Ga naar inhoud


Big bisat bevindingen


Cooter2

Aanbevolen berichten


Nog even een test gedaan om het ontvangst gebied van de verschillende lnbs te bepalen. Dit door een metalen plaat van de rand richting centrum te bewegen  zodra de ontvangst afneemt heb ik tape geplakt. Het wordt opeens wel duidelijk waarom deze schotel nauwelijks meer gain heeft dan een T55. 

IMG_20240725_172507879_HDR~3.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Klopt helemaal dat deze schotel gezien zijn afmetingen relatief weinig versterking geeft maar wel over 40 graden allemaal even veel. Ik heb 14 jaar geleden al eens een tekening gemaakt welk deel van de schotel elke lnb gebruikt, zie bijlage.
Tevens een bijlage van de versterking van een Wavefrontier T90. Hier zie je dat hoe verder de satelliet uit het midden staat, de versterking afneemt.

 

visiosat big bisat schotelaftasting uitgebr.jpg

graph.jpg

aangepast door Sprietje
Link naar reactie
Delen op andere sites

Maar waar jij helemaal geen rekening mee hebt gehouden met je metingen is dat een lnb in het midden van de schotel veel meer versterking geeft dan aan de zijkant van de schotel. De buitenrand van de schotel geeft 10dB minder signaal dan het midden van de schotel. Dat is dus een factor 10.  Voordat jij merkbaar signaal verliest met de stalen plaat, zit je al een stukje in het aftastgebied van de lnb.

 

lnb ontvangstkarakteristiek.PNG

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een lnb heeft een bepaalde aftastkarakteristiek en die is afhankelijk van de tapsheid van de feedhorn en die is weer afhankelijk van de f/D-verhouding van de schotel. Je wilt een zo groot mogelijke signaalversterking van de schotel en zo weinig mogelijk versterking buiten de schotel (rood in de afbeelding) om te voorkomen dat je stoorsignalen mee versterkt zoals zonneruis, atmosferische ruis, warmteruis enz.
Vroeger gebruikt men alleen prime-focus schotels in allerlei f/D-verhoudingen. Daarom heeft men voor primefocus-schotels ook verstelbare feedhorns. Toen men voor de consumentenmarkt meer over ging naar offsetschotels en men van die verstelbare feedorns af wilde, heeft men eerst uitgezocht met welke f/D-verhouding je het hoogste rendement hebt. Dat bleek bij een f/D-verhouding te zijn tussen de 0,6 en 0,65. Daarom is ook afgesproken dat alle consumentenschotels deze f/D-verhouding hebben en de lnbf's (Low Noise Block met Feedhorn) ook een f/D-verhouding hebben van 0,6-0,65. Met deze verhouding heb je de optimale balans tussen een maximale versterking van de schotel en zo min mogelijk stoorsignaal van het over de rand van de schotel kijken.

                                   Illuminattiontapers.png.7273275bcf650d964520e0ba5ad19f7d.png

 

 

                     kijkhoekhulpstuk.JPG.af6a7a3d36a0877d8efe20a87f0d9f17.JPG


Zo kun je een schotel beter niet tegen een muur monteren want als de zon flink op de muur schijnt, ontvangt de lnb extra warmteruis van de hete muur waar hij ook een beetje naar kijkt (spillover).
Omdat een lnb van het midden schotel 10x zoveel signaal ontvangt als van de buitenrand, moet je er ook voor zorgen dat de schotel vooral in het midden een excellente parabolische vorm heeft. Dat bereik je niet door in het midden van de schotel bevestigingsgaten te maken en daar bouten in te zetten die de mooie parabolische vorm weer om zeep helpt. Je zult vast wel eens gemerkt hebben dat als je de bouten in het midden van de schotel gaat aandraaien, de schotel een iets andere vorm gaat aannemen. Fabrikanten die kwaliteitsschotels maken zoals Kathrein, zorgen dat de bevestigingsbouten zo ver mogelijk aan de buitenzijde van de schotel zitten om toch zeker de binnenkant van de schotel niet te vervormen.
De satellieten aan de Clarkebelt waar wij de schotels op richten, hebben ook grote parabolische spiegels en daar zijn helemaal geen bevestigingsgaten in gemaakt. Die schotels worden voorzichtig aan de buitenomtrek vastgehouden om elke ongewenste vervorming te voorkomen. Je kunt nagaan hoe het signaal van richting veranderd over een afstand van 40.000km als de parabolische vorm 0,1mm veranderd.

                                                                           KathreinCAS180klein.thumb.jpg.17edf5f787f0635e4a8792379ec81619.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Sprietje, je had het in je tekst over warmteruis. Is de kleur van de schotel hierop nog van invloed want donkere kleuren trekken meer warmte aan als de zon erop schijnt. Is dit de reden dat schotels vroeger altijd een lichte kleur hadden. Later kwam donkergrijs omdat dit minder opvalt en het er esthetisch ook mooier uitziet. Heeft de kleur invloed op de ontvangst.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Jazeker. In warme landen zoals Spanje zie je bijna altijd schotels in lichtgrijs. Een bekend merk in midden en Noord-Europa zoals Triax is meestal antraciet. Die zie je in het zuiden alleen bij buitenlanders zoals Nederlanders en Belgen.

Maar een schotel in een lichte kleur wordt minder warm en vervormt daardoor minder. De parabolische vorm wordt beter behouden.

aangepast door Sprietje
  • Like 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

@Cooter2 met welke apparatuur meet jij de dB gain eigenlijk?

Ik heb jarenlang een T55 gebruikt voor de ontvangst en de nieuwe ongebruikte T55 staat nog in mijn berging. (bijzaak)

Specificaties zijn zoals reeds eerder vermeld papieren waarheden.

MEET het eens.

aangepast door Tonskidutch
e
  • Haha 1

Garden Party

Mezzoforte

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...