Ga naar inhoud


Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Sun outage is het moment dat de zon precies achter de satelliet staat. Dat komt twee maal per jaar voor, in het voorjaar en in de herfst. Over drie weken is het weer zo ver. Rond 12 oktober kunnen veel mensen hier weer hun voordeel mee doen als het weer mee zit. De zon moet op het juiste tijdstip even schijnen.

Zoals de meeste schotelaars wel weten is een vrij zicht op de satelliet een must om de satelliet met de schotel goed te kunnen ontvangen.
Bladeren van bomen en zelfs kale takken in de winter geven een verlies aan signaal of zelfs een onmogelijke ontvangst op de schotelantenne. Dit geldt helemaal voor gebouwen die in het gezichtsveld van de satelliet staan maar dat kunnen soms ook schoorstenen e.d. zijn.

In welke gevallen kan de sun outage een handig hulpmiddel zijn?

Het meest voorkomende is wel dat bomen hoger zijn geworden. Tijdens het plaatsen van de schotel was alles nog dik in orde maar na elk groeijaar kunnen takken en bladeren in de signaalweg van de satelliet komen waardoor de ontvangst van lieverlee steeds slechter wordt.

Ook bij het plaatsen van een schotel kan de vraag ontstaan of de schotel wel vrij zicht heeft op de satelliet.
Laten we een paar voorbeelden noemen.
Er moet een schotel op het balkon geplaatst worden van een flatgebouw.
M.b.v. Dishpointer kun je al heel aardig zien of de schotel wel vrij zicht op de satelliet heeft maar een paar zaken blijven onduidelijk als je de schotel niet buiten het balkon wilt plaatsen maar op het balkon.
- Staat de schotel hoog genoeg zodat de signalen over de balustrade heen gaan?
- Zorgt het balkon van de bovenburen er niet voor dat de schotel niet alle signalen ontvangt?
-Heb je een gebouw in de richting van de satelliet staan, is het gebouw dan niet te hoog zodat de signalen belemmerd worden?
-Iemand wil zijn schotel onder de overstek van zijn dak hangen. Op zich een uitstekende keuze want de schotel en lnb is dan grotendeels vrij van regen en sneeuw.
-Iemand mag aan de buitenzijde van zijn huis geen schotel plaatsen en moet hem noodgedwongen binnen achter glas plaatsen.
Dat kan bijv. zijn op zolder waarbij de signalen door een dakraam gaan. Je moet dan wel weten waar je de schotel precies moet wegzetten zodat alle signalen van de satelliet goed op de schotel vallen.
Het kan bijv. ook zijn dat de schotel achter een verticaal vensterraam geplaatst gaat worden. Ook dan wil je graag weten waar de schotel dan precies moet staan zodat je en zo goed mogelijke ontvangst hebt van de satelliet.
-Iemand woont in een heuvelrijk of bergachtig gebied en wil een schotel plaatsen. Waar moet die komen staan? Op het dak?  Ver achter in de tuin of moet er misschien een hoge mast geplaatst worden?

Zo zijn er misschien nog wel meer voorbeelden te noemen. Tegenwoordig zijn er natuurlijk technieken zodat je met behulp van je mobile telefoon en een speciale app, de positie van de satelliet kunt zien maar er gaat niets zo nauwkeurig als de zon.
Als de zon precies achter de satelliet staat, moet deze de schotel helemaal beschijnen. Er mag geen schaduw van takken, bladeren, overstekken, balustrades, afdaken op de schotel zichtbaar zijn om een optimale ontvangst te hebben.

Een site waar je precies op kunt zien hoe laat de zon precies achter de satelliet staat is deze: http://www.satellite-calculations.com/Satellite/suninterference.php
- kies bovenaan de satelliet die je wilt ontvangen.
- dubbelklik op de kaart aan waar de schotel staat. Het adres wordt dan weergegeven.
- Kijk nu in de tabel onderaan bij "Peak Interference, Local Time, mm/dd/yyyy hh:mm:ss" op welk tijdstip de zon precies achter de gekozen satelliet staat.

In de kolom "Min. Separation Degrees" kun je zien hoeveel graden de zon net boven of net onder de satelliet staat.
Om helemaal safe te spelen dat de signalen onder een afdak of overstek goed ontvangen worden, kun je het beste kiezen voor de dag of dagen dat de satelliet iets hoger dan de satelliet staat, dus de positieve grades.
Om helemaal safe te spelen dat de signalen over een berg, balustrade of boom goed ontvangen worden, kun je het beste kiezen voor de dag of dagen dat de satelliet iets lager dan de satelliet staat, dus de grades met een min er voor.
 

post-60869-0-44305100-1442742271.jpg

post-60869-0-50673500-1442742342.png

post-60869-0-88534800-1442742392_thumb.jpg

post-60869-0-23277900-1442742406.jpg


Geplaatst:

Ook een vraag, die ik me dan stel: vroeger zij men wel eens, dat door de samenbundeling van de schotel niet alleen de signalen van de satelliet naar het brandpunt van de lnb brengt, maar dan ook de zonnestralen. Vroeger raadde men aan, tijdens die kritieke momenten, de schotel te draaien (indien mogelijk) of een natte vod leggen over de lnb. Want men kon meemaken, dat de kap van de lnb vervormde, waardoor in het slechtste geval de lnb onbruikbaar was.

Maar zijn de huidige lnb's daar nu al tegen beschermd, of is het toch nog raadzaam bovengenoemde uit te voeren, om schade te voorkomen?

Ontvangst van de astra 3 satelliet met een selfsat h50D via de vu zero 4K.cd multiroom  pakket met mz 102 en een vu uno 4k dvb-c fbc tuner met ci+ tv met een kaartje( telenet ). Gigablue bijgekomen voor sat en kabel.Informatie die ik geef, gaat over de Belgische situatie, tenzij anders vermeld|

  • Moderator
Geplaatst:

Ik heb nog nooit mijn schotel weggedraaid en de LNB's zijn elk jaar ongeschonden door de sun outage gekomen.

 

Ik zou zeker niet adviseren aan je schotel te gaan draaien.

Gaat niet bestaat niet!            65" 4-K OLED,  Vu+ Duo 4K SE BT, Vu+ Solo 4K, Rebox-8500, Rebox-8000, Wavefrontier T-90, Satlook Digital NIT, Megasat HD5 Combo

Gebruik je een advertentie blocker? Maak dan een uitzondering voor onze website. Zonder advertentie (inkomsten) kan deze site niet voortbestaan.

Geplaatst:

Ja, sun outage heeft ook een nadelig effect op de ontvangst van de satelliet waar de zon achter door schuift.
Daar wil ik het deze keer niet over hebben. Ik wil het nu hebben over welk voordeel je tijdens de sun outage kunt hebben om te kijken of je een ongehinderde ontvangst van de satellietsignalen hebt.
Maar wil je weten wat precies de effecten zijn van een sun outage, zoek dan eens op Google met " Sun outage sprietje".
 

Geplaatst:

Ik heb nog nooit mijn schotel weggedraaid en de LNB's zijn elk jaar ongeschonden door de sun outage gekomen.

 

Ik zou zeker niet adviseren aan je schotel te gaan draaien.

Ik heb het hier enkel als je over een draaibaar systeem bezit. Aan een vaste opstelling, dus niet draaien.

Ik heb het ook nog niet voorgehad, maar vroeger was er daar sprake van.

Zal wel van die tip gebruik maken, om mijn opstelling eens onder de loep te nemen. dank sprietje voor de info.

Ontvangst van de astra 3 satelliet met een selfsat h50D via de vu zero 4K.cd multiroom  pakket met mz 102 en een vu uno 4k dvb-c fbc tuner met ci+ tv met een kaartje( telenet ). Gigablue bijgekomen voor sat en kabel.Informatie die ik geef, gaat over de Belgische situatie, tenzij anders vermeld|

  • 2 weken later...
Geplaatst: (aangepast)

De baan van de zon loopt vandaag nog ongeveer 4,5 graden hoger dan de Clarkebeltbaan waar de geostationaire satellieten zich op bevinden.
Men kan al een aardig inzicht krijgen of obstakels satellietsignalen in de weg staan.

Bijgaand een prachtige foto van iemand uit Polen (als ik me niet vergis) die gedurende de sun outage foto's van de zon heeft gemaakt op de tijdstippen dat de zon precies telkens achter een satelliet stond. Hierdoor krijg je een fantastisch beeld op welke satellieten je allemaal vrij zicht hebt.

 

foto even aanklikken
 

post-60869-0-91623600-1443614834_thumb.jpg

aangepast door Sprietje
Geplaatst:

Morgen beweegt de zon zich in Nederland ongeveer 3 graden boven de Clarkebeltbaan. Er is dus al aardig te controleren of je goed vrij zicht op de satelliet hebt. Volgende week maandag op 12 okt. is de dag dat de zon bijna exact achter de satellieten door beweegt en zijn de obstakels optimaal te bepalen. Hou er dus vast rekening mee om de ideale positie van Uw schotel te bepalen en om te controleren dat bomen niet dusdanig zijn gegroeid, dat ze in de signaalweg van de satellietontvangst staan.
Het zou jammer zijn als U deze ideale gelegenheid voorbij laat gaan om dit te controleren. De volgende controle is pas weer op 29 febr.2016.
 

Geplaatst:

Als ik het dus goed begrijp ik heb nl t volgende zoals al gevraagd in schotel forum :

28/23/19/13 perfect ontvangst maar zo gauw ik naar 4,8 oost draait geen signaal dus al ik m op 12 oktober op 4,8 zet heb ik ook geen signaal dan .

 

wat brengt me dit dan !!

Joa zo gaat dat alaaf !!!!

Geplaatst:

Je kunt nu ook al heel behoorlijk zien waar de 4,8e satelliet staat. Dat is in Nederland (Utrecht) de komende vier dagen op de positie om 13:29uur.
Alleen de juiste hoogte van de zon is er pas om 12 okt. Nu staat de zon nog 3 graden hoger.
 

Geplaatst:

Zo de test eens gedaan hier op tijd wat sprietje zei dan tja die stond er zeker een paar centimeter er naast ik heb een tape van lnb naar bovenkant schotel gemaakt zodat ik de schaduw kon zien dan .

 

Toen heb ik de schotel handamatig verdraait totdat ik een ontvangst had van 14 db maar die stond ernog altijd naast volgens de schaduw dan de lijn.

leuk om te testen zo .

 

1pm

Joa zo gaat dat alaaf !!!!

Geplaatst:

Deze manier van testen werkt alleen maar voor een lnb die in de klem van de lnb-arm staat dus niet bij bijv. een duo-lnb of monoblock op de lnb die er naast hangt.
Verder is deze manier van uitrichten m.b.v. de zon echt 100% betrouwbaar. Ik heb het ook een keer meegemaakt dat de schaduwlijn niet precies midden over de lnb-arm loopt terwijl de schotel toch optimaal stond uitgericht. Toen bleek dat de lnb-arm niet zuiver haaks op de schotel stond. Waarschijnlijk iets verbogen of een productieafwijking. Het ging niet om een nieuwe schotel. En belangrijk is dat je de tape echt precies  midden boven op de schotel vast maakt, dus even met een waterpas het raakpunt bepalen.
 

Geplaatst:

Zit maar 1 lnb op tja of die arm verboge is weet ik niet hoor.

Ben erwel nu achter dat ik als ie op 4,8 staat iets is maar een fractie oost moet draaie en de tape zat 100% goed .

Zal op 12 oktober nogeens kyke welke tydis dat dan ik woon in buurt van heerlen zd limbo

Joa zo gaat dat alaaf !!!!

Geplaatst:

Ik heb vandaag een schotel uitgericht in Zuid-Spanje m.b.v. de zon. Ik was er al een beetje bang voor dat de sun outage een beetje parten zou spelen en dat was ook zo. Ondanks dat de schotel met de plakbandmethode precies in de richting van de zon stond uitgericht, kreeg ik op het juiste moment geen signaal op de Astra 23,5. Toen ik overschakelde naar de lnb van de Astra 19,2 van het monoblock had ik wel volop signaal. Zonder verder iets aan de uitrichting van de schotel te doen, kwam na 8 minuten ook de Astra 23,5 weer door. Hiermee kon je duidelijk zien dat de zon zoveel ruis in het signaal van de Astra 23,5-lnb strooide, dat er tijdelijk geen signaal te ontvangen was.

Voor Nederland is voor zaterdag, zondag en maandag zeer zonnig weer voorspelt, een ideale gelegenheid dus om de controleren of de bomen niet de hoog zijn gegroeid en om te controleren dat de schotel wel op de juiste plek hangt. Ideaal dus als de schotel achter een zolderraam of vensterraam staat of onder een overstekend balkon of dakoverstek.

Tevens kunt U er bijna zeker van zijn dat tijdens de tijdstippen dat de zon precies achter de satellieten staat, het signaal weg zal vallen. Dit is natuurlijk afhankelijk van de transponder of die moeilijk of makkelijk te ontvangen is maar een uitval van minimaal 20 minuten voor de zender Nat.Geo.Channel Wild is wel te verwachten voor vele schotelbezitters.
 

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
×
×
  • Nieuwe aanmaken...