Ga naar inhoud


Interferentie op verschillende satellieten


de vrije fries

Aanbevolen berichten

Perzische tv-zenders hebben problemen met het onderhouden van regelmatige uitzendingen via de satellieten TürkmenÄlem / MonacoSat (52 ° Oost) en YAl Yah 1 (52,5 ° Oost ) . Interferentie treft verschillende transponders en is vooral recentelijk toegenomen. Het resultaat van deze acties is een verlaagd en vervagend signaal dat leidt tot een gebrek aan ontvangst.

 

 

2 oktober dit jaar. de exploitant WNS (Wide Network Solutions) heeft in een verklaring de opzettelijke inmenging van Iran met satellieten veroordeeld. Dit is duidelijk in strijd met de internationale wet- en regelgeving van de International Telecommunications Union (ITU), waarvan Iran een van de ondertekenaars is. De WNS dringt er bij de Iraanse autoriteiten op aan om deze onaanvaardbare activiteiten onmiddellijk te beëindigen en dringt er bij de internationale regelgevers en alle belanghebbenden op aan om in te grijpen.

Vanwege de verhoogde intensiteit van de interferentie heeft WNS zijn nieuwste multiplex gesplitst in twee kleinere op de TürkmenÄlem / MonacoSat-satelliet (52 ° E) . Het gaat om de frequentie van 10,762 GHz, pol. V (SR: 27500, FEC: 1/2; DVB-S / QPSK). om een nog lager minimaal signaalniveau te bieden dat nodig is voor een goede ontvangst. Het lijkt erop dat in dit stadium al de eerste stappen zijn gezet om ongewenste interferentie tegen te gaan.

In de volgende stap splitst WNS de zenderbundel. Een groter pakket verscheen op de frequentie van 10,756 GHz, pol. V (SR: 17730, FEC: 1/2; DVB-S / QPSK). De tweede is op de frequentie van 10,773 GHz, pol. V (SR: 7595, FEC: 1/2; DVB-S / QPSK) en wordt gebruikt voor Iran International HD-uitzendingen .

Dit informatiekanaal wordt het belangrijkste object van verhoogde interferentie op de 52 ° E-positie. Merk op dat er in Iran al weken protesten zijn tegen de onderdrukking van demonstrerende vrouwen. Iraanse vrouwen begonnen te vechten voor hun vrijheid na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini, die stierf op een politiebureau na haar detentie wegens naar verluidt onvoldoende hoofddeksels.

Opzettelijke interferentie had ook invloed op het WNS -pakket van de Express-AM6-satelliet (53 ° E) op de frequentie van 12,594 GHz, pol. V (SR: 27500, FEC: 2/3; DVB-S / QPSK). Ook hier zendt de Iran International HD -zender al geruime tijd uit , wat alleen maar bevestigt dat de verstoringen vooral tegen deze zender gericht waren.

inmiddels zijn de zenders weer beschikbaar via de oude transponder
 
bron: auteur: RO | bron: satkurier.pl/widenetworks.net
 

 

 

groeten uit het vrije friesland

deskundigheid door ervaring

Link naar reactie
Delen op andere sites


Eutelsat blames Iran for satellite jamming

Eutelsat Communications says Iran is to blame for deliberate interference on two of its satellites.

 

In a statement issued by the Paris-based operator, Eutelsat said the interference began on September 26 and had affected the “transmission of several digital TV and radio channels broadcasting in Persian from outside of Iran, as well as other channels”.

 

Broadband TV News understands the satellites that have been impacted by the jamming are Hotbird 13C – located at Eutelsat’s prime 13 degrees East neighbourhood – and Eutelsat 7B (7 degrees East).

 

Using a specially designed interference system, Eutelsat concluded that “the uplink transmissions of all these interfering carriers originated in Iran”.

 

Eutelsat is working along diplomatic lines and is “ using all appropriate national and

international procedures”. It has also written to the relevant Iranian authorities, reminding them that intentional jamming is explicitly prohibited by the International Telecommunication Union (ITU) Radio Regulations.

 

Its technical team has been with affected customers to mitigate the impact of the interference on service as much as possible.

Tensions have been running high in Iran after the death of Mahsa Amini, who had been taken into Police custody for violating the country’s strict dress code.

 

It is not the first time that Iran has been implicated in the jamming of satellite broadcasts. In 2012, BBC, France 24, Deutsche Welle and the Voice of America were all hit by jamming believed to have originated in Iran and Syria.

 

vertaling:

Eutelsat geeft Iran de schuld van het storen van satellieten


Eutelsat Communications zegt dat Iran schuldig is aan opzettelijke storing op twee 

van zijn satellieten.

In een verklaring van de in Parijs gevestigde operator, zei Eutelsat dat de storing op 26 september begon en de "transmissie van verschillende digitale TV- en radiokanalen die in het Perzisch uitzenden van buiten Iran, evenals andere kanalen" beïnvloedde.

 

Broadband TV News begrijpt dat de satellieten die getroffen zijn door de storing Hotbird 13C zijn - gelegen op Eutelsat's eerste 13 graden oost buurt - en Eutelsat 7B (7 graden oost).

 

Met behulp van een speciaal ontworpen stoorsysteem concludeerde Eutelsat dat "de uplink uitzendingen van al deze stoorzenders afkomstig waren uit Iran".

Eutelsat werkt langs diplomatieke lijnen en maakt "gebruik van alle passende nationale en

internationale procedures". Het heeft ook de relevante Iraanse autoriteiten aangeschreven en hen eraan herinnerd dat opzettelijk storen uitdrukkelijk verboden is volgens de radioreglementen van de Internationale Telecommunicatie Unie (ITU).

 

Het technische team is bij de getroffen klanten geweest om de gevolgen van de storing voor de dienstverlening zoveel mogelijk te beperken.

De spanningen in Iran liepen hoog op na de dood van Mahsa Amini, die door de politie in hechtenis was genomen omdat zij de strenge kledingvoorschriften van het land had overtreden.

 

Het is niet de eerste keer dat Iran betrokken is bij het storen van satellietuitzendingen. In 2012 werden BBC, France 24, Deutsche Welle en de Voice of America getroffen door storingen die vermoedelijk afkomstig waren uit Iran en Syrië.

 

bron: https://www.broadbandtvnews.com/2022/10/06/eutelsat-blames-iran-for-satellite-jamming/?mc_cid=ac1d784c30&mc_eid=81e698e4f0

 

Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)

groeten uit het vrije friesland

deskundigheid door ervaring

Link naar reactie
Delen op andere sites

De SD-versie van Persiana Sports zal in de komende uren worden uitgezonden via de 10803 h op de TürkmenÄlem / MonacoSat-satelliet (52 ° E) .

vanwege de problemen die zich de afgelopen dagen hebben voorgedaan om het Persiana Sports te ontvangen, zal een  SD-versie van deze zender in de komende uren worden uitgezonden op frequentie 10803.

Over de voortzetting van de SD-versie  wordt in de toekomst besloten.

Persiana Sports HD
Yahsat / TurkmenAlem
10762 V 27500

Persiana Sports SD komt eraan
Yahast / TurkmenAlem
10803 H 27500

groeten uit het vrije friesland

deskundigheid door ervaring

Link naar reactie
Delen op andere sites

" Twee Eutelsat-satellieten ondervinden sinds 26 september interferentie. De interferentie heeft een negatief effect op de transmissie van verschillende digitale tv- en radiozenders die in het Perzisch uitzenden vanuit landen buiten Iran, evenals andere kanalen. Gebaseerd op metingen die zijn gedaan met behulp van een speciaal ontworpen interferentiedetectie systeem, concludeerde Eutelsat dat de uplink-transmissie van al deze vastgelopen carriers afkomstig is uit Iran ", zei Eutelsat in zijn aankondiging.

 

 

Om deze situatie in de kortst mogelijke tijd te verhelpen, heeft Eutelsat besloten om gelijktijdig in twee richtingen actie te ondernemen: op diplomatiek front en met gebruikmaking van alle relevante nationale en internationale procedures, heeft Eutelsat onmiddellijk de relevante autoriteiten in de Islamitische Republiek Iran geïnformeerd en eiste dat de kwaadaardige storingsoperaties onmiddellijk en permanent worden gestopt ".

 

" Eutelsat heeft de relevante Iraanse autoriteiten er ook aan herinnerd dat opzettelijke interferentie uitdrukkelijk verboden is door het radioreglement van de Internationale Telecommunicatie-unie (ITU).

 

Tegelijkertijd werken de technische experts van Eutelsat voortdurend samen met de getroffen klanten om de impact van de interferentie op de diensten zo veel mogelijk " , voegde Eutelsat eraan toe .

 

Om deze reden wordt de BBC Persian HD-uitzending uitgezonden op positie 13 oost vanaf de nieuwe capaciteit (freq. 11.355 GHz, pol. V, SR 27500, FEC 1/2, DVB-S2/QPSK). Daarnaast is hier bewust gebruik gemaakt van zeer gunstige FEC- en QPSK-modulatie.

aangepast door de vrije fries

groeten uit het vrije friesland

deskundigheid door ervaring

Link naar reactie
Delen op andere sites

8 uren geleden, de vrije fries zei:

De SD-versie van Persiana Sports zal in de komende uren worden uitgezonden via de 10803 h op de TürkmenÄlem / MonacoSat-satelliet (52 ° E) .

vanwege de problemen die zich de afgelopen dagen hebben voorgedaan om het Persiana Sports te ontvangen, zal een  SD-versie van deze zender in de komende uren worden uitgezonden op frequentie 10803.

Over de voortzetting van de SD-versie  wordt in de toekomst besloten.

Persiana Sports HD
Yahsat / TurkmenAlem
10762 V 27500

Persiana Sports SD komt eraan
Yahast / TurkmenAlem
10803 H 27500

TurkmenÄlem MonacoSat - 52° Oost:

10.804 h 27.500 fec 2/3

persiana sport SD is gestart

groeten uit het vrije friesland

deskundigheid door ervaring

Link naar reactie
Delen op andere sites

Anonymous verstoorde voor de vijfde keer radio- en televisiezenders

Op vrijdag 07 oktober, verstoorde Anonymous opnieuw de frequentie  11555 V  van Intelsat op 62 oost.

Het was urenlang niet mogelijk om  nationale radio- en televisiezenders te ontvangen van deze satelliet.

Sommige steden en provincies van Iran, waarvan de grondontvangers beelden van de Intelsat-satelliet ontvangen,

waren tijdens deze uren ook bevroren en zonden geen beelden uit.

Anonymous heeft aangekondigd dat deze storingen zullen voortduren.
 

groeten uit het vrije friesland

deskundigheid door ervaring

Link naar reactie
Delen op andere sites

8 uren geleden, Satterdam zei:

Dezelfde organisaties zijn wel muisstil waar het gaat om het blokkeren van Russische zenders.

Ja, maar daar beslissen ze zelf om de signalen niet meer door te geven. En zo stil was dat nu ook weer niet, het was overal in de media aan het begin van de oorlog dat de EU Russische propagandakanalen zou bannen.

Actief een satellietsignaal verstoren door een onbekende derde partij is toch wel iets anders.

Link naar reactie
Delen op andere sites

even een update betreffende het weekend:

 

zaterdag 16.00 

 

Breaking news:

Nationale radio- en televisienetwerken, waaronder 48 televisiezenders (die ook kunnen worden ontvangen via Intelsat-frequentie 11555) gingen in de lucht op Azarspace-satelliet!

IRIB Pakket
Azerspace (46E)
10973 V 30000


We hebben geen nieuws ontvangen dat dit permanent of experimenteel is.

We zullen het aankondigen zodra we meer informatie hebben ontvangen.
Het is mogelijk dat dit is ontsnapt aan Anonymous jamming op de Intelsat-satelliet.

 

Lijst met kanalen die beschikbaar zijn in deze frequentie:

IRIB TV 1
IRIB TV 2
IRIB TV 3
IRIB TV 4
IRIB TV 5
IRINN
IRIB AMOUZESH
IRIB QURAN
MOSTANAD
OMID
NAMAYESH
OFOGH
IFILM
TAMASHA
VARZESH
POOYA SALAMAT NASIM SEPEHR
TAMASHA HD TV 3 VARZE MOSTANAD

 

zaterdag 19.18

Dringend nieuws:

Anoniem viel opnieuw de 11555-radiofrequentie op de Intelsat-satelliet aan.

Momenteel is deze frequentie niet beschikbaar.
In sommige dorpen en steden zijn de zenders op de digitale ontvanger afgesneden.

 

zaterdag  19.54

Breaking News: Het lijkt erop dat Anonymous naast Intelsat ook de Hotbird-frequentie van radio en televisie heeft aangevallen. Een
paar dagen geleden kondigde Anonymous aan dat het zijn aanvallen zal uitbreiden.

 

zaterdag 20.11

Als u het recente nieuws hebt gevolgd, moet u weten dat de relatie van Iran met de Republiek Azerbeidzjan helemaal niet goed is vanwege de landproblemen met Nachitsjevan en Armenië,

en precies in deze situatie heeft Sedavsima zijn kanalen verplaatst naar de regeringsatelliet van Baku!

 

zondag 02.08

Berichten over storingen op het Iran International-signaal op de Azaspace-satelliet

 

zondag 12.23

Het is niet bekend hoe wijdverbreid de hoeveelheid storing was op de 10775 frequentie van Hotbird Radio en Televisie, dat er bijna 24 uur lang geen beelden van de radio- en televisiezenders zijn uitgezonden.

zondag 12.51

al yah 1 op 52,5

Frequentie 11996 is volledig verblind

Op dit moment is frequentie 11996, inclusief Perzisch nieuws en politieke zenders, volledig verblind en het is niet mogelijk om deze waar ook ter wereld te ontvangen (noch binnen Iran, noch buiten het land).

De reden hiervoor is de directe storing van de satelliet vanuit Iran.

Alle volgende kanalen zijn losgekoppeld van deze frequentie:

Iran International HD
Iran International SD
MBC Perzië HD
MBC Persia SD
BBC Persian
VOA Persian
Radio Farda
CNN International
BBC Arabic

 

zondag 13.46

Opmerking:

Het verzenden van  storing op de 11996 Yahsat-frequentie is gestopt

 

zondag 16.40

Breaking News:

De frequentie van 10973 Azerspace-satelliet, inclusief de radio- en televisiezenders die net waren ingeschakeld, werd ook afgesneden!
Het is niet duidelijk of dit het werk is van anonieme stoorzenders, of dat het een testfrequentie is en is uitgeschakeld.

 

De laatste update over de status van radio- en televisie op satelliet:

1. De frequentie van internationale radio- en televisien op Hotbird (10775) is losgekoppeld.

Deze frequentie omvat alle belangrijke radio- en televisiezenders (Press, Al-Kowsar, Khabar, iFilm, Qur'an, Nasim, Jam Jam 1, 2 en 3, Hispan, iFilm English, enz.).

2. De frequentie 10973 van de landelijke omroepnetwerken op de Azerspace-satelliet is losgekoppeld.

Deze frequentie omvat 48 landelijke omroepzenders.

3. De frequentie 11555 van de Intelsat-satelliet van de landelijke omroepzenders is voortdurend losgekoppeld en aangesloten.

groeten uit het vrije friesland

deskundigheid door ervaring

Link naar reactie
Delen op andere sites

vervolg:

 

zondag 16.51

Kort nieuws:

frequentie 10762 van de Turkmenalam-satelliet werd opnieuw verblind door storing en werd volledig afgesloten.

 

zondag 20.15

Kort nieuws,

volgens gebruikersrapporten was de frequentie van 11.555 Intelsat-satellieten, inclusief radio- en televisiezenders, opnieuw verstoord.

 

dit waren de berichten die ik dit weekend binnen kreeg

daar ik op zaterdag en zondag werk was het helaas niet mogelijk om elk bericht gelijk te melden.

 

de 10973 via Azerspace-satelliet heb ik zaterdag avond geprobeerd te ontvangen maar geen signaal hier in  friesland met  120 cm ( komt waarschijnlijk om dat wordt (of werd) uitgezonden via de central asia beam)

 

groeten uit het vrije friesland

deskundigheid door ervaring

Link naar reactie
Delen op andere sites

2 uren geleden, HG5812 zei:

Hier beeld op deze frequentie.

 

Ja, dat klopt. De storing komt en gaat. Ik had dat erbij moeten zetten. Bedankt voor de update.

 

Op dit moment zijn beide getroffen transponders weer "schoon" De 3e is de uitwijk voor BBC Persian HD op 12322H

 
3 uren geleden, HG5812 zei:

Baudrate is overigens 29900

 

Die tekst middenboven is geen meting maar de naam van een verouderd item uit de database, daarvan is alleen de frequentie echt van belang.

Het instrument doet een soort blindscan op die frequentie. Als er een lock mogelijk is, krijg ik de juiste symbolrate te zien.

Zoals te zien is, is de storing weg (en heeft de database inmiddels een update gekregen 🙂).

2022101017344822.png.3e46949a2c6eae0cc0b45b79b6638936.png

 

 

  • Like 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

16.52

Breaking news:

Iran International-zender ging in de lucht in een nieuwe en zeer sterke frequentie samen met de Perzische versie van de BBC-zender op de Hotbird-satelliet.
Deze frequentie is DVB-S2 en kan worden ontvangen door HD-ontvangers.

Iran International HD
BBC Persian HD

Hotbird 13E
11355 V 27500

 

 

17.10

de frequentie van 10845 Turkmenalam is volledig onbereikbaar vanwege directe storing.

( op dit moment (20.49) is de transponder goed te ontvangen)

 

IRIB-uitzendingen van satellieten werden aangevallen

 

Na de opzettelijke verstoring van talrijke niet-Iraanstalige zenders die vanuit TürkmenÄlem / MonacoSat (52 ° E) en Eutelsat 7B (7 ° E) uitzenden, is ook de staatszender Islamic Republic of Iran Broadcasting (IRIB) het slachtoffer geworden van de verstoring . Verschillende van zijn transponders in een baan om de aarde waren vastgelopen, wat resulteerde in het waargenomen gebrek aan signaal. Dit is een reactie op de storing van Iran International , BBC Persian en andere omroepen van Iraans grondgebied.

Een paar dagen geleden kondigde Anonymous op sociale netwerken aan dat het alle 48 tv-diensten van IRIB zou verstoren totdat het Iraanse regime een krachtig antwoord zou geven op talrijke verstoringen van buitenlandse zenders in het Perzisch. Er wordt opzettelijk ingegrepen vanaf Iraans grondgebied, meldt Eutelsat in een speciaal persbericht .

Anonymous viel IRIB- transponders aan op Intelsat 39 (62 ° E) en zelfs een internationaal IRIB -pakket uitgezonden door Eutelsat Hot Bird 13C (13 ° E) op de tp. 113 (10,775 GHz, pol. H, SR: 29900, FEC: 3/5; DVB-S2 / 8PSK).  Verstoringen van buitenlandse zenders in het Perzisch werden veroorzaakt door de wens om de berichtgeving over vrouwenprotesten in Iran te blokkeren na de dood van Mahsa Amini, 22 , die door de politie werd vastgehouden wegens het overtreden van de kledingvoorschriften van het land. IRIB wordt verstoord door de Anonymous -groep die de Iraanse regering wil dwingen actie te ondernemen tegen het storen van buitenlandse omroepen zoals Iran International enBBC Perzisch . Eutelsat Communications heeft de eerste stappen gezet door een nieuwe multiplex te activeren op de Eutelsat Hot Bird 13C (13°E)

Bron: https://www.satkurier.pl/news/221928/zaatakowano-transmisje-irib-z-satelitow.html

 

 

groeten uit het vrije friesland

deskundigheid door ervaring

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 maanden later...

een volgend hoofdstuk is begonnen.

 

de satelliet Express AM8, 14°West ondervind de laatste week veel last van storingen , waardoor de diverse russische zenders bedoelt voor europa soms sterk worden gestoord.

 

naar nu blijkt is dit het werk van oekraine 

UPDATED:
Express AM8 transponder 11647V is vandaag om 18:30 uur gehackt door het Oekraïense ministerie van Strategische Communicatie. Een nieuwjaarstoespraak van de Oekraïense president V.Selensky werd in het Oekraïens uitgezonden op alle programmaposities van de transponder.
Alle andere transponders behalve 11647V zijn momenteel niet actief.


Mijn gedachte dat de opvallende signaalveranderingen op alle Express AM8 transponders iets te maken zouden kunnen hebben met elektronische oorlogsvoering was dus niet geheel onterecht.

  • Like 1

groeten uit het vrije friesland

deskundigheid door ervaring

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...