Ga naar inhoud


China krijgt extra maan aan de hemel


Sprietje

Aanbevolen berichten

In veel kranten heeft de afgelopen week het artikel gestaan "China krijgt extra maan aan de hemel".
Daarin staat het volgende te lezen:

In China prijkt er binnenkort een tweede maan aan het firmament. Volgens een rapport van de Chinese staatsmedia werken wetenschappers aan een satelliet die boven de stad Chendu wordt geplaatst. Wetenschappers schatten dat de imitatie-maan acht keer zoveel zonlicht reflecteert als de echte maan.

De satelliet komt een stuk dichter bij de aarde te draaien, op ongeveer 500 kilometer. De echte maan staat een stuk verder: op 380.000 kilometer.

Deze kunstmatige maan verlicht niet de hele hemel, zegt Wu Chunfeng, hoofd van de Tian Fu New Area Science Society in China Daily. De gloed van de satelliet zou een gebied met een diameter van 10 tot 80 kilometer kunnen verlichten, waardoor het in staat zou zijn straatlantaarns te vervangen. Hierdoor kan de stad Chengdu jaarlijks ongeveer 1,2 miljard yuan (ruim 150 miljoen euro) aan elektriciteitskosten besparen.

 

Broodje aap verhaal

 

Je hoeft toch niet de aller snuggerste te zijn om te lezen dat dit niet kan.
Wil je een kunstmaan boven een bepaalde plek op aarde stil laten hangen, dan moet die op de geostationaire baan hangen, de Clarkebeltbaan waar ook bijna alle communicatie satellieten hangen die we o.a. gebruiken om tv te kunnen kijken. De uitvinder van deze baan, de heer Arthur C. Clarke, heeft in 1945 deze baan bedacht en in 1962 werd de eerste satelliet naar deze baan gebracht en bleek de bewering van Clarke in de praktijk te werken. De baan bevindt zich 35 786 kilometer boven zeeniveau.

En nu lees je in bijna alle Nederlands kranten dat de Chinezen de kunstmaan op 500km hoog gaan hangen boven de stad Chengdu. Nou, dan ligt die binnen de kortst mogelijke tijd weer terug op aarde.

 

Het ruimtestation ISS hangt op een hoogte van ongeveer 400km en moet met een snelheid van 27.600 km/u vliegen om niet terug op aarde te vallen.
Voor een hoogte van 500 kilometer zou de snelheid iets minder hoeven te zijn maar zal de kunstmaan in een flits over de stad Chengdu zijn gevlogen.

Wie verzint nu deze onzin en hoe is het mogelijk dat deze onzin in bijna alle Nederlandse kranten te lezen is en dan nog wel in het katern "Wetenschap"? Wat hebben deze kranten voor dikbetaalde hoofdredacteuren? Niet meer dan de lagere school gehad?

 

De enige site die ik heb gevonden waarin over deze kunstmaan wel over een geostationaire baan wordt gesproken is: https://www.trefpuntazie.com/china-plaatst-tweede-maan-aan-hemel/
Hier staat: Het gevaarte wordt in 2020 in een geostationaire baan om de aarde gebracht.

Hoe je met een spiegel die op 35 786 kilometer hoogte een stuk van de aarde kunt belichten dat maar 80km groot is, is me ook volkomen onduidelijk. Dat betekent dat de lichtbundel maar een hoek mag hebben van 0,13 graden.
Tja, en 1 april is toch nog wel erg ver weg.

 

Chinese kunstmaan.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites


Volgens mij is het veel goedkoper om overal LED verlichting te plaatsen op zonne energie.

..het zal wel weer een fantast van een reporter zin die weer eens aandacht wil krijgen door fake nieuws te plaatsen..

Helaas zijn er veel te veel van dit soort uien.

"Een leven dat niet kritisch naar zichzelf kijkt, is het niet waard om geleefd te worden."

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Moderator

Nieuws wordt niet meer gecontroleerd. Als iemand iets plaatst op het internet wordt het lukraak overgenomen. Vroeger gingen verslaggevers en krantredacteuren zelf op pad en deden zelf verslag. Nu struinen ze het internet af en lezen ergens iets en maken hun eigen verhaal. Er is door iemand ook al een term voor bedacht, Fake-news. Nog niet zo lang geleden heette dat overigens nog hoax.

VU+ Duo2  met VTi  13 VU+ Uno met VTi  9.0.2

geen Canal Digitaal meer en geen Sparql iptv meer
Triax 78, astra 1,2,3, HB

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nieuwsbericht!!!

 

Het lijkt er op dat de Sat4all.com moderatoren inderdaad in dienst zijn van de voormalige Russische KGB en via slinkse wegen data en informatie verzamelen over haar gebruikers.

Dit na eerder onderzoek van europese en Amerikaanse hackers die de site al enige tijd onder de loep hebben.

Doormiddel van hacks en zogenoemde spy-cookies houden zij de webcams en microfoons levend zodat gebruikers kunnen worden afgeluisterd en ook een bijbehorende profielfoto gemaakt kan worden.

Wanneer de gebruikers van het "satelliet" forum naar landen als Turkije, Rusland, Iran, SA en Israel reizen, direct in de gaten gehouden worden en eventueel zonder enig proces kunnen worden berecht in dergelijke landen onder de noemer "spionage" en zo als "ruilmiddel" worden gebruikt tijdens de naderende oorlogssituatie met europa.

 

Doordat de gebruikers van het Sat4all forum vrijwel allen in bezit zijn van een satellietschotel, zijn zij een potentieel gevaar voor landen met een kwaadwillend regiem omdat zij informatie vrij uit de lucht kunnen scheppen.

De zogenoemde providers Canal Digitaal, Joine alsmede SKY worden gezien als de voedingsbodem om gebruikers van het zogenoemde satellietboard een platform te geven om informatie uit te wisselen, al dan niet van verborgen politieke aard.

 

Bron: Een dubieuze reporter als undercover gebruiker onder de naam Dr.Z (niet te verwarren met Mr.X)

 

 

 

  • Haha 1

"Een leven dat niet kritisch naar zichzelf kijkt, is het niet waard om geleefd te worden."

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat mij het meest verbaast is dat zoveel kranten een artikel plaatsen en dat meestal nog in het kartern "Wetenschap" dat van alle kanten rammelt en helemaal niet kan.
Ik zag het in de volgende kranten staan:
Algemeen Dagblad, Brabants Dagblad, de Gelderlander, Tubantia, de Stentor, BNdeStem, Nieuwskoerier, PZC (Provinciaal Zeeuwse Courant) en waarschijnlijk nog meer.

Niet in de Telegraaf en dat verbaast me want dat is nu juist een krant die regelmatig verslag doet van zaken die helemaal niet zijn gebeurd.

 

Tja, en wat te bedenken als het zwaar bewolkt is en/of regent. Dan valt er helemaal geen licht meer op het aardoppervlak.
Maar nog even terug komen op de spiegel waarmee het zonlicht naar de aarde gericht zou worden.
In het artikel stond dat de verlichting beperkt zou zijn tot een gebied van 10 tot 80km.
Ik schreef al dat bij een gebied van 80km, de lichtbundel die vanaf de Clarkebelt naar de aarde gericht wordt niet groter mag zijn dan 0,13°.

 

Maar laten we een kijken hoe groot de lichthoek is die van de zon komt.
De afstand van de zon tot de aarde is ongeveer 150.000.000km. De diameter van de zon is ongeveer 1.392.000km. Dan is de lichthoek die wij zien 0,53 graden. Dat is dus ook de hoek die op de spiegel valt die in de ruimte zou komen te hangen. Er van uitgaande dat de spiegel 100% vlak zou kunnen zijn, wordt de lichthoek ook weer door de spiegel gereflecteerd.
Ik had al geschreven dat de lichthoek maar 0,13° mocht zijn om niet meer dan een cirkel van 80mm op de aarde te verlichten. 0,53° is veel groter dus zal ook een veel groter deel van de aarde verlicht worden.


We gaan dan nog even voorbij aan de spiegel in de ruimte. Om een hele grote spiegel in de ruimte te krijgen, zal een opvouwbare spiegel gebruikt moeten worden. Deze bestaat uit hele dunne folie met een reflectielaag die door een of ander framewerk vlak getrokken moet worden.
Zo'n gespannen foliescherm is natuurlijk nooit 100% vlak en zal daarom ook de lichthoek alleen nog maar verder vergroten, met als gevolg een nog groter verlicht gebied en natuurlijk minder licht per m2.


Wat helemaal nog onduidelijk is hoe je zo'n gigantische spiegel continue wilt bijsturen om hem op dezelfde plek op aarde gericht te houden.
Kijk, zonnepanelen worden ook constant bijgestuurd om ze op de zon gericht te zouden naar enkele graden afwijking speelt dan geen rol. Als deze spiegel die binnen enkele honderdsten van graden juist gericht is, wordt niet meer het bedoelde object belicht maar iets heel anders. Bovendien kost het bijsturen energie en ook de kunstmaan zal continue bijgestuurd moeten worden om op de Clarkebelt te blijven.
Kortom, zoveel onduidelijkheden en zaken die niet kunnen dat dit gewoon naar het rijk der fabelen gewezen kan worden.  
De enige manier om vanaf de Clarkebelt een lichtvlek van maximaal 80km op aarde te richten is met een laser.

 

aangepast door Sprietje
Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
×
×
  • Nieuwe aanmaken...