Ga naar inhoud


Uitrichten geografische of magnetische zuiden


Petrojan

Aanbevolen berichten

Op het gevaar af een onnozele vraag te stellen: wordt bij het uitrichten van de schotel de geografische of de magnetische noord/zuid richting gebruikt, dit omdat de magnetische Noordpool in de laatste paar jaren steeds verder van plaats verandert, of maakt het geen verschil ? Met het kompas wordt uiteraard het magnetische noorden/zuiden gebruikt, maar juist die locatiewijziging zou een mogelijk probleem kunnen opleveren m.b.t. de nauwkeurigheid van het uitrichten

Link naar reactie
Delen op andere sites


Geen onnozele vraag hoor!

Feitelijk staan de satellieten op hun geografische positie, maar meestal gebruikt men een kompas om de juiste satelliet te vinden. Zo doet een leek dat tenminste, niet iedereen heeft professionele apparatuur. In Nederland maakt het verschil dat het magnetisch noord/zuid ten opzichte van het geografisch noord/zuid niet zoveel uit, en is daarom bruikbaar.

Geografisch zitten we in NL op 5 tot 7 graden oost. Aangezien de magnetische noordpool meer richting het westen boven Canada is, zal dat voor NL uitkomen op 6 tot 8 graden oost.

Bovendien is een kompas onderhevig aan het aardmagnetisch veld, en geen exacte uitrichthulp, maar ideaal om in de basis de juiste richting te kiezen waarin de schotel afgesteld moet worden. Verder gebruik je rekentools zoals Tonskidutch aangeeft. Het komt uiteindelijk aan op je eigen woonplaats, en er is dus geen standaard voor heel Nederland.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Richt hem dan uit met de zon zoals ik dat al vaak het aangegeven door even plakband te spannen van boven de schotel tot op de lnb. Dan heb je meteen signaal en als je het een beetje nauwkeurig doet, hoef je de draairichting niet eens meer bij te stellen, hooguit de elevatie.

Tja, alleen jammer dat in Nederland de zon zo weinig schijn, In Spanje altijd bingo door met de zon uit te richten.

schotel met de zon uitrichten.jpg

aangepast door Sprietje
  • Like 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weken later...

Om terug te komen op de vraag: Je gebruikt een kompas om bijvoorbeeld Astra 1 op 19,2 oost te zoeken. Dat is 180 graden zuid op het kompas, min 19,2 graden, kom je uit op 160 graden op je kompas. Reken dan dat NL al 5 graden oost is, dus kom je op 165 graden op je kompas.

Deze afstelling is zo globaal dat je ook Hotbird zou kunnen ontvangen, dus let daar op.

 

Gebruik nu een simpele satfinder om het signaal af te stemmen. Kost een beetje tijd om de schotel oost/west af te stellen.

Bij maximum signaal even kijken op je ontvanger. Zie je nu voornamelijk Duitse zenders, dan zit je goed. Zie je vooral Arabische zenders, dan een tikkie oost draaien.

 

Wanneer je zeker bent qua links/rechts positie de juiste satelliet gevonden te hebben, dan ga je verticaal uitrichten met je satfinder.

 

Dat is 10 keer de ladder op, en 10 keer je ontvanger aankoppelen. Maar neem de tijd.

 

Eenmaal juist afgestemd op 19,2 oost, hang je er zo een duo LNB in om de NL zenders op 23,5 oost te ontvangen.

Dit is de basis. Wil je meer, verdiep je dan in dit forum, maar probeer ook zelf wat uit, en stel je vragen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...