reynaertdevos Geplaatst: 28 december 2015 Geplaatst: 28 december 2015 Beste allemaal, als beginneling (ik heb al wel enkele schotels opgesteld in Vlaanderen en Turkije) ben ik op zoek naar één of meer studieboeken waarmee ik meer te weten kom over satelliettechniek en schotelontvangst. Bij de webwinkel zijn verschillende (engelstalige) lijvige boeken te koop, maar wat is interessant voor mij om mee te beginnen?
Drs. IJzerbout Geplaatst: 31 december 2015 Geplaatst: 31 december 2015 Dan zul je toch echt even zelf moeten googelen op: "satellite reception book". En je vind er genoeg. Over het algemeen in het Engels of Duits. In het Nederlands zul je niets of weinig vinden. Ik heb zelf veel plezier gehad van de boeken van Mark Long. (C & Ku band reception) Helaas zijn ze niet meer up-to-date en verouderd. Ze staan hier nog in mijn bureau en ik blader er nog wel eens in. Dan moet je zoeken naar z.g. White Papers van fabrikanten waar specialisten wel eens wat publiceren, meestal uit het oogpunt van marketing. Maar het is hele goede informatie als het niet te moeilijk wordt voor de doorsnee leek. Ik zelf heb zo mijn eigen werken samengesteld door een ordner onder te verdelen in verschillende onderwerpen. Bijvoorbeeld: 1) Reed Solomon Code 2) Compression Techniques 3) FEC 4) etc. 5)..... Alles wat ik zo vind op het www print ik uit doe het in mijn ordners. Zo is dit door de jaren heen gegroeid tot een sammelsoeria van informatie. Uit de consumer hoek moet je het hebben van de publikaties van onze zeer ervaren en beminde erelid "Sprietje". "On ne voit bien qu'avec le coeur. L'essentiel est invisible pour les yeux."
a33 Geplaatst: 1 januari 2016 Geplaatst: 1 januari 2016 Googlen op "google books satellite television" geeft ook leuke hits. Je kunt ook de zoekterm nog wat aanpassen, natuurlijk. Er missen bij google books vaak paginaas, maar je wordt er zeker wijzer van! Groet, A33 Tip: Als je reageert op een post, geef dan altijd een citaat van de (gehele) post waar je op reageert. Sommige leden kunnen namelijk hun oorspronkelijke posts achteraf nog wijzigen, en wel veel langer dan de sinds jaar en dag in de huisregels (voor alle leden) vermelde periode van 30 minuten. Dat dat inbreuk doet aan de continuïteit van de foruminhoud, en een ongelijk speelveld creëert, wordt kennelijk (helaas) niet belangrijk geacht.
Satfeeds-DX Geplaatst: 1 januari 2016 Geplaatst: 1 januari 2016 Digitale satellietsystemen: plannen en zelf installeren van H.J. Geist heb ik eens uitgeleend uit de bibliotheek en is interessant om eens te lezen. Satfeeds-DX Edision Piccollo Benelux Edition en VU+ Zero 4K Cahors Big Bisat : 19,2°E, 23,5°E, 36°E, 39°E, 46°E, 52,5°E Triax 88 cm: 13°E, 1,9°E Triax 64 cm: 42°E Triax 78 cm: 8°W Maximum E-85: 28,2°E, 21,5°E, 16°E, 10°E, 5°E, 1°W, 5°W Maximum E-85: 14°W, 22°W, 30°W Visiosat 90 cm: basis 7°E die draaibaar is van 70,5°E tot 45°W DVBT-TNT DAB+
Sprietje Geplaatst: 2 januari 2016 Geplaatst: 2 januari 2016 Tja al 13 jaar geleden geschreven en niet erg actueel meer.
Erwinnaar Geplaatst: 2 januari 2016 Geplaatst: 2 januari 2016 Dan zou ik veel op dit forum komen en flink gaan lezen. Meestal up to date. Is geen echt antwoord op je vraag maar gezien de antwoorden op je vraag een optie. Veel verouderd en uiteraard mede mogelijk gemaakt door opkomst internet. Er zijn wel een aantal (gesponsorde) vakblaadjes te koop zoals InfoSat. Dit door zoals ik het interpreteer gesponsorde Technisat maandblad is te koop in Duitsland. Staan vaak artikelen in die ook hier wel beantwoord worden op vragen door collega forumleden. Succes ermee.
Sprietje Geplaatst: 2 januari 2016 Geplaatst: 2 januari 2016 Ik denk dat je ook al een hoop informatie kunt halen bij een of andere club in Nederland die zich met satellietontvangst bezig houden.
Drs. IJzerbout Geplaatst: 2 januari 2016 Geplaatst: 2 januari 2016 Dan zou ik veel op dit forum komen en flink gaan lezen. Meestal up to date. Is geen echt antwoord op je vraag maar gezien de antwoorden op je vraag een optie. Veel verouderd en uiteraard mede mogelijk gemaakt door opkomst internet. Er zijn wel een aantal (gesponsorde) vakblaadjes te koop zoals InfoSat. Dit door zoals ik het interpreteer gesponsorde Technisat maandblad is te koop in Duitsland. Staan vaak artikelen in die ook hier wel beantwoord worden op vragen door collega forumleden. Succes ermee. InfoSat/InfoDigitaal is inderdaad een zeer goede bron van informatie. of het al dan niet gesponsort is, daarover kan je discussieren maar was dat in Nederland dan niet hetzelfde met bijvoorbeeld Radio Bulletin? Het werd voor 100% door Amroh gepubliceerd. Verder is er een groot verschil of er iets gepubliceerd wordt voor een consumer die een schoteltje wil monteren en daar wat meer over wil weten dan iemand die er professioneel mee bezig is. "On ne voit bien qu'avec le coeur. L'essentiel est invisible pour les yeux."
Erwinnaar Geplaatst: 2 januari 2016 Geplaatst: 2 januari 2016 Ja klopt. Destijds in Nederland was er Satellitemagazine. Daarin werd CanalPlus vaak uitegsproken door Canard. Als ik me niet vergis was dat ene dhr. Nijhof die het één en ander toelichtte. Vond het een mooi blad, vooral de zenderlijsten erin.
T90user Geplaatst: 2 januari 2016 Geplaatst: 2 januari 2016 Ik begrijp uit je woorden dat je eigenlijk ook zoekt naar de principes van satelliet ontvangst. Dingen als de gebruikte technieken maar ook de principes van yhet opstellen van een schotel, wat de Clarke Belt behelst, wat de offset schotel inhoudt tot relatie tot een prime focus schotel, enzovoorts. Op dat gebied zijn er prima handboeken in het Nederlands verschenen in de analoge tijd, o.a. bij Kluwer Technische boeken. De reacties hier die spreken van "veroudering" die hebben uitsluitend betrekking op materiaalkennis en nu nog voorhanden zijn van produkten. Het is natuurlijk een feit dat je aan verhalen over ontvangers die niet meer actueel zijn en vaak ook onvoldoende bruikbaar helemaal niets meer hebt. In dat laatste geval kun je beter iets heel actueels kopen of naar de zender van Christan Mass kijken op Astra. Niet dat hij altijd objectieve informatie geeft maar je blijft in elk geval wel op de hoogte van wat er op de markt aanwezig is. Maar we zijn in een veel oppervlakkiger tijd beland, dus voor echte theorieboeken moet je terug naar een andere tijd.
Drs. IJzerbout Geplaatst: 2 januari 2016 Geplaatst: 2 januari 2016 (aangepast) Voor degene die wat meer wil weten dan wat nodig is, hier een interessant boek: Das Ka-Band: Ein neuer Satelliten-Frequenzbereich: Fernsehdirektempfang und Satelliten-Internet 2 januari 2016 aangepast door Drs. IJzerbout "On ne voit bien qu'avec le coeur. L'essentiel est invisible pour les yeux."
Aanbevolen berichten
Maak een account aan of log in om te reageren
Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten
Account aanmaken
Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!
Registreer een nieuwe accountInloggen
Heb je reeds een account? Log hier in.
Nu inloggen