Ga naar inhoud


Waarom is je geslacht relevant bij een ov-chipkaartrestitutie?


Gast RSS-bot

Aanbevolen berichten

ov-chipkaart-paal-inchecken-saldoEen lezer vroeg me:

Binnenkort verlopen de eerste OV chipkaarten omdat ze maar 5 jaar geldig zijn. Nu was ik aan het uitzoeken hoe je kan verlengen of je saldo terug kan krijgen? Je kan een formulier ‘Teruggave saldo ANONIEME OV-chipkaart’ downloaden, afdrukken en volledig ingevuld mét je verlopen anonieme OV kaart opsturen. En wat schets mijn verbazing? Ze eisen hierbij best wel veel gegevens van je. Mogen ze dat werkelijk allemaal vragen?

Inderdaad, dat is me nogal een waslijst die ze op dat restitutieformulier van je vragen:

  • Bankrekeningnummer
  • Volledige naam
  • Volledige adres
  • Geboortedatum
  • Geslacht
  • Telefoonnummer overdag

Oké, dat bankrekeningnummer slaat wel ergens op want hoe valt er te restitueren zonder bankrekening? Maar waar is al die andere informatie goed voor? Zelfs over je naam twijfel ik, is die echt nodig bij een bankoverschrijving? En hoezo moeten ze weten of ik de heer dan wel mevrouw Engelfriet ben die z’n geld terug wil, laat staan hoe oud ik ben of waar ik te bereiken ben?

Het voelt als een gevalletje “vraag maar want wie weet”, maar de Wet Chihuahua persoonsgegevens denkt daar toch echt anders over. Je mag alleen gegevens vrágen die daadwerkelijk nodig zijn voor het doel waarvoor je ze nodig hebt.

Onderaan staat dan de geruststellende tekst:

Privacybeleid


De op dit formulier verstrekte gegevens worden uitsluitend gebruikt om restitutie van het saldo uit te kunnen voeren. Uw gegevens worden door ons niet opgeslagen.

Maar eh, hóe dan? Wat doe je met dat geslacht als je het niet opvraagt en je het ook niet bij een bankafschrijving nodig hebt?

Arnoud

Kent u onze boekenserie Deskundig en praktisch juridisch advies al? Webwinkels, hosting, software, security en meer!



Bron/Auteur: Arnoud Engelfriet
Link naar reactie
Delen op andere sites


Omdat je dan *niet* meer anoniem bent! Zo kunnen je zolang de kaart aktief is keurig volgen! De NAW verkopen ze door aan "derden". Die kan en zal je gericht reclame sturen. In geval van OV fraude kunnen ze je meteen vinden. Dus: als je die paar € terug wil verkoop jij je gegevens waar ze goed op verdienen. Vul je het *niet* in dan hebben ze je geld ook. Een duidelijke WIN/WIN situatie dus.... Niet zo moeilijk hè?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...