Ga naar inhoud


Astra en Hotbird


Ga naar oplossing Opgelost door Sprietje,

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Ik heb een dubbele LNB Astra en Hotbird  OPTICUM,en ik zou die graag zetten

Ik heb al gedaan:   mijn schotel is Triax 80 cm -ik heb ze gericht op Astra1

Ik heb maar 1 klem,als ik voor de schotel sta en ook voor de dubbele LNB dan heb ik het rechter gedeelte ingeklemt,en het linker gedeelte 12 graden omhoog

In mijn ontvanger staat voor Hotbird DISEqC LNB 2

en ook                                                      DISEqC 1,1  none

Voot Astra 1                                           DISEqC       LNB 1

                                                                 DISEqC    1,1 none

De namen van de zenders komen er op maar geen beeld

Ik woon in Belgie Brabant (tegen Leuven)

Wie kan mij helpen


Geplaatst: (aangepast)

In een 6 graden monoblock staan de antennes van beide koppen verticaal.

De transponders van de Hotbird zijn zwakker dan die van de Astra 19,2.

Zet je de kop van de Astra 19,2 in de klem, dan staan de antennes van beide satellieten flink verkeerd gedraaid.

Zet je de kop van de Hotbird in de klem, dan staan de antennes nagenoeg goed.

Met deze gegevens moet je dus nooit de kop van de Astra 19,2 in de klem zetten en de schotel op de Astra 19,2 uitrichten maar de kop van de Hotbird in de klem zetten en op de Hotbird uitrichten.

Als je de schotel uitricht op de Hotbird, dan staat de Astra 19,2 lager aan de hemel en moet de kop van de Astra 19,2 dus hoger staan dan de kop van de Hotbird.

De schuinte van het monoblock moet in Leuven maar 7 graden zijn. Jij hebt hem op 12 graden schuin staan en dat is veel te schuin.

Bij een 6,2 graden monoblock staan de koppen 65mm van elkaar en dat is voor een schotel van 70cm breed en 78cm hoog. Dat is dus de oude Triax 78 of de nieuwe Triax 80. Dat is dus in orde.

De diseqc-volgorde is voor een Opticum in orde (19,2 op A, 13 op B maar Inverto heeft bijv. de volgorde precies andersom, logisch ook als je de kop van de 13e in de klem zet en de schotel daarop uitricht.

 

monoblock 13-19,2.png

hoek van 7 graden.PNG

aangepast door Sprietje
Geplaatst:
Op 26-12-2024 om 22:29, Sprietje zei:

Zet je de kop van de Astra 19,2 in de klem, dan staan de antennes van beide satellieten flink verkeerd gedraaid.

Zet je de kop van de Hotbird in de klem, dan staan de antennes nagenoeg goed.

Met deze gegevens moet je dus nooit de kop van de Astra 19,2 in de klem zetten en de schotel op de Astra 19,2 uitrichten maar de kop van de Hotbird in de klem zetten en op de Hotbird uitrichten.

 

Ik kom hier tot een tegengestelde conclusie. Bij gebruik in Nederland van een monoblock voor 13E en 19E, met rechte antennes (zonder pre-skew), is het het voordeligst om het monoblock vanuit de centrale positie zoveel mogelijk een draai te geven in de richting van de pre-skew van die satellieten, dus rechtsom, zeg maar (kijkend in de richting van de satellieten).
Dat doe je door 19E centraal te zetten (de draai naar 13E is namelijk iets omlaag, dus rechtsom).
En dus niet door 13E centraal te zetten, wat Sprietje hierboven adviseerde.

 

Overigens is het verschil bij het wisselen van centrale satelliet-positie in deze situatie niet enorm. Ik heb het eens bij benadering uitgerekend voor locatie 52 Noord, 5 Oost, met rechte antennes, maar met inachtneming van de benodigde pre-skew:
Met 19.2E centraal is de skewfout voor 19E -6,9 graden, voor 13E -3,3 graden;
Met 13E centraal is de skewfout voor 19E -8,0 graden, voor 13E -3,8 graden.
Dat scheelt dus voor 19E 1,1 graden skew-fout; voor 13E 0,5 graden skew-fout.
Het is duidelijk, dat 19E centraal in deze situatie beter uitpakt.

 


Dit punt stak destijds ook de kop op in de discussie over de vraag, of het gegeven welke kop van een monoblock je centraal zette, veel uitmaakte voor de mismatch met de benodigde skew voor de afzonderlijke satellieten. Sprietje dacht (en denkt kennelijk) van wel; ik meende van niet, en onderbouwde dat in deze post:
https://www.sat4all.com/forums/topic/378596-hotbird-13-f/page/6/#findComment-2700163
Hier ging het dus over situaties zonder pre-skew van satellieten, en zonder pre-skew in de monoblock-antennetjes.
Kort, globaal samengevat is (was) mijn argumentatie:
1. De multifeed-schuinte is ongeveer parallel aan de raaklijn van de Clarkebelt bij de "centrale" satelliet. 2. De skewwaarden van beide satellieten zijn parallel aan de raaklijnen van de Clarkebelt van die respectievelijke satellieten. 3. De onderlinge verhoudingen van deze raaklijnen veranderen nauwelijks, als je de andere kop in de 'centrale' klem zet. (De offset-hoeken van de raaklijnen van beide satellieten ten opzichte van de horizon-raaklijn blijft altijd dezelfde, zo betoogde ik destijds; maar dat blijkt te absoluut, en in zoverre onjuist; blijkt hieronder.)

 

Ook voor de situatie zonder preskew heb ik inmiddels de verschillen bij benadering uitgerekend, opnieuw voor locatie 52 Noord, 5 Oost:
Met 19.2E centraal is de skewfout voor 19E +0,6 graden, voor 13E +0,2 graden;
Met 13E centraal is de skewfout voor 19E -0,5 graden, voor 13E -0,3 graden.
Dat scheelt dus opnieuw voor 19E 1,1 graden skew-fout; en voor 13E 0,5 graden skew-fout.
Maar wat blijkt: In absolute zin is de skewfout met de ene satelliet centraal nauwelijks anders dan met de andere satelliet centraal, alleen de andere kant op; voor beide satellieten.
Met andere woorden: Er zijn kleine verschillen, als de andere kop in de centrale klem komt; maar in de praktijk maakt het geen biet uit.

 

Dat is dus alleen anders, als de antennes binnen het monoblock geen rekening houden met de benodigde pre-skew van de satellieten. Zie het eerste deel van deze post. Daar maakt het wel degelijk uit, welke kop je centraal zet.

 

Hebben de inwendige antennetjes bij een monoblock precies de goede preskew, dan maakt het dus ook niet uit welke kop je centraal zet.

 

Overigens, mijn berekeningen hierboven waren bij benadering. Het zou me niet verbazen als er af en toe 0,1 graad benaderingsfout in deze cijfers zit, maar veel groter zullen die fouten niet zijn.

 


Groet,
A33

Tip: Als je reageert op een post, geef dan altijd een citaat van de (gehele) post waar je op reageert. Sommige leden kunnen namelijk hun oorspronkelijke posts achteraf nog wijzigen, en wel veel langer dan de sinds jaar en dag in de huisregels (voor alle leden) vermelde periode van 30 minuten. Dat dat inbreuk doet aan de continuïteit van de foruminhoud, en een ongelijk speelveld creëert, wordt kennelijk (helaas) niet belangrijk geacht.

 

 

 

Geplaatst:

Beste A33

 

Ik zou toch maar eens beter uitrekenen wat de skew van het 6 graden monoblock moet zijn.
Voor Leuven moet de skew -11 graden zijn als de kop van de 19,2e in de klem staat. Als de kop van de 13e in de klem staat, moet de skew van het monoblock -7,2 graden zijn, een verschil van een kleine 4 graden.
Bij recht opgestelde antennes in het monoblock staan deze veel dichter bij de gewenste skew van -3° voor de Hotbird en -4° voor de Astra 19,2 als de kop van de Hotbird in de klem staat.
Niet voor niets dat een gerenommeerd merk als Inverto bij een 6 graden monoblock de Hotbird diseqc-positie 1 of A heeft gegeven en niet de Astra 19,2.

 

6 graden monoblock Smart SMB 55 verwijderde kappen kl.JPG

Geplaatst:
Op 29-12-2024 om 08:34, Sprietje zei:

Beste A33

 

Ik zou toch maar eens beter uitrekenen wat de skew van het 6 graden monoblock moet zijn.
Voor Leuven moet de skew -11 graden zijn als de kop van de 19,2e in de klem staat. Als de kop van de 13e in de klem staat, moet de skew van het monoblock -7,2 graden zijn, een verschil van een kleine 4 graden.

 

Beste Sprietje,

Waarom zou jij dat doen? Ik zie er geen enkele noodzaak toe.

 

Ik ontneem mijn waardes uit tussenuitkomsten van mijn multifeed-skew calculator, jou bekend; zie: https://www.sat4all.com/forums/topic/378596-hotbird-13-f/page/16/#findComment-2715499

Ik heb geen enkele twijfel over de juistheid van die waarden.

 

 

Ik nam hierboven niet Leuven als locatie, maar 52N, 5E. Dit naar aanleiding van jouw uitgebreidere "midden-Nederland" post hier: https://www.sat4all.com/forums/topic/378596-hotbird-13-f/page/4/#findComment-2700013

 

Uit mijn toenmalige reactie  https://www.sat4all.com/forums/topic/378596-hotbird-13-f/page/6/#findComment-2700163  (bij @iedereen) bleek al, dat ik jouw conclusie over dat de keus welke kop in de (centrale) LNB-klem komt, grote gevolgen heeft voor de 'mis-fit' van de skew van de LNB-antennetjes, absoluut niet deelde.

 

Ik concludeerde:

Quote

Dus los van de draai/hoek waarin de schotel gezet wordt, de offsetskew van de beide satellieten ten opzichte van de horizon-hoek blijft altijd dezelfde.

Ik heb daar dus inmiddels concrete cijfers voor berekend (zie mijn post hieboven), met als resultaat:

- mijn nogal stellige 'altijd dezelfde' (voor situaties zonder preskew) is niet helemaal juist, het scheelt een aantal tienden van graden;

- mijn stelling dat het niet uitmaakte welke kop in de klem gezet wordt, blijkt praktisch gezien juist: dat maakt voor de 'mis-fit' van de antennetjes-skew praktisch niet uit.

 

Ook mijn conclusie dat 19E centraal het beste resultaat oplevert bij 13E en 19E met preskew, maar de antennetjes recht, staat wat mij betreft recht overeind.

 

 

Het gaat denk ik in jouw redenering mis bij de gebruikte skew-waarde van de niet-centrale satelliet. Je gebruikt daarvoor (als ik het zo zie) de skew-waarde, die nodig zou zijn als de schotel ook daadwerkelijk op die satelliet zou zijn uitgericht.

Maar de schotel is dan uitgelijnd op de andere ("centrale") satelliet, en dat beïnvloedt de benodigde skew-waarde voor de niet-centrale satelliet.

Immers de skew wordt gemeten en berekend dwars op de kijkrichting van de schotel, zie bijvoorbeeld de afleiding zoals die hier gegeven wordt: https://www.macfh.co.uk/JavaJive/AudioVisualTV/SatelliteTV/SatelliteAnalysisFixed.html  (klik aan: "show maths").

 

 

  Uitgaan van de skew-waarde die in de gebruikelijke internet-calculators gegeven wordt, is dus voor de byrider LNBs in een multifeed setup onjuist.

Ik had dat vroeger al eens bedacht, maar nooit verder uitgediept.

Ik had me nooit gerealiseerd, dat dat ook bij 'gewone' multifeed setups zoveel uit zou maken.

Als ik het zo gauw zie, geeft dat in dit geval voor een verschil van 6.2 graad arc dus zelfs zo'n 4 graden skew-vermindering voor de byrider!

 

Nu dat zoveel lijkt uit te maken, zal ik wellicht een keer kijken, of ik hiervoor ook preciezere berekeningen kan maken dan de 'benaderingen', die ik voor de post hierboven gebruikte.

Ik herinner me niet, hierover vaker gelezen te hebben op de internetfora.

 

 

 

Op 29-12-2024 om 08:34, Sprietje zei:

Niet voor niets dat een gerenommeerd merk als Inverto bij een 6 graden monoblock de Hotbird diseqc-positie 1 of A heeft gegeven en niet de Astra 19,2.

Leuke hypothese; heb je daar bronnen voor?

Ik zou als hypothese hebben, dat het eerste monoblock voor Italie ontworpen zou zijn.

Of dat ze de volgorde aan hebben gehouden van de motorposities (1=Hotbird, 2=Astra1) zoals die 'default' in motoren zijn opgeslagen.

Maar, ik heb daar geen bronnen voor.

 

 

Groet,

A33

 

Tip: Als je reageert op een post, geef dan altijd een citaat van de (gehele) post waar je op reageert. Sommige leden kunnen namelijk hun oorspronkelijke posts achteraf nog wijzigen, en wel veel langer dan de sinds jaar en dag in de huisregels (voor alle leden) vermelde periode van 30 minuten. Dat dat inbreuk doet aan de continuïteit van de foruminhoud, en een ongelijk speelveld creëert, wordt kennelijk (helaas) niet belangrijk geacht.

 

 

 

Geplaatst: (aangepast)
Op 29-12-2024 om 08:34, Sprietje zei:

Niet voor niets dat een gerenommeerd merk als Inverto bij een 6 graden monoblock de Hotbird diseqc-positie 1 of A heeft gegeven en niet de Astra 19,2.

Leuke hypothese; heb je daar bronnen voor?

Ik zou als hypothese hebben, dat het eerste monoblock voor Italie ontworpen zou zijn.

Of dat ze de volgorde aan hebben gehouden van de motorposities (1=Hotbird, 2=Astra1) zoals die 'default' in motoren zijn opgeslagen.

Maar, ik heb daar geen bronnen voor.

 

 

Wat bedoel je met hypothese? Dat het maar een aanname van mij is dat bij Inverto de Hotbird diseqc-positie 1 heeft?

 

aangepast door Sprietje

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...