Ga naar inhoud


Belasting op zonnepanelen


Sprietje

Aanbevolen berichten

Meeste particuliere zonnepanelen in Spanje zijn sinds deze week illegaal en aan boetes onderhevig.

 

Woon je in Spanje en heb je zonnepanelen? Let dan goed op want sinds afgelopen maandag 11 april zijn deze aan belastingen onderhevig. Vorig jaar oktober werd door de regering in functie het zogenaamde “impuesto al sol” goedgekeurd waarna de zonnepaneel eigenaren enkele maanden de kans hadden om hun situatie wat betreft zonnepanelen en windmolens te reguleren. Aan diegene die dat niet gedaan hebben kan men boetes tussen de 6000 en 60 miljoen euro uitschrijven.

 

In oktober 2015 keurde de regering van de huidige premier Rajoy in functie een Koninklijk besluit goed waarbij aangegeven staat dat eenieder die zelf stroom opwekt daarover een belasting moet betalen. Deze situatie is eigenlijk precies het tegenovergestelde dan in landen als Nederland, België en Duitsland waar inwoners nu juist worden gesteund als men zelf stroom gaat opwekken.

 

Heb je dus eigen zonnepanelen of windmolens dan dient men vanaf nu een “impuesto al sol” te gaan betalen. Het ministerie van energie stelt dat deze belasting geheven moet worden om zo de kosten laag te houden zodat de elektriciteitsbedrijven de opgewekte stroom kunnen vervoeren. Wekken veel mensen hun eigen stroom op dan zijn er dus minder mensen die gebruik maken van de service van elektriciteitsmaatschappijen waardoor de kosten hoger worden. In plaats van te investeren in groene stroom doen de elektriciteistopwekkers in Spanje precies het tegenovergestelde.

 

Nadat het Koninklijk besluit werd goedgekeurd in oktober vorig jaar hadden privé gebruikers van zonnepanelen en windmolens vier maanden de tijd om de installaties volgens de regels in te schrijven zodat er belasting geheven kan worden. Het probleem is echter dat de website waar men zich moet inschrijven pas in februari beschikbaar was en daarnaast ook nog eens niet compleet was wat betreft informatie. Hierdoor zijn er slechts 27 inschrijven geweest van mensen die onder de 10 kW opwekken.

 

Als men onder de 10kW opwekt spreekt men van type 1 waarbij de overtollige opgewekte energie wordt doorgegeven aan het energienetwerk waarbij de gebruiker daar geen geld voor krijgt. Bij het type 2 spreekt men van zakelijke gebruikers die wel inkomsten krijgen door het opwekken van energie terwijl men dat zelf eigenlijk niet nodig heeft. Hiervan zijn er slechts 143 ingeschreven.

 

Terwijl de minister van industrie en energie beweert dat er geen sprake is van een zonnebelasting beweren de milieuorganisaties wel wat anders. Men weet dan ook bijna zeker dat de elektriciteitsmaatschappijen te veel macht hebben over de Spaanse regering en er voor gezorgd hebben dat zij niet minder inkomsten zullen hebben. Het is echter een vreemde en moeilijk te geloven situatie dat een land zoals Spanje waar veel zon is en waar vaak wind staat niet in staat is daar iets mee te doen door het gebruik van zonnepanelen, windmolens en zelfs waterturbines langs de kust te promoten

 

Bron: Spanjevandaag

Link naar reactie
Delen op andere sites


  • Reacties 66
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

  • Moderator

Meeste particuliere zonnepanelen in Spanje zijn sinds deze week illegaal en aan boetes onderhevig.

 

In plaats van te investeren in groene stroom doen de elektriciteistopwekkers in Spanje precies het tegenovergestelde.

 

Daar zit het misverstand, die opgewekte energie is juist niet groen.

Gaat niet bestaat niet!            65" 4-K OLED,  Vu+ Duo 4K SE BT, Vu+ Solo 4K, Rebox-8500, Rebox-8000, Wavefrontier T-90, Satlook Digital NIT, Megasat HD5 Combo

Gebruik je een advertentie blocker? Maak dan een uitzondering voor onze website. Zonder advertentie (inkomsten) kan deze site niet voortbestaan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik kan niet zeggen dat het verhaal helemaal onzin is. Die thuisopwekkers verstoren nu ook al het netwerk.

  • Resistance is futile you will be assimilated
  • Those who would give up essential liberty, to purchase a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety. Benjamin Franklin (1706-1790)
  • Mijn vrijheid eindigt niet waar jouw angst begint!

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ach onze onbetrouwbare overheid weet ook direkt wel een wetje in elkaar te zetten hoor.

Na de auto word dit de volgende melk koe.Wacht maar tot alle daken vol liggen met die panelen.

Dreambox 7020,Dreambox 500s,Dreambox 800 en div weersatelliet ontvangers.

Ik rommel maar wat aan en.......soms lukt het ook nog.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Moderator

Waarom zou dit een uitzondering zijn.

Gaat niet bestaat niet!            65" 4-K OLED,  Vu+ Duo 4K SE BT, Vu+ Solo 4K, Rebox-8500, Rebox-8000, Wavefrontier T-90, Satlook Digital NIT, Megasat HD5 Combo

Gebruik je een advertentie blocker? Maak dan een uitzondering voor onze website. Zonder advertentie (inkomsten) kan deze site niet voortbestaan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Beste Sprietje,

 

Niet enkel in Spanje hebben ze een belasting uitgevonden, ook in België hebben ze voor kleine producenten een belasting verzonnen.

 

Lees hier maar meer.

[Vu+ Solo4K] - [VTi 13.x]

[TVV Basic+] - [CD TopHD]
Ik vind het nieuwe overzicht met ongelezen topics in een tijdslijn maar niks...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Spanje verklaart zonne-energie de oorlog

 

Barcelona – Stel, je hebt een land zonder fossiele brandstoffen, waardoor je bakken met geld uit moet geven aan de import van olie en gas. Bovendien loop je achter bij de internationale afspraken over de uitstoot van broeikasgassen.

 

Maar je hebt wel veel zon, en zonnepanelen worden steeds efficiënter en goedkoper. Wat doe je dan als regering? Heel simpel: je zet alles op alles om het gebruik van zonne-energie zo veel mogelijk te ontmoedigen.

 

De hardnekkigheid waarmee de Spaanse regering de wetten van de rationele logica, het economisch nut en het gezonde verstand tart is bewonderenswaardig, net als het cynisme waarmee minister José Manuel Soria afgelopen vrijdag het ‘decreet over energetische zelfvoorziening’ presenteerde. ‘Deze regulering geeft een nieuwe impuls aan de stroomopwekking uit duurzame bronnen’, zei de minister van Energie van de rechtse Volkspartij (PP). Niemand kon de minister tegenspreken. Dat kwam vooral doordat niemand op dat moment de inhoud van het zonnepanelendecreet kende. De volgende dag verscheen het in de staatscourant. Het decreet bleek een oorlogsverklaring te bevatten aan een gevaarlijk type individu, de thuisteler voor eigen stroombehoefte. Een nieuwe impuls was het zeker. Maar dan wel tégen duurzame stroomopwekking door de consument, zoals energie-expert Jorge Morales de Labra betoogt.

 

Een doeltreffend afschrikmiddel zijn de bureaucratische hindernissen, een specialisme waarin Spanje tot de wereldtop behoort. Voor een zonnepanelensetje dat amper voldoende vermogen levert voor een koelkast moet je een technisch rapport van het ontwerp overleggen, een ‘studie van aansluiting’ betalen, een volledig parallelle elektrische installatie aanleggen inclusief een extra ‘intelligente’ stroomverbruikmeter (waartoe de stroomleverancier toegang moet hebben), het peperdure rapport van de erkende installateur overleggen, je inschrijven in het ‘register van zelfconsumenten’, en zo gaat het nog even door. De maximale boete voor wie zijn eigen stroom produceert zonder al deze paperassen in orde te hebben is hilarisch: zestig miljoen euro. Ook nogal wonderlijk is de bepaling dat leveringen door particulieren aan het stroomnet niet vergoed worden en ook niet worden afgetrokken van de stroomrekening.

 

Verder wordt de ‘zonnetaks’ ingevoerd. Wie zonnepanelen installeert, betaalt over de zelf­geproduceerde stroom een belasting die bijna de helft is van de kWh-prijs die hij betaalde aan het stroombedrijf. ‘Solidariteit met de andere consumenten’, noemt de regering dat. Anderen, zoals Morales de Labra, zien het meer als solidariteit met de grote elektriciteitsbedrijven.

 

 

Bron: De groene Amsterdammer 14-10-2015

 

 

Dus toch niet helemaal hetzelfde als in België

aangepast door Sprietje
Link naar reactie
Delen op andere sites

Hier is ook nog veel gediscussieerd. Men betaalt per KWh, een bijdrage aan de netbeheerder voor het onderhoud voor het net (vind ik logisch). Mensen die zonne-energie wekken, en die op het net steken, gebruiken minder Kwh, en betalen minder door aan de netbeheerder, maar gebruiken deze evenveel (of misschien meer) dan iemand die geen energie opwekt.

Mensen zonder zonnepanelen, wilden hebben, en misschien ook de netbeheerders, dat mensen met zonnepanelen, 500€ zouden betalen, voor de netbeheerders, voor het onderhoud van het netwerk.

Ik betaal vanaf dit jaar 25€ taks, voor mensen, die het geld en eigendom hebben voor zonnepanelen. Eerlijk? Dan liever het Spaans systeem.

Ontvangst van de astra 3 satelliet met een selfsat h50D via de vu zero 4K.cd multiroom  pakket met mz 102 en een vu uno 4k dvb-c fbc tuner met ci+ tv met een kaartje( telenet ). Gigablue bijgekomen voor sat en kabel.Informatie die ik geef, gaat over de Belgische situatie, tenzij anders vermeld|

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Moderator

De problematiek is in een paar woorden te schetsen.

 

Elektriciteit moet opgewekt zijn wanneer je het gaat gebruiken.

De energie bedrijven hebben een leverplicht en moeten daarom doorlopend aan de vraag voorzien.

Wanneer een privé zonnepaneel opwekker begint elektriciteit in het net te laden, heeft hij de vrijheid dat op elk moment te onderbreken.

De energie die hij in het net stopt betekent dat op hetzelfde moment opgewekte energie bij de publieke leveranciers de schoorsteen uitgaat zonder opbrengst.

Wanneer de zon achter de wolken gaat wordt de privé leverancier in plaats van leverancier plotseling afnemer, de energie balans in het net raakt dubbel uit balans.

Verder moeten er grote investeringen in het transportnet gedaan worden om deze onbalans op te kunnen vangen.

 

In Nederland en Duitsland worden deze kosten gefinancierd door alle huishoudens, die tot 8 cent of meer toeslag betalen op de elektriciteitsprijs.

 

Spanje is het eerste land die deze kosten bij de veroorzaker legt.

 

En wil je groene stroom produceren is er maar een oplossing denkbaar, kijk maar naar een land als Frankrijk.

Gaat niet bestaat niet!            65" 4-K OLED,  Vu+ Duo 4K SE BT, Vu+ Solo 4K, Rebox-8500, Rebox-8000, Wavefrontier T-90, Satlook Digital NIT, Megasat HD5 Combo

Gebruik je een advertentie blocker? Maak dan een uitzondering voor onze website. Zonder advertentie (inkomsten) kan deze site niet voortbestaan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Oplossing: niet terugleveren maar enkel zelf gebruiken. 0 kW geleverd, 0 x belasting procentjes = 0 :)

en hoe zie je dat werken dan.

 

invertor werkt alleen als hij spanning ziet, geen spanning dan werkt hij niet.

en als je dan geen verbruik hebt dat lever je gewoon terug .

 

gr.

henk

helemaal niks meer op schotel gebied ( mis het ook niet)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
×
×
  • Nieuwe aanmaken...