Ga naar inhoud


E-thermostaat essent zinvol ?


seije017

Aanbevolen berichten


Tja waarom zou je eigenlijk je verwarming aan het internet hangen? (net als je koelkast etc). Het creeert

1. een beveilings probleem (zie bv de nuon)

2. een privacy probleem, de leverancier van dat spul, kan zien of je wel of niet thuis bent. Samen met 1, en een hacker/dief kan het ook. (Drugs criminele huren al hackers in om een container terminal te hacken zodat hun container met drugs snel kan worden leeg gehaald door hem bij het hek neer  te zetten, de eerste hackende dief moet nog komen, maar dat is een kwestie van tijd)

 

Je bent niet thuis, dus zet de vermarming laag. Probleem opgelost.

 

Je kunt dat natuurlijk vergeten, maar dat moet je dus niet doen! Hang een briefje op de deur, A) planten water gegeven, B ) deuren en ramen op slot en dicht, C) verwarming om laag....

 

Ja als je thuis komt is het koud in huis, trek een trui aan, doe een deken om, en zet de verwarming op 30, probleem opgelost binnen een paar uur.

 

(Je begrijpt ik ben er niet zo voor. Ik zou het overwegen, als ik zelf de controle heb van uit mijn centrale PC. Dat lost 2) namelijk al op. En 1), daar heb ik voorzieningen voor getroffen, maar goed ik ben een ICT hobyist..)

aangepast door jeanj
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik denk dat zo'n ding totale onzin is. Gewone programmeerbare thermostaat doet z'n werk goed. Als je van het buitenland terugkomt (en de thermostaat dus op vakantie- of nacht programma staat) zet je hem gewoon aan als je thuis komt, is het zo warm.

 

Je avatar heeft meer zin...

ET10000
DM7020HD

Linux laptop en Linux zelfbouw NAS

Link naar reactie
Delen op andere sites

Waarom zou je bij omslag van het weer de CV hoger moeten zeten.

Dat regelt de thermostaat toch automatisch? Als het binnen kouder word gaat de verwarming aan en als het te warm genoeg is weer uit.

Een verwarming helemaal uit zetten om gas te sparen is niet slim. Je hoeft maar een keer vorstschade te krijgen en je besparing is al weg.

Zet de verwarming gewoon op nachtstand of lager (maar niet te laag want dan werkt het niet voor vorstbeveiliging) en alle radiator kranen open.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Of de Heatlink van Homewizzard. Dan kun je nog veel meer bedienen.

Inderdaat kan je de heatlink heel goed gebruiken en dan gelijk enkele schakelaars voor de verlichting er bij nemen zodat je deze kunt laten schakelen of je gewoon thuis bent.

En die werkt beter dan de E-thermostaat want dat is geen modulerende thermostaat.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Volgens de FAQ wel;

 

Is de E-thermostaat modulerend?
Ja, de E-thermostaat ondersteunt de mogelijkheid tot een modulerende regeling. Dit is afhankelijk van de
mogelijkheden van uw verwarmingstoestel. Meer over de aansluiting vindt u in de
aansluitinstructies per merken type ketel
 
 
.

It is my allegearre like folle as de ko skiet as de bolle...

ET9000, WaveFrontier 90, LT8700, Kathrein 120 cm Prime Focus draaibaar en nog wat speeltjes..

Link naar reactie
Delen op andere sites

 

Volgens de FAQ wel;

 

Is de E-thermostaat modulerend?

 
.

In de bijlage, de pdf die ik las en jij ook meegeeft staat onder het kopje algemeen;

 

Is de E-thermostaat zelflerend (adaptief gedrag)?

Nee. De E-thermostaat is ontwikkeld met energiebesparing als uitgangspunt.

Een zelflerende thermostaat kijkt juist hoe lang het duurt voordat het verwarmingstoestel de woning op

temperatuur heeft. Vervolgens schakelt de thermostaat deze ‘opwarmtijd’ eerder in dan het ingestelde tijdstip

op de klok. Hierdoor is uw woning op het ingestelde tijdstip op temperatuur en begint de thermostaat niet dan

pas met opwarmen. Door het sterk wisselende klimaat in Nederland zal uw woning vaak te vroeg op temperatuur

zijn. En dat komt energiebesparing niet ten goede.

----------------------------------------------------------------------

 

Dus vandaar dat ik zei niet modulerend.

aangepast door catw
Link naar reactie
Delen op andere sites

Tussen modulerend en zelf lerend zit echter wel een groot verschil.

Bij een thermostaat die geschikt is voor een modulerende ketel kan de thermostaat doorgeven hoeveel temperatuur verschil er zit tussen de huidige temperatuur en de gewenste temperatuur.

Hierdoor kan de ketel op vol vermogen gaan branden bij grote verschillen en zodra het verschil kleiner wordt minder hard gaan branden.

Hierdoor wordt de zgn. overshoot (doorbranden tot boven de ingestelde temperatuur) beperkt en zijn de temperatuur verschillen/schommelingen kleiner hetgeen als comfortabeler wordt omschreven.

In hoeverre het zuiniger is vraag ik me altijd af, immers als het warmer wordt in de kamer dan zal het ook weer langer duren voordat er weer een nieuwe warmtevraag komt.

Het is niet zo als bij een auto, als die te snel gaat en je gaat remmen dan gaat er energie verloren want bij verwarming gaat die warmte niet verloren immers alle warmte wordt gebruikt voor de woning en er wordt niet snel even een raam opengezet om het teveel aan warmte af te voeren.

Ik ben al weer een tijdje uit het verwarmingsgebeuren maar 10 jaar geleden was het altijd nog zo dat een ketel pas zijn opgegeven rendement behaalde als hij een bepaalde tijd op vol vermogen kon brandden en hoe minder/korter hij brandde hoe lager ook het rendement (maar dat zal ondertussen neem ik aan al wel aangepast zijn)

 

Zelflerende thermostaten zijn er al heel lang, mijn Chronotherm 3 hangt hier al weer een jaar of 20 en met wisselende werktijden heb ik dat zelflerende er maar snel uitgehaald omdat dat inderdaad een verhoogd energiegebruik geeft. De ene keer kwam ik om 15.00 uur thuis en de volgende dag was het huis dan al warm terwijl er pas na 18.00 uur iemand thuis kwam.

Vandaar simpel vaste tijden ingevoerd en komt er iemand eerder thuis dan moet die de verwarming maar handmatig even wat hoger zetten.

 

suc6

 

Gerrit

aangepast door gerrit B

zondag? nee dan kan ik niet dan ben ik vissen

Link naar reactie
Delen op andere sites

In hoeverre het zuiniger is vraag ik me altijd af, immers als het warmer wordt in de kamer dan zal het ook weer langer duren voordat er weer een nieuwe warmtevraag komt.

 

Dat is nogal simpel. De energiebehoefte opwekken door gedurende een langere periode een klein beetje vermogen te leveren is altijd zuiniger dan gedurende een korte tijd meer vermogen.

 

Vergelijk het maar met autorijden.

Over een lange afstand continu 100 km/h rijden is veel zuiniger dan steeds van 80 naar 120 optrekken en weer afremmen (is nl gemiddeld ook 100km/h, maar kost je veel meer brandstof)

 

Maar daar ging dit topic niet over.

E-thermostaat is totale onzin. Een beetje thermostaat heeft tegnwoordig een vakantie programma. Je geeft van te voren op hoeveel dagen je weggaat, en het ding zorgt dat de boel weer netjes warm is als je thuis komt. Nog beter is het inderdaad om de thermostaat uit te zetten als je weggaat en weer met de hand aan te zetten als je thuis bent. Dan weet je tenmiste zeker dat er geen minuut verwarmd wordt zonder dat er iemand thuis is. Maar ja, dan 1e uurtje wel even een dekentje om :D

VU+ Solo2,

VTI

Visiosat BIG Bisat met Alps op 28,2E; 23,5E; 19,2E; 13E; 5E; 1W; 5W; 15W

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nou zo simpel is dat niet, immers als je vergelijkt met een auto dan gaat er energie verloren door wrijving van banden, lucht weerstand, remmen enz. en dat heb je met een verwarmingsketel niet.

 

Het is nl. een veel gemaakte denkfout om er vanuit te gaan dat er extra verlies ontstaat als de ketel volop brandt maar dat is dus niet zo.

Bij de verbranding in een CV ketel wordt nl. al het gas verbrand en omgezet in warmte en hoe groter de delta T hoe sneller de warmte overdracht plaats zal vinden.

Heb je dan een kleinere delta T dan is er dus juist minder warmte overdracht en zou je juist een slechter resultaat verwachten, duurt het langer voordat de hele ruimte dezelfde temperatuur heeft en zou je langer moeten verwarmen en dus juist meer energie gaan verbruiken.

Maar de vergelijking met een auto gaat toch helemaal mank want bij een verwarming is het enige verlies, de warmte die via de schoorsteen de lucht in wordt geblazen en de pomp die draait.

Alle warmte die uit de verbrandingsgassen wordt gehaald wordt nl. volledig benut voor de woning en je hebt dus (volgens mij) geen extra verliezen als de ketel harder of zachter brandt.

 

Maar wellicht dat onze CV specialist Con hier meer over weet te vertellen.

 

Dat de E-thermostaat alleen maar leuk speelgoed is dat ben ik wel met je eens, simpel je radiatoren voorzien van thermostaatkranen met vorstbescherming en je kamer thermostaat zo laag zetten dat er niets kan bevriezen.

Kom je thuis dan de verwarming aanzetten en als je CV niet te krap is berekend dan is het al weer warm nadat je alle spullen uit de auto hebt gesjouwd ed.

Een betere besparing is er volgens mij niet.

 

suc6

 

Gerrit

zondag? nee dan kan ik niet dan ben ik vissen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gerrit, dus volgens jou heeft een ketel meer rendement als je hij vollop brand.

 

Dan toch twee vragen aan je.

1 De ouderwetse ketels hadden watertemperaturen van 80 aanvoer en 60 graden retour. Waarom hebben de HR ketels dan allemaal temperaturen van 60 / 40?? Hoe kleiner het verschil is, hoe groter het rendement.

 

2 Waarom moduleren (harder en zachter branden) de moderne ketels ipv dat zij vollop branden en aan/uit schakelen?

Precies, om zo min mogelijk te verbranden, hoe kleiner het vlammetje hoe kleiner de verliezen. (ergo een pannetje water koken kun je beter langzaam op een klein vlammetje doen, dan volgas!)

VU+ Solo2,

VTI

Visiosat BIG Bisat met Alps op 28,2E; 23,5E; 19,2E; 13E; 5E; 1W; 5W; 15W

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...