Ga naar inhoud


Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Het satellietpark van Defensie bij Burum staat de invoering van snel mobiel internet in de weg. ,,Dan maar de zee op’’, vindt PvdA-Kamerlid William Moorlag.

Het kabinet zoekt met spoed een oplossing. Die moet er deze zomer zijn. Voor die tijd gaat de Tweede Kamer in debat over ‘Burum’ met de minister van Defensie en de staatssecretaris van Economische Zaken.

 

Minste kans op verstoring

Bij het terpdorpje Burum staan zo’n veertig grote satellietontvangers. Ze zijn deels van Defensie en deels van KPN. Via de schotelantennes worden metadata uit de lucht gevist die Defensie gebruikt voor afluisterpraktijken.

Voor Burum werd in 1973 gekozen omdat dit in een uithoek van Nederland ligt, waar de minste kans op verstoring is. Maar het park zorgt er nu voor dat de uitrol van 5G, het nieuwe snelle mobiele internet, wordt beperkt.

 

Schotels

Boven de lijn Amsterdam-Coevorden mag de satellietcommunicatie op de zogenoemde 3,5 Ghz-band niet worden verstoord. Dat is in 2011 zo vastgelegd en duurt tot minstens 2023. Moorlag en een tal andere Kamerleden kwamen hier onlangs achter en klommen in de pen. ,,Die schotels bij Burum vormen een hele dikke haar in de soep’’, zegt de Groninger.

,,Het belang is groot’’, stelt D66’er Jan Paternotte. ,,Wij mogen niet talmen.’’ Staatssecretaris Mona Keijzer van EZ beloofde de Tweede Kamer gistermiddag dat ze vaart maakt. Nederland dreigt zijn koploperpositie in Europa kwijt te raken als zo’n groot deel van Nederland lang verstoken blijft van 5G. Vanaf 2011 is onderzocht of het plaatsen van een scherm rond het Burumer satellietgrondstation soelaas biedt. Dat blijkt niet het geval. Storingen kunnen er niet mee worden afgeschermd.

 

Verplaatsen

Op zee is ruimte zat, oppert Moorlag. Hij wijst op olieplatforms die schotelantennes kunnen dragen. Keijzer onderzoekt de optie, al wijst ze de Kamer ook ,,op de begrotingsafspraken die we hier met zijn allen hebben’’.

Verplaatsing van het grondstation van Burum kost veel geld. Daar tegenover staat dat de beperkingen van het park nu de opbrengst drukken van de frequentieveiling die op stapel staat. Moorlag: ,,En dan gaat het ook niet om klein bier.’’


Bron: Leeuwarder Courant

 

Burum1.jpg


Geplaatst:
1 uur geleden zei Sprietje:

Boven de lijn Amsterdam-Coevorden mag de satellietcommunicatie op de zogenoemde 3,5 Ghz-band niet worden verstoord

Weer iets geleerd dat 5G gebruik maakt van 3,5 GHZ of ?

Geplaatst:

Het is onzin om dit in Nederland te blijven doen. Wat ik heb begrepen wordt dit met name gebruikt om diverse telefoon gesprekken/dataverkeer af te luisteren van satellieten die gericht zijn op Afrika. (dus eigenlijk doen ze out of frootprint ontvangst)  En met name de Amerikaanse inlichtingen diensten hebben hier baat bij.     Echter als ze die schotels in Z-Spanje of Italie neerzetten zitten ze dichter bij Afrika en hebben ze waarschijnlijk al minder grote schotels nodig en op den duur gaat dat soort communicatie toch over glas lijnen.  

 

Wat ik begreep wordt Burum ook voor radio astronomie gebruikt, dat vind ik persoonlijk erger als dat zou verdwijnen. Maar het ligt er aan welke frequenties ze daarvoor gebruiken.

 

 

 

 

SCHOTEL: 1,2 Mtr 50E-55W / 60cm Astra 19/23 / Airspy R2 SDR 24-1800 Mhz
RECEIVERS: Dreambox 920 UHD/DM8000/800SE / VU+ Ultimo 4K Sat & Kabel & T2 / Rpi2 ADS-B FlightFeeder

IPTV:  KPN Glas (AoN) 1 Gbit & IPTV KPN plus+ TV box  / Android 4K IPTV box / Kodi & Plex / 100+ TB Storage

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
×
×
  • Nieuwe aanmaken...