Ga naar inhoud


VLF zendstation 100 jaar


OFDM

Aanbevolen berichten

Aanstaande zondag 30 juni viert het zendstation Grimeton in zuid Zweden zijn honderd jarige bestaan. Hoewel de officiële datum in december 1924 lag wordt de bekende Alexanderson day gebruikt om dit te vieren. De 100 jaar oude VLF zender gaat op die dag twee keer in de lucht (wat ze zelf terug controleren via websdr Twente) op de bekende frequentie 17,2 KHz. Er is een telegrafist aanwezig die voor de morse modulatie gaat zorgen en er is een live uitzending op het Youtube kanaal.

 

De zender en antennes zijn 100 jaar geleden gebouwd voor transatlantisch telegrafie verkeer met new York. Er was hiervoor ook een relais data verbinding met Stockholm zo is mij verteld. De zender is de enige nog werkende machine zender ter wereld en daarom terecht Unesco werelderfgoed.

 

Een geheim hoekje van het zendgebouw en de masten zijn normaal gesproken in gebruik voor uitzendingen van de marine op een andere VLF frequentie voor onderzeeboten. Hierover werd door de rondleiding wat geheimzinnig gedaan maar het lijkt me wel duidelijk dat dit behoorlijk bijdraagt in het onderhoudskosten van o.a. de zendmasten.

 

Als je een flinke spoel hebt om af te stemmen en een gevoelige geluidskaart met audio spectrum analyser is het signaal te ontvangen. Uiteraard ga ik het weer proberen.

Via o.a. websdr Twente is de morse ook hoorbaar te maken.

 

Hier de links:

 

https://alexander.n.se/en/alexanderson-day-2024/

 

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Grimeton_Radio_Station

 

https://www.youtube.com/watch?v=WyhTMNnSlqA

 

https://www.youtube.com/watch?v=sDpMk92Ktmo

 

http://websdr.ewi.utwente.nl:8901/

 

aangepast door OFDM
Link toegevoegd
  • Like 1
Link naar reactie
Delen op andere sites


Toelichting over het gebruik door marine en SAQ:

 

Op 2 juli 2004 werd de Grimeton VLF-zender door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. Het wordt nog steeds gebruikt bij speciale gelegenheden, zoals Alexanderson Day, om morseberichten op 17,2 kHz te verzenden. De roepnaam is SAQ. De locatie Grimeton / Varberg wordt nog steeds gebruikt door de Zweedse marine en zendt uit op 40,4 kHz met behulp van de roepnaam SRC met behulp van de vacuümbuiszender. Omdat de marinezender dezelfde antenne gebruikt als de mechanische zender van Alexanderson, is een gelijktijdige werking van beide zenders, waarvoor een dure diplexer met hoog vermogen nodig zou zijn, niet mogelijk. Daarom zijn de speciale transmissies van die machinezender zeer zeldzaam.

 

Oude nieuwsbron  https://trafficlist.altervista.org/possible-extra-grimeton-radiosaq-transmission/

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...