Ga naar inhoud


Advies gevraagd montage Triax rail voor 16-13-5e-1w


Hansen
Ga naar oplossing Opgelost door Sprietje,

Aanbevolen berichten

Op 11-11-2023 om 15:16, Hansen zei:

Zie hier het buienbeentje op mijn 60 cm met Astra 1-2-3 en het werkt boven verwachting (zie de foto’s, ook van het signaal). Het kan denk ik nog wat beter, maar het begon weer te regenen.

Sig 13.jpg

 

 

Ik denk dat de foto die je laat zien met de signaalwaardes, dat die van je kabeltuner is. (DVB-C)

  • Haha 1
Edision Piccollo Benelux Edition
Cahors Big Bisat :13°E, 19,2°E, 23,5°E, 36°E, 39°E, 46°E, 52,5°E            Triax 88 cm: 7°E, 2°E

Triax 64 cm: 42°E   Triax 78 cm:  4°W  Maximum E-85:  28,2°E, 21,5°E, 16°E, 10°E, 5°E, 1°W, 5°W                                                                                                                                        Maximum E-85: 14°W, 22°W, 30°W       

Visiosat 90 cm: basis 7°W die draaibaar is van 70,5°E tot 45°W                            DVBT-TNT     DAB+

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites


2 uren geleden, Hansen zei:

Ben met de rail bezig, maar nog geen signaal te vinden. Heb eerst op 9 oost uitgericht met gewone lnb/kop en had prima signaal daar. Maar met de rail nu nog niets gevonden op 16 oost, daarvan heb ik de zenders al de ontvanger. Vraag me af of ik iets fout doe.

Ik neem aan dat je de schotel hebt uitgericht op de 9e met de rail gemonteerd. Je schrijft met een gewone lnb. Tja, die vangt makkelijk ook al staat de schotel niet helemaal zuiver. Richt de schotel eens uit op de 9e met een smalle lnb, dan zul je een stuk precizer moeten zijn.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dank voor dit advies Sprietje, ga ik waarschijnlijk dinsdag doen. Vandaag te veel regen. Hier ook nog even commentaar aan Satfeeds-DX, ja dat zie ik nu ook, signaal is van de kabel. Is per ongeluk gegaan, maar het signaal op de satelliet was net zo iets.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mooi Spietje er is licht in de tunnel. Dacht dan kan ik het ook eerst proberen met de Rt lnb op 16e op de rail. Hij stond tenslotte heel goed op 9e uitgericht. (dat is niet zo moeilijk, fijn afstellen is gewoon moeren links/rechts wat vaster/losser. Maar de elevatie daar heb ik wat op gevonden. Met een draadspanner en wat ijzerwaren die ik in mijn schuur had is het nu mogelijk heel geleidelijk de schotel omhoog of omlaag te bewegen, (zie foto nb. De vleugelmoeren links boven in beeld, daar zit het vogelhuisje mee vast) Het signaal is nog matig, hoop dat met beter weer ook beter te kunnen afregelen. Heb overigens wat Inv… Ultra 40 mm besteld, 1 voor de 16e en 1 voor 1w. Kan net volgens de afmetingen naast een smalle. Nb, ja ik heb een stukje van de rail afgeslepen, meer naar oost heb ik niet nodig. Daar heb ik mijn andere schotel voor, maar de rail zat daar wat voor en dat leek me dus beter.

Rt.jpg

Elevatie.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Goed dat je naar hulpmiddelen zoekt om het te vergemakkelijken.

De schotel sturen door de moeren van de mastklem aan de juiste zijde aan te draaien is velen bekend maar vaak zijn mastklemmen voorzien van kartels om te voorkomen dat de schotel verdraait bij een storm en dan werkt het sturen m.b.v. de moeren niet goed.

Tip: Als de schotel ongeveer is uitgericht, zet de bovenste mastklem dan vast met een zelftapper in de mast, de onderste mastklem heb je dan nog losvast staan. Door nu de rechter moer meer aan te draaien beweegt de schotel iets naar rechts, door de linker moer meer aan te draaien beweegt de schotel iets naar links. En, bij een storm kan je schotel niet meer ongewenst verdraaien.

 

Om de elevatie van een schotel heel fijn in te kunnen stellen gebruik ik een vierkante houten lat waarvan ik beide kopzijden met zacht rubber heb beplakt. Door de lat langzaam langs de mast omhoog te schuiven, stel je de elevatie heel precies in.

gekartelde mastbeugel.jpg

schotel sturen.JPG

fijnafstelling schotelelevatie.png

aangepast door Sprietje
  • Like 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Allereerst mijn dank aan Sprietje voor alle advies en gegevens. Ben vandaag met redelijk goed weer bezig geweest met de plaatsing van de lnb’s op de 16e en 5e + 1w positie. Het werkt allemaal wel, maar het signaal is matig. Heb al eerder begrepen dat de rail eigenlijk op een 90 cm schotel moet. Ik kijk het nog even aan, maar overweeg een Visio. Bigsat aan te schaffen. Mijn vraag is of ik dan zonder problemen de 16e en 13e kan ontvangen met redelijk goede lnb’s.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Tja, beste Hansen, de afstand tussen de 13e en 16e is 37,3mm op de rail van een Visiosat BigBisat. Die afstand kun je dus al niet halen met de lnb's die je hebt. Die zijn 40mm rond en met lens-lnb's luistert het allemaal erg precies. Tja, smalle lnb's met een hals van 40mm zijn niet zo handig zeker als je weet dat er nog een lnb-klem overheen moet waardoor je op een afstand van 50-52mm uit komt. Handiger zijn smalle lnb's met een hals van 23mm. Daar heeft Visiosat ook speciale smalle houders voor en dan kun je inderdaad tot op 3 graden satellietafstand.
De minimale afstand van smalle klemmen voor 23mm-lnb's:
In dezelfde richting:         min. 34mm
In tegengestelde richting: min. 33mm
Een goede smalle lnb is de Megasat waarvan je zowel de single als de Twin kunt gebruiken.

 

lnb-houder-cahors-visiosat-big-bisat-23mm.png

lnb-houder Visiosat bigBisat 23mm.jpg

Megasat-twin.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...