanneer je een zender nadert, de ontvangst wegdeemstert...
 
 
Hier, in Belgie: 12A voor de VRT, 12B voor de RTBF.  Iemand zag een samenzweringstheorie : "ze hebben geen ruzie genoeg zo", en was gepensioneerde ...
 

 

Antwoord:

 

In Engeland komt dat ook voor. Ze lossen de storing op door kleine
steunzendertjes te plaatsen. In Nederland staat in de
machtigingsvoorwaarden voor de multiplexen dat deze problemen moeten
worden opgelost. (Voorbeeld: 12B en 12C in Utrecht en Gelderland).
 
gr, hwh
 
Verder zoek ik nog naar Wiki Pedia pagina waarin instond dat sub kanalen interferentie kunnen geven.
aangepast door rolandroland
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ondertussen zijn de testuitzendingen van Broadcast Partners in Nederland al anderhalve maand bezig en er zijn op verschillende forums nergens daaromtrent problemen gemeld over storingen tov de publieke ondanks dikwijls beide partijen hun antennes in eenzelfde mast hangen.


 


Aangaande je laatste reactie: Op dit moment zijn ook nog niet alle zenders in de lucht welke vlak naast elkaar uitzenden. HWH geeft in radio nieuwsgroep aan dat dit probleem dus opgelost wordt met steunzenders. 


Link naar reactie
Delen op andere sites

Hierbij officieel schrijven van BP:

 

Zolang men voor de twee netten (Vb. 12a en 12b) dezelfde infrastructuur gebruikt dan is er niets aan de hand.

Op het moment dat de infrastructuur verschilt, kunnen er onder bepaalde omstandigheden stoorzones ontstaan. Dat speelt ook bij elkaar overlappende kanalen, zoals in België.

In de AT vergunningen is daar ook bij sommige vergunningen een item over opgenomen.

 

Concreet:

Als ik ergens binnen de verzorging van 12a een zendmast ga oprichten met alléén 12b erin gemonteerd, dan zal rondom de mast van 12b een stoorzone optreden die de ontvangst van 12a hindert. Dit geldt natuurlijk ook omgekeerd.

Een mogelijke oplossing is om dan op de nieuwe mast van 12b tevens een kleine steunzender voor 12a te plaatsen. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...