Ga naar inhoud


Digitenne verder in het nauw door veiling 700MHz-band


Sprietje

Aanbevolen berichten

Nederland gaat de 700MHz-frequentieband voor mobiele communicatie vrijmaken. Het frequentiespectrum komt via veiling op de markt. Digitenne komt hierdoor verder in het nauw.

Frequenties tussen 694 en 782 MHz worden in Nederland nu voor digitale ethertelevisie – in Nederland bekend onder de naam Digitenne – gebruikt. Minister Kamp van Economische Zaken heeft aan de Tweede Kamer bekendgemaakt dat de frequentieruimte voor mobiele communicatie nodig is. De groei van hoofdzakelijk mobiel internet is hier de oorzaak van. Het besluit is door de Europese Commissie genomen. Nederland deelt volgens Telecompaper de opvatting dat de frequenties voor mobiel internet nodig zijn.
Steeds minder ruimte voor Digitenne

Door het besluit blijft er steeds minder ruimte voor Digitenne over. De huidige uitzendlicenties voor digitale ethertelevisie lopen op 31 januari 2017 af. Het kabinet maakt volgend jaar duidelijk wat er na 2017 met digitale ethertelevisie in Nederland gaat gebeuren. De NPO en KPN – eigenaar van Digitenne – willen met digitale ethertelevisie doorgaan. Maar door de beslissing de 700MHz-frequentieband voor mobiele communicatie in te zetten, verdwijnt er ongeveer dertig procent van de toch al beperkte bandbreedte die nu beschikbaar is. Het inzetten van de bandbreedtebesparende DVB-T2 uitzendnorm is wellicht een uitkomst. Maar omdat een deel van de bandbreedte verdwijnt, komt er hierdoor weinig ruimte voor nieuwe zenders of opwaardering naar HD-zenders beschikbaar. Steeds meer marktpartijen zien in mobiele internettelevisie via 4G een betere opvolger van digitale ethertelevisie.

Bron: TotaalTV, zie: http://www.Bron: Totaal TV/nieuws/17978/digitenne-verder-in-het-nauw-door-veiling-700mhz-band.html

Zie ook: Satelliet magazine: http://www.satellitemagazine.com/?action=pagina&id=49&id2=37067&title=Digitenne%20moet%20bandbreedte%20inleveren
 

Link naar reactie
Delen op andere sites


Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
×
×
  • Nieuwe aanmaken...