Ga naar inhoud


Aanbevolen berichten

Geplaatst:

De tijd van het jaar is weer aangebroken dat de zee en het land nog warm zijn van de hete zomer maar dat de bovenlagen van de lucht sterk afkoellen. Dan heb je kans dat er een gota fria ontstaat en dat er enorme hoeveelheden regen gaan vallen. Dat kan wel 150mm in een uur zijn en kan een paar uur duren. Deze enorme plensbuien zijn vaak zeer plaatselijk en absoluut onvoorspelbaar.
Vooral in berggebieden en glooiende landschappen kan dit tot enorme waterstromen leiden.
Gisteren is de urbanisatiewijk Camposol in de buurt van Mazarrón, even ten zuiden van Cartagena in de provincie Murcia getroffen door een gota fria. Vele Engelsen en Nederlanders zijn getroffen en hebben een enorme schade opgelopen. Ook een aantal leden van sat4all wonen in of vlakbij dit rampgebied.
Bekijk de foto's en filmpjes op de volgende sites:

http://murciatoday.com/camposol-clean-up-underway-following-floods_22719-a.html#.VCXDXBaqJqI

http://murciatoday.com/mazarron-council-working-through-the-night-to-clear-camposol-urbanisation_22718-a.html#.VCXL7haqJqI

http://murciatoday.com/gota-fria-hits-camposol-in-mazarron-municipality_22717-a.html#.VCXMuxaqJqI
 


Geplaatst:

Heftig hoor.

Zuur als blijkt dat je juist op een ramp plek je spaarcentjes hebt geïnfesteerd om van je oude dag te genieten.

Natuurgeweld zal wel niet verzekerd zijn.

Ik blijf toch gewoon maar af en toe wat huren als ik in de winter die kant uit ga.

Vult u rustig aan !!!

Geplaatst:

Ik heb hetzelfde hier nu. Regen en regen in Zuid Turkije terwijl 'we' nog gewoon in de zee zwemmen en in korte broek lopen.

 

Niet zo heftig (bij lange na niet) als bij jou in Spanje, dat hebben wij meestal juist in het voorjaar.

Weet je wat erger is dan een worm in je appel?

Een halve worm in je appel...

Geplaatst:

Er zijn inmiddels nieuwe filmpjes op internet geplaatst van de gota fria in Camposol.

In het eerste filmpje zie je hoe het water door de tuinen van de bewoners stroomt in Camposol, gemeente Mazarrón, zie:
http://www.laverdad.es/murcia/comarcas/201409/24/like-tsunami-20140924020459-v.html?ns_campaign=WC_MS&ns_source=BT&ns_linkname=Scroll&ns_fee=0&ns_mchannel=FB

Ook het tweede filmpje laat dramatische beelden zien:
http://www.youtube.com/watch?v=TEkHTcJ4Cn4

Geplaatst:

Ik hoop wel dat over een paar weken de schade hersteld en het puin opgeruimd is.

Zo niet ga ik op zoek naar een andere bestemming. Dat wordt dan mogelijk Portugal Algarve ..

Vult u rustig aan !!!

Geplaatst:

Johan, gota fria's zijn dikwijls heel plaatselijk. 5 of 10km verderop kan het nauwelijks geregend hebben. Eind septeber 2009 hebben we ook bij ons een gota fria gehad. Toen viel er in anderhalf uur meer dan 100mm regen. We waren toen tijdelijk van de buitenwereld afgesloten want alle rambla's waar je normaal doorheen rijdt met de auto waren wildstromende rivieren en de wegen er overheen wat meestal uit grote dikke rioleringsbuizen bestaat waar een weg overheen loopt, waren onbruikbaar geworden.
Een grote vrachtwagen die 20 meter van zee in de rambla stond om te wachten op een vracht terug naar Polen (de schauffeur was aan het genieten van het prachtige uitzicht), werd door de plotselinge wilde waterstroom de zee ingesleurd. Alleen het dak van de cabine stond nog net boven water. Tja, zonder dat het regent, kan binnen enkele seconden een droge bedding veranderen in een kolkende watermassa waarbij zelfs wandelaars geen kans meer zien uit zo'n rambla te komen omdat de wanden soms wel 8 meter loodrecht omhoog zijn. Het heeft dan bijv. 20km verderop in de bergen heel hard geregend.


 

Geplaatst:

Tja, en men schat dat in Camposol 60mm neerslag is gevallen in een uur tijd maar het meeste water kwam van de bergen die een eind verderop liggen. In 1987 viel in Oliva in Spanje 817mm regen in 24 uur. Oliva/Gandia zijn kustplaatsen die liggen tussen Valencia en Denia. Kun je nagaan wat dat voor ravage is geweest.
En gota fria's zijn van alle jaren. Dat heeft echt niets met klimaatverandering te maken. Het is puur het effect van warme opstijgende zeelucht die veel vocht bevat en in een hoge koude luchtlaag terecht komt. In die koude luchtlaag kan de lucht maar weinig waterdamp bevatten en valt het dus met bakken omlaag.
Het verwoestende effect van al dat water wordt natuurlijk op hellende terreinen veel groter dan dat het op een vlak stuk land zou vallen.
 

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
×
×
  • Nieuwe aanmaken...