henkie73 Geplaatst: 10 februari 2014 Geplaatst: 10 februari 2014 Beste satters, ik heb even een korte vraag. is het mogelijk om 2 schotels parallel te koppel om een satelliet sterker te krijgen. alvast bedankt voor jullie info gr. henk helemaal niks meer op schotel gebied ( mis het ook niet)
satencom Geplaatst: 10 februari 2014 Geplaatst: 10 februari 2014 Nee dat is niet mogelijk ,of zou het mogelijk zijn ,dan gaat het niet werken de beste manier is een grotere schotel Volgens de wet van Bartjens moet het kunnen En met de vriendelijke groeten Hendrik En Is je Probleem opgelost? Help anderen door te vertellen hoe je dat hebt gedaan.
Tonskidutch Geplaatst: 10 februari 2014 Geplaatst: 10 februari 2014 de wetenschappelijke toepassing noemt men Large Dish Array (zie tante google) maar dat heeft niets met onze consumer satellite technologie te maken... sterker signaal is een hogere "gain" nastreven en minder verlies onderweg van LNB naar de 1op1 tuner dat kan zoals satencom schreef enkel met een grotere en betere schotel installatie Eleanor Blancmange
Drs. IJzerbout Geplaatst: 10 februari 2014 Geplaatst: 10 februari 2014 Het gaat wel, echter bij lagere frequenties. Bij UHF/VHF antennes wordt dit wel gedaan. Dit heet stacken. Bij de hoge Ku frequenties zou je dit moeten doen door de waveguides in de feeds te koppelen. Er mag dan geen enkel faseverschil zijn wat uiterst moeilijk is. Wil je dit op L-band niveau doen dan moet de lof frequentie van de beide LNC´s exact dezelfde zijn, frequentie en fasegelijkheid moet perfect zijn. Iets wat ook zo goed als onmogelijk is. Daarom wordt het in de praktijk niet gedaan. "On ne voit bien qu'avec le coeur. L'essentiel est invisible pour les yeux."
henkie73 Geplaatst: 10 februari 2014 Auteur Geplaatst: 10 februari 2014 (aangepast) oke bedankt allemaal, ik had zoiets wel verwacht. en UHF/VHF dat weet ik dat het kan. in mijn jongere jarig radio piraat geweest op de 3 meter (FM) geweest, had ik ook antennes gestackt jammer dat het niet gaat. maar stel nou dat ik een LNB sloop en de antennes horizontaal en verticaal door las op 2 schotels. en dan maar 1x de elektronica van een LNB gebruik, dus 2 LNB slopen de een leeg maken op de antennes na en deze antenne door stacken naar de andere LNB. ook aller bij even langen antenne kabels, enz. is misschien vergezocht. maar het is maar een gedachte gang dan zou het toch moeten werk ???? is alleen maar theorie. gr. henk even nog een toevoeging: een vlakke schotel werkt toch ook met dit princiepen, heel veel kleine antennes. 10 februari 2014 aangepast door henkie73 helemaal niks meer op schotel gebied ( mis het ook niet)
Sprietje Geplaatst: 10 februari 2014 Geplaatst: 10 februari 2014 De meest ver doorgevoerde UHF-antenne voor particulier gebruik met het koppelen van antennes (dipolen) is de 16 elements rasterantenne, zie de bijlage. De rasterantenne met 4 dipolen was heel gangbaar.En inderdaad, door de veel kortere golflengte van de satellietsignalen is het voor een particulier niet te doen om de signalen van verschillende schotels in fase te ontvangen.
henkie73 Geplaatst: 10 februari 2014 Auteur Geplaatst: 10 februari 2014 oke dat begrijp ik sprietje, maar in theorie moet het kunnen. en was maar een gedachte gang. niet dat ik het ga proberen. gr. henk helemaal niks meer op schotel gebied ( mis het ook niet)
Moderator ceesv Geplaatst: 10 februari 2014 Moderator Geplaatst: 10 februari 2014 Er is een toepassing waar dit koppelen wel gebeurt, en dat is onder het deksel van een vlakke satelliet antenne. Interessant leesvoer. http://www.bth.se/fou/cuppsats.nsf/all/0f6cc6dbe33615a5c125788d004065ad/$file/BTH2011%20Mehmood.pdf Gaat niet bestaat niet! 65" 4-K OLED, Vu+ Duo 4K SE BT, Vu+ Solo 4K, Rebox-8500, Rebox-8000, Wavefrontier T-90, Satlook Digital NIT, Megasat HD5 Combo Gebruik je een advertentie blocker? Maak dan een uitzondering voor onze website. Zonder advertentie (inkomsten) kan deze site niet voortbestaan.
Sprietje Geplaatst: 10 februari 2014 Geplaatst: 10 februari 2014 Inderdaad ceesv, een koppeling van nog veel meer antennes dan bij de UHF-antenne die ik liet zien, zie de bijlage.
henkie73 Geplaatst: 10 februari 2014 Auteur Geplaatst: 10 februari 2014 nou ik ben blij met alle info. zo leren we nog wat gr. henk helemaal niks meer op schotel gebied ( mis het ook niet)
Drs. IJzerbout Geplaatst: 11 februari 2014 Geplaatst: 11 februari 2014 Door het stacken van antennes verklein je de horizontale en/of vertikale openingshoek. Daardoor vergroot je de versterking van de antenne die door deze extra bundeling ontstaat. Bij een parabool is de openingshoek afhankelijk van de grote van de parabool. De LNC heeft hier geen invloed op. Zou het mogelijk zijn om meerdere parabolen te koppelen dan wordt de totale openingshoek niet kleiner. Dus hierdoor ontstaat geen grotere versterking. De grotere versterking onstaat uitsluitend door het vergroten van de totale reflector. Maar het koppelen van de LNC´s op waveguide niveau is uiterst moeilijk en in de praktijk onuitvoerbaar. "On ne voit bien qu'avec le coeur. L'essentiel est invisible pour les yeux."
Sprietje Geplaatst: 11 februari 2014 Geplaatst: 11 februari 2014 Beste Drs. IJzerboutDit is nu totale onzin wat je schrijft. Door antennes te stacken verklein je de horizontale en/of verticale openingshoek ongeacht of een sterk signaal op de antennes nu verkregen wordt met een parabolische spiegel of m.b.v het Yagi-principe.Als je parabolen gaat koppelen, dan verklein je wel degelijk de openingshoek want door de afstand tussen de antennes krijg je al heel snel een faseverschil in ontvangst wat resulteert in een veel kleinere openingshoek.Parabolen koppelen werd wel degelijk gedaan in bijv. de UHF-band.Kijk maar eens naar de bijlage waar 4 stuks UHF-parabolen gekoppeld werden om een kleinere ontvangsthoek en meer versterking te verkrijgen.In de UHF-band worden golflengtes gebruikt waarbij dit stacken van parabolen nog te doen is, d.w.z. er voor te zorgen dat de signalen die van de vier parabolen komen mooi in fase bij elkaar komen.Bij satellietsignalen is de golflengte zo klein, dat de fases van de signalen nooit met eenvoudige en dus betaalbare apparatuur mooi samen is te brengen.
Drs. IJzerbout Geplaatst: 11 februari 2014 Geplaatst: 11 februari 2014 Sprietje je herhaald precies wat ik schreef. Met parabool bedoel ik een satellietantenne. Niet een parabool op een UHF antenne. Ik heb me misschien verkeerd uitgedrukt. Zou het technisch mogelijk zijn meerdere satelliet antennes te koppelen blijft de openingshoek gelijk. De golflengte is namelijk veel te klein. In jouw voorbeeld zijn de 4 antennes mechanisch star met elkaar verbonden. Dat moet om fasegelijkheid te krijgen. Vanwege de relatief lage frequentie komt het daar niet aan op enkele mm. Ik ga er verder niet op in want ik geloof niet dat je begrijpt wat ik bedoel. "On ne voit bien qu'avec le coeur. L'essentiel est invisible pour les yeux."
cookie monster Geplaatst: 12 februari 2014 Geplaatst: 12 februari 2014 Ik heb nog ooit zo'n UHF-3m schotel gehad , heb ze na mijn verhuis aan de buurman gegeven , die heeft er een dakje van z'n zwembadkleedhokje gemaakt , de schotel is nog intact !!!! C o o kie M o nster C U L'8'R WEIRDOGAToRS I was born once , as an invasion of the bodysnatchers , but the doctor did get a brain-attack !! my name: breedbandwurger 1967 casa CM: FTA DVB-S & FTA DVB-S2
Sprietje Geplaatst: 12 februari 2014 Geplaatst: 12 februari 2014 Dat is zonde voor zo'n mooie antenne. Het is een Channel Master 4251, zie: http://www.rocketroberts.com/cm4251/cm4251.htm
Aanbevolen berichten
Maak een account aan of log in om te reageren
Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten
Account aanmaken
Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!
Registreer een nieuwe accountInloggen
Heb je reeds een account? Log hier in.
Nu inloggen