Ga naar inhoud


Aanbevolen berichten

  • Beheerder
Geplaatst:

Editie 21 - Review VU+ Duo2

 

De laatste tijd zie je links en rechts nieuwe Enigma2 receivers opduiken met snellere chipsets, meer geheugen, grotere displays, meer displays, meer tuners, snellere netwerkaansluitingen…enz. Voegen al die verbeteringen nu ook echt iets toe aan de kijkervaring? De afgelopen weken hebben we ons verdiept in de VU+ Duo2, al enige tijd het vlaggenschip van fabrikant VU+ en stellen onszelf daarna opnieuw die vraag.

 

front_compleet.jpg

 

De VU+ Duo2 is op papier snel, uitbreidbaar en met zijn 2 displays vooral cool. In de verpakking treffen we naast de enorm grote receiver, de afstandsbediening, batterijen, netvoedingskabel, Duits/Engelstalige gebruiksaanwijzing en de hdd inbouwspulletjes ook een prima HDMI kabel en een tuner doorluskabeltje aan.

 

www.shopping4satellite.com stuurde ons een exemplaar met 2 losse (enkelvoudige) DVB-S2 tuners, een DVB-S2 twintuner en een losse DVB-C/T combotuner, maar de VU+ Duo2 wordt in principe altijd zonder tuners en harde schijf geleverd. Er zijn in tegenstelling tot wat een andere review beweert echt maar 2 insteekplaatsen voor tuners aanwezig, maar doordat VU+ een DVB-S2 twintuner module kan leveren, kan er een maximum van 4 DVB-S2 tuners geplaatst worden. Er is naast de Twin DVB-S2 tuner ook een enkelvoudige DVB-S2 tuner en een DVB-C/T combo tuner beschikbaar. Je kunt zo in principe iedere gewenste combinatie van satelliet, kabel en terrestriële TV bestellen, maar alleen in het geval van 2x DVB-S2 twintuner kom je dus tot het maximaal haalbare aantal van 4 tuners. Op het inbouwframe voor de harde schijf past zowel een 3,5” als een 2,5” model. Als je zelf niet heel handig bent, raden we je aan de harde schijf en tuners direct bij aankoop door de winkellier in te laten bouwen.

 

DVB-CT_tuner.jpg DVB-S2_tuner.jpg

 

Op de achterzijde van de Duo2 de 2 tuner inbouwplaatsen, een SCART aansluiting, composiet video, component video, analoge stereo uitgang, HDMI 1.4, eSATA, 2 x USB 2.0, de Gigabit netwerkaansluiting, Optische S/PDIF, RS232, ventilator, aan/uitschakelaar en de netvoedingsaansluiting.

 

back.jpg

 

Aan de voorzijde een TFT LCD display met een diagonaal van 3.2” (8,1cm) dat in staat is om 262000 kleuren grafisch weer te geven. Daarnaast een VF display dat uitsluitend tekst en een paar iconen weer kan geven. Een wat ons betreft onbegrijpelijke combinatie van displays die in de praktijk niet tot een zinnig geheel leid. Het VF display is voorzien van een (ook aan de binnenzijde glanzend) glaasje, waardoor het licht van het display zelf in de behuizing op het glaasje reflecteert. Dit leid op enige afstand tot een haast onleesbaar display. Het grote TFT display is wel mooi en zou mits hierop steeds de juiste informatie zichtbaar zou zijn, ook echt leiden tot toegevoegde waarde. Helaas blijft het met LCD4Linux in de diverse images problematisch om in alle gevallen zinvolle informatie op het display te toveren. Dit was ons bij de Gigablue Quad+ ook negatief opgevallen. Ons advies is het ingebouwde VF display gewoon uit te schakelen en uitsluitend gebruik te maken van het TFT display. Dat geeft zeker als de receiver in de buurt van je TV staat een beduidend minder hinderlijke kijkervaring.

 

front_display_spiegeling.jpg

 

Achter het klepje een USB aansluiting, 2 kaartlezers en 2 CI sloten voor het nodige decodeerplezier. Tevens achter het klepje de stand-by toets?!? Je moet het klepje dus wel even open maken om je receiver handmatig aan of uit te kunnen zetten. Een beetje vreemd, maar het klepje sluit wel met een magneetslotje. Da’s dan wel weer lekker ;)

 

klepje.jpg

 

Op de afstandsbediening van de VU+ Duo2 is zeker niet beknibbeld. Dat is een piekfijn exemplaar gemaakt van duurzaam vingerafdruk-vrij kunststof. De afstandsbediening ligt goed in de hand, de knopjes zijn prettig ingedeeld en de aluminium-look menu- en cursortoetsen geven een exclusieve indruk. Het bereik en de gevoeligheid zijn prima. Men heeft ook gedacht aan een batterij-indicatielampje. De afstandsbediening wordt gevoed met 3 AAA batterijen (meegeleverd).

 

afstandsbediening.JPG

 

Het binnenleven van de VU+ Duo2 ziet er prima uit. De behuizing is netjes afgewerkt, zit goed in elkaar en is mede dankzij het grote formaat lekker ruim opgezet. Er is gebruik gemaakt van componenten van redelijk goede kwaliteit, al lijkt de voeding gezien de gebruikte componenten in combinatie met toch wel redelijk forse warmteontwikkeling net als in het voorganger model ook hier een zwak punt. Tijd zal dat uitwijzen.

 

binnenkant.jpg

 

binnenkant_kaartlezers.jpg

 

binnenkant_hdd_inbouw.jpg

 

binnenkant_tuners.jpg

 

Mierenneukers als we zijn, kijken we bij het opstarten van de VU+ Duo natuurlijk direct naar de opstart tijden. De VU+ Duo is een van de snellere zo niet snelste die ooit op onze testbank gestaan heeft. Volgens een Sat4all lid kan het zelfs nog sneller met de Blackhole image, maar die hebben wij helaas niet getest.

 

boottijd openpli — tot osd: 42 sec., tot beeld 42 sec.

boottijd vti 7 — tot osd: 42 sec., tot beeld 44 sec.

boottijd openatv — tot osd: 50 sec., tot beeld 53 sec.

 

Ook de zapsnelheid is dik in orde. Net iets sneller dan de ET9500 en de Gigablue Quad+. Heel veel sneller is volgens ons op een gecodeerde zender technisch ook niet mogelijk.

 

De Duo2 beschikt naast een gigabit netwerkaansluiting ook over een ingebouwde 802.11n Wifi module. Helaas presteert deze ver onder de maat. Op hemelsbreed 6 meter afstand en slechts een enkele binnenmuur tussen de router en Duo2 bleef er maar +/- 20Mbit van de theoretische 300Mbit over, wat echt te traag is voor full HD overdracht van video. Ook de vaste gigabit netwerkaansluiting presteerde wat trager dan je van een Gigabit aansluiting mag verwachten, al bleef er hier toch nog een zeer respectabele 700Mbit over.

 

Wifi:

Client connecting to 192.168.2.7, TCP port 5001

TCP window size: 43.8 KByte (default)

------------------------------------------------------------

[ 3] local 192.168.2.220 port 39760 connected with 192.168.2.7 port 5001

[ ID] Interval Transfer Bandwidth

[ 3] 0.0-10.1 sec 23.8 MBytes 19.8 Mbits/sec

 

Bedraad:

Client connecting to 192.168.2.7, TCP port 5001

TCP window size: 43.8 KByte (default)

------------------------------------------------------------

[ 3] local 192.168.2.225 port 33413 connected with 192.168.2.7 port 5001

[ ID] Interval Transfer Bandwidth

[ 3] 0.0-10.0 sec 837 MBytes 702 Mbits/sec

 

Het stroomverbruik van de VU+ Duo2 bedraagt bij normaal gebruik op een HD zender +/- 27watt, een beetje afhankelijk van de geplaatste tuners. In stand-by verbruikt de Duo2 maar liefst 22,5watt. Alleen in deep stand-by verbruikt de VU+ 0,5watt, maar dan staat het apparaat als het ware volledig uit, maar reageert dan wel nog op de afstandsbediening.

 

De beeldkwaliteit is bij de VU+ Duo gelijk aan die van diverse andere op Broadcom chipset gebaseerde enigma2 receivers en is gewoon goed. Native 1080p 50/60 Hz.videomateriaal is rechtstreeks beschikbaar op de HDMI uitgang en ziet er prima uit. De diverse testpatronen laten geen "schokkende" afwijkingen zien.

 

De ontvangstkwaliteit is en blijft een lastig te beoordelen onderdeel van onze reviews, want als we daar iets over willen roepen moet dat ook gestaafd zijn met metingen en dat is zonder peperdure specialistische meetinstrumenten ter beschikking te hebben onbegonnen werk. Toch kunnen we melden dat op de in de Benelux populaire satelliet posities de ontvangst uitstekend is.

 

Omdat de Duo2 is voorzien van een 1300Mhz BCM7424 dual-threaded Broadcom chipset en maar liefst over 2GB DDR3 RAM en 1GB flash beschikt, is enigma2 op deze machine draaien qua snelheid een feestje.

 

Softwaretechnisch liepen we echter wel tegen een aantal problemen aan. De bij ons favoriete OpenATV image draaide alles behalve stabiel. Deze crashte op de Duo2 zelfs zo vaak dat we onze test met die image hebben moeten staken. Merkwaardig, want deze image draaide op een Gigablue Quad+ juist weer opvallend goed. We hebben onze test daarna voortgezet met de images van OpenPli en VTi. De VTI image beviel ons niet zo goed vanwege de in onze ogen ouderwetste opzet en deels gebruiksonvriendelijke installatie wizard. De image draaide redelijk stabiel, maar kon ons grafisch en qua gebruiksgemak niet bekoren. OpenPli kent vrijwel iedereen die ooit met een enigma2 receiver gewerkt heeft verder wel en die image draait zeer redelijk op de VU+ Duo. Toch valt ons op dat de stabiliteit van deze receiver iets minder goed is dan bij bijvoorbeeld een ET9500 en Gigablue Quad+. Het lukte gedurende een testperiode van 4 weken diverse keren de receiver te laten crashen en dat gebeurde eigenlijk steeds op momenten dat er geen vreemde handelingen werden uitgevoerd. Er waren op CCcam-Info na, ook geen extra plugins of skins geïnstalleerd. Dat zal vast allemaal een kwestie van software zijn, maar het product is al een flinke periode op de markt en dan verwacht je eigenlijk dat alle kleine problemen er wel uit zijn. Wij vermoeden dat er op driver gebied nog werk aan de winkel is voor fabrikant VU+.

 

Er zijn zeker ook positieve zaken te noemen, Picture in Picture bijvoorbeeld, werkt geweldig, zelfs bij full HD zenders.

De VU Duo2 heeft hardware aan boord voor transcoding waar andere merken voor een software matige oplossing hebben gekozen. Hierdoor kan je bij de Duo2 onder meer de frame- en bitrate handmatig instellen, waardoor je bijvoorbeeld je programma's ook op je smartphone kunt bekijken. Vermeldenswaard is dat de Duo2 al het MKV en DiVX videomateriaal, al dan niet voorzien van DTS tracks, probleemloos afspeelt.

 

transcoding_0_0_0.jpg

 

Conclusie:

De VU+ Duo2 is niet alleen qua formaat een flinke receiver, maar ook qua prestaties. Hij voelt in alle omstandigheden zeer vlot aan, boot snel, zapt snel en heeft een uitstekende afstandsbediening. Helaas zijn er ook wel enkele punten van kritiek. De stabiliteit is nog niet helemaal optimaal en het VF-display in het midden naar onze mening totaal overbodig. Ook is het jammer dat er in dit topmodel niet minimaal 3, maar liever nog 4 tuner insteekplaatsen in zitten. Een combinatie van dual tuner satelliet en dual tuner kabel TV is nu helaas niet mogelijk. Na het plaatsen van de DVB-S2 twintuner kan er nog maar één DVB-C/T tuner bij. Tot slot is de Wifi connectiviteit onder de maat en eigenlijk alleen toereikend voor cardsharing en software-updates.

 

Is groter, sneller, meer... dan ook een garantie voor een betere kijkervaring? Mja…sommige zaken zoals een snellere chipset en sneller geheugen zijn zeker de moeite waard, maar wij spreken de hoop uit dat men ook zeker de drivers en software niet vergeet. Dat is minimaal een net zo belangrijk onderdeel van een succesvolle enigma2 receiver.

 

Toch krijgt de VU+ Duo van ons nog net 4 van de maximaal 5 sterren.

 

4sterren.png

 

Met dank aan www.shopping4satellite.com voor het beschikbaar stellen van de VU+ Duo2 en de diverse tuners.

 

shopping4satellite_logo.png

 


 

Teksten en foto's vallen onder nadrukkelijk copyright van www.sat4all.com. Gebruik zonder nadrukkelijke schriftelijke toestemming is niet toegestaan!

 

* Door een probleem met de camera-instellingen zijn de foto's dit keer iets korreliger uitgevallen. Onze excuses hiervoor.

Gebruik je een advertentie blocker? Sluit onze website dan uit. Zonder advertenties kan deze site niet voortbestaan.


  • Reacties 64
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit onderwerp

Beste reacties in dit onderwerp

Geplaatste afbeeldingen

Geplaatst:

Mooie test dank je. Zou het voor streamen van HD materiaal nog wat uit maken een gigabit aansluiting?

Sinds ik een dreambox heb, heb ik geen tijd meer om tv te kijken.
Dreambox: 8000, VU+ DUO2, VU+ SOLO Wavefrontier 8 LNB T90, SG2100, Qnap 219 pro+ , 2bay Asustore Nas

Geplaatst:

mooie review guys

Mutant HD2400,Vu+ Duo, Xtrend ET6000, 2x Relook 400s,

Skystar2 en Wavefield  WV85THDS schotel 1W/5E/9-10E/13E/19.2E/23.5E/28.2E en de satellietmeter Xsarius HD easy

Geplaatst:

Heel interessante review. Bedankt!

- VU+ Duo met OpenPli, TVV Basic+ abo --> Basic Light

- Triax 78 met multiblock 13-19,1-23-28,2

- Panasonic TX-P46G10 full HD.

Geplaatst:

Prachtig informatief verhaal! Wat het nog iets mooier had gemaakt is het naast elkaar zetten van enkele wapenfeiten van collega-topreceivers zoals de ET 10000. Natuurlijk kun je wellicht veel zelf naast elkaar zetten bij het lezen van de andere tests zoals de opstartsnelheid en misschien ook wel de WiFi gevoeligheid en snelheid dus wellicht is deze opmerking van mij niet zo relevant. En ja, heel cruciaal is het gegeven dat er feitelijk maar twee slots in zitten, zelf had ik gedacht die vier poorten te kunnen gebruiken voor Ku Band, C-Band, de hier aanwezige UPC kabel en dvb-t uit de lucht maar dat is dus helaas een illusie.

speciale interesse: C-Band

Geplaatst:

Om eerlijk mijn mening te geven de voeding lijkt me echt zijn allerzwakste plek zeker met een hd erbij ingebouwd.

Verder een aardige ontvanger zeker ook vanwege de ab en afwerking kastje ,( magneetklepje ) , prijs aan de hoge kant, heb hun site bekeken , en de specs van ontvanger.

 

Groet Schapi

8000hd, 800se hd pvr,800hd pvr,7020se,7000s 2 * philips plus n pccard. 1 triax met duolnb.2 flatscreens

Geplaatst:

Kritiek puntjes van mij, al heb ik hem zelf nog niet, wat crashen van VTi betreft, heb ik zelden of nooit problemen met mijn Vu+ Duo (1).

 

Verder vind ik VTi NIET ouderwets, zeker als je Atile HD gebruikt.

Zonder van skin te veranderen, kan je de infobalk wijzigen naar je eigen smaak, het menu past zich daar op aan.

Verder zit het NIET moeilijk in elkaar, zeker als je het menu zo omzet dat alles op alfabet staat.

 

Qua tuners ga ik even af op mijn Douo (1), zelfs hier in Turkije kan ik nog veel ontvangen van Astra 2, natuurlijk de spotbeam van BBC/ITV niet..

Ook met de symbolrate kan ik erg laag gaan en heb hier nooit problemen mee.

 

Wat PLi betreft, heb dit voorheen gebruikt, daar had ik dikwijls géén internet verbinding, terwijl dit met VTi en de originele Vu+ software geen probleem is.

 

Heb op het gebied van Linux maar een voorbeeld, mijn eigen Duo (1), en als deze vervangen moet worden wordt het wéér Vu+.

Vu+ Uno 4K SE en 1TB HDD / Samsung 65'' UHD Smart TV.

Vier schotels, 150, 120, 90 en 120** cm., voor Astra 1 & 3, Hotbird/Eurobird, Türksat,   ** is tijdelijk buiten gebruik.

  • Beheerder
Geplaatst:

Dat blijft jouw persoonlijke mening, net als dat die in de review ook de persoonlijke mening/ervaring van de 2 reviewers is.

 

Als je VTI installeert is de installatieprocedure feitelijk in ieder geval een stuk omslachtiger omdat er simpelweg veel meer handelingen nodig zijn om de receiver werkend te krijgen en er handige functies zoals die bijvoorbeeld in OpenPli zitten ontbreken.

 

Daarnaast is mijn persoonlijke mening dat die skin die standaard in de VTi7 zit, oerlelijk en onpraktisch is.

 

Verder vind ik de menu opbouw onlogisch en onpraktisch. Het e.e.a vergt een dusdanig hoge gewenningscurve dat iemand die er lang mee werkt het wellicht prima vind, maar iemand die er net mee in aanraking komt, in de meeste gevallen simpelweg af zal schrikken.

 

Heb op het gebied van Linux maar een voorbeeld, mijn eigen Duo (1), en als deze vervangen moet worden wordt het wéér Vu+.

 

Hieruit blijkt dat je dus niet de nieuwe Dreambox, Gigablue en Xtrend receivers geprobeerd hebt? Dan vind ik je opmerking erg kortzichtig. Er zijn ook andere merken die wellicht beter presteren. Dat kan je in ieder geval niet weten zonder het geprobeerd te hebben. Jij staat bij voorbaat al niet open voor alternatieven.

 

Mvg,

 

Michel

Gebruik je een advertentie blocker? Sluit onze website dan uit. Zonder advertenties kan deze site niet voortbestaan.

Geplaatst: (aangepast)

Mooie test, dan k jullie voor de moeite.

aangepast door Michel
Geen vragen hier, plaats die in het vu+ forum!

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
×
×
  • Nieuwe aanmaken...