Ga naar inhoud


Eutelsat gaat satellieten vernieuwen op 13 oost positie.


Sprietje

Aanbevolen berichten

In 2021 gaat Eutelsat de Hotbird 13F en 13G lanceren ter vervanging van de huidige 3 satellieten 13B, 3C en 13E. De oudste satelliet, de Hotbird 13B is dan 15 jaar oud en aan het einde van zijn geplande levensduur.
De 2 nieuwe satellieten zouden dezelfde hoeveelheid Ku-bandcapaciteit bieden als de huidige drie satellieten, samen met verbeteringen zoals een betere weerstand tegen signaalstoring.

De elektrische voortstuwing maakt het mogelijk om drie bestaande satellieten te vervangen door slechts twee.
Beide nieuwe satellieten hebben 73 KU-band transponders met een 36Mhz equivalent. De satellieten werken volledig elektrisch, d.w.z. in de satelliet zit geen brandstoftank meer die 15 jaar lang de satelliet mooi in zijn baan moet houden met kleine raketmotoren maar de zonnepanelen zorgen voor de elektriciteit om kleine ionenmotoren aan te sturen voor dit doel.
Nadeel van de ionenmotoren is dat ze weinig krachtig zijn. Een volledig elektrische satelliet heeft maanden nodig om van een transferbaan naar een geostationaire baan te reizen, terwijl een chemisch voortbewogen satelliet dezelfde afstand in dagen kan overbruggen.

Meer info is hier te lezen: https://spacenews.com/eutelsat-to-buy-two-all-electric-satellites-from-airbus-to-replace-hotbird-constellation/

 

 

  • Like 1
Link naar reactie
Delen op andere sites


Ik ben benieuwd of ze de footprint nog gaan veranderen t.o.v. de huidige footprint.
Sinds 2012 is men namelijk in staat de footprint veel stakker te maken dan voorheen.
Vóór 2012 werd alleen de vorm van de hulpreflector aangepast om de footprint te bepalen, de hoofdreflector was steeds zuiver van parabolische vorm. Sinds 2012 toen men betere computermodellen kon maken van de reflectors, heeft men ook de parabolische vorm van de hoofdreflector aangepast. De eerste satellieten die daarmee werden uitgerust was de 28,2 oost positie. De oude satellieten werden vervangen door 3 nieuwe satellieten, de 2 E, 2F en 2G die de nieuwe generatie genoemd werd. De drijfveer voor deze nieuwe techniek was er voor te zorgen dat de Astra 28,2 spotbeam op het vaste land van Europa bijna niet te ontvangen was omdat veel zenders die op de UK gericht waren ongecodeerd uitzonden. Film maatschappijen vonden het niet leuk dat hun films ook op het vaste land van Europa te bekijken waren terwijl daar geen rechten voor betaald werden.

De kans is dus wel aanwezig dat Eutelsat met de nieuwe footprint-techniek, de huidige footprint van de Hotbird gaat aanpassen.  

 

  • Like 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

TV providers kunnen in de loop van 15 jaar veranderen waardoor bepaalde gebieden minder interessant worden en andere gebieden juist interessanter. Het is niet meer dan logisch dat men met de bepaling van een footprint daar rekening mee houdt. Bovendien kunnen gebieden die nu in de footprint vallen maar niet interessant zijn maar vroeger niet vermeden konden worden, nu wel vermeden worden. Het is zonde van het vermogen wat op een oninteressant gebied verspreidt wordt. Dat vermogen kan beter gebruikt worden om andere delen sterker aan te stralen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Moderator

De reden dat de Duitsers op Hotbird zaten was juist het bereik buiten Duitsland.

De grootste kritiek op het stoppen van de uitzendingen was dat de ARD, evenals het ZDF , beschikbaar moet zijn voor alle Duitse burgers, en ook degenen die buiten Duitsland werkzaam zijn, waaronder in toeristische gebieden en ook soldaten van de Bundeswehr.

Gaat niet bestaat niet!            65" 4-K OLED,  Vu+ Duo 4K SE BT, Vu+ Solo 4K, Rebox-8500, Rebox-8000, Wavefrontier T-90, Satlook Digital NIT, Megasat HD5 Combo

Gebruik je een advertentie blocker? Maak dan een uitzondering voor onze website. Zonder advertentie (inkomsten) kan deze site niet voortbestaan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bekijk de footprint van de Eutelsat 13 oost nu eens goed.
Je ziet dat 40% van de footprint in Noord-Europa boven de zee ligt tot hééél ver boven het noordelijkste puntje van Noorwegen. Weggegooid uitzendvermogen en kijk eens in Zuid-Spanje, daar is slechts een geringe veldsterkte. Ze kunnen het vermogen wat nu in zee terecht komt beter wat naar het zuiden verplaatsen. Dan hebben de Noord-Afrikaanse landen en Zuid-Spanje een veel betere ontvangst.
Wat heeft Eutelsat nu aan ontvangst in Nova Zembla, Spitsbergen, Frans Josef Land, Swalbard en Groenland. Zijn er providers die transponders huren van Eutelsat die daar midden tussen het ijs hun klanten hebben zitten? Dacht het niet.

 

Eutelsat 13 footprint.png

  • Like 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

ja dat is wel zo

maar het spotbeamen kunnen ze natuurlijk na 15 jaar toch veel beter als het om uitzendvermogen gaat

dan is de vraag wat de TV Providers in opdracht geven

 

bovendien weet ik niet of er ook extra data naar de scheepvaart geleverd wordt waarmee zo'n dekkingsgebied weer verklaarbaar wordt

een vermoeden , ik weet

Le Premier Jour

Étienne Daho

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

De enorme footprint heeft inderdaad met de kromming van de aarde te maken en de lage elevatie in het noorden.

Wij hebben met MBC/Al Arabiya voor o.a. Eutelsat 13° oost gekozen vanwege de widebeam optie. Hierdoor hebben we een spacesegment dat precies onze wensen tegemoet komt.

Theoretisch kunnen satellietproviders hun veldsterkte wel verhogen maar zijn in de praktijk aan voorschriften gebonden om geen storing te veroorzaken tussen satellieten op naburige posities en met terrestrische diensen.

Verder word ook heel vaak vergeten dat je niet vanuit ieder punt in de downlink footprint kunt uplinken. Er is namelijk voor het uplinken doorgaans een andere footprint aanwezig dan voor het downlinken.

De combinatie uplink-downlink noemen we een space segment.

"On ne voit bien qu'avec le coeur. L'essentiel est invisible pour les yeux."

Link naar reactie
Delen op andere sites

52 minuten geleden zei Sprietje:

Weggegooid uitzendvermogen en kijk eens in Zuid-Spanje, daar is slechts een geringe veldsterkte. Ze kunnen het vermogen wat nu in zee terecht komt beter wat naar het zuiden verplaatsen.

 

dan lijkt me dat een (voor de oude footprint) verkeerde inschatting betreffende het uitzendvermogen...

 

Drs. IJzerbout,

dat is een professionele twoway up down als ik het even simplistisch mag benoemen betreffende die uplink...die MBC gebruikt?

 

Le Premier Jour

Étienne Daho

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
×
×
  • Nieuwe aanmaken...