Ga naar inhoud


hoever mag men gaan in het modifiëren?


Gast

Aanbevolen berichten

Hi,

ik heb eens een discussie gehad met iemand,over het modifiëren van een toestel die eigendom is,en ik vond het wel eens goed het hier te plaasten en hier eens jullie meningen te lezen.

Wij vroegen ons af,als men nu een toestel koopt die je eigendom is.Hoever mag men gaan in het zowel softwarematig als hardwarematig modifiëren met dit toestel rekening houdend met verlies garantie.Andere persoon zei,zoveel ge wilt,het is het uwe,je doet ermee wat je wilt.Maar nu heb ik hier mijn twijfels over.Ik denk dat men niet zoveel mag modifiëren als men wilt?ik weet nu niet hoe de wetgeving is in belgie en nederland,maar ik vraag mij af,als men in de fout gaat als men zijn eigen toestel voor eigen gebruik zodanig modifiëerd zowel hard als softwarematig zodat het bvb mogelijk wordt onterecht beschermd materiaal kan gebruiken.Mag men bvb een dvd speler voor eigen gebruik zodanig modifiëren zodat je bvb geen last meer hebt van m*c*o*is*o* van eigen gebruikte dvd schijfjes.Mag men software zodanig wijzigen zodat bvb de dvd speler alle regio dvd's afspeelt.Is er als het ware op de soft en hardware geen patent op en mag men beveiligingen zodanig modifiëren voor eigen gebruik zodat de beveiliging teniet wordt gedaan?Ik heb ergens (sorry ben bron en url vergeten) dat men zou willen een wet maken (vooral de filmindustrie e.d)waardoor je gestraft kan worden als je beveiligingen ten behoeve van bescherming van goederen probeert te omzeilen of zodanig omzeilt,zodat je de beveiliging teniet doet.Allemaal beetje raar geschreven maar ja,kan niet goed schrijven en moet een beetje opletten wat ik schrijf.Mag men bvb extra hulpstukken in eigen gekochte goederen plaatsen waardoor je bvb een eigen copytje kan spelen of iets modifiëren waardoor je apperaat meer kan dan waarvoor het dient.

Om het kort te maken,hoever staat de wet in de benelux in het strafbaar maken van het modifiëren van eigen toestellen voor eigen gebruik?Mag ik dus bvb ongestraft mijn dvd speler regiovrij maken,mijn ps1 uitbreiden zodat die meer kan enz enz?

Ik heb het hier wel [color:"red"] niet [/color] over het uitbreiden van toestellen van/voor derden,of het modifiëren van smartcards,daar dit NOOIT je eigendom is.ALs je gelijk welk contract leest,blijft de smartcard altijd de eigendom van de zender,en huur je in feit enkel die smartkaart.Merkwaardig,je betaalt 25 euro voor die smartkaart,maar toch is ze je eigendom niet,waardoor je geen modificatie's mag aanbrengen.Want ik denk wel dat het modifiëren van gehuurd materiaal strafbaar is.

hoe zit het eigenlijk met de patenten van soft en hardware op een eigendomstoestel?schend je die niet als je die modifiëert voor eigen gebruik?

graag een bijdragende discussie,want ik ben wel benieuwd hoe de vork aan de steel zit.

Link naar reactie
Delen op andere sites


Hardware die van jou is mag je volledig naar eigen inzicht modificeren zolang je maar geen wetgeving tegenkomt die je dit verbied.

 

Zo mag je in een trabantje een dikke Ford V8 motor monteren zolang je er de openbare weg maar niet mee opgaat (ik ken zo'n gek die dat dus gedaan heeft).

 

Wat niet mag is een signaal of alarmpistool kopen en dit dusdanig aanpassen dat je er daadwerkelijk projectielen mee kan afschieten. Je overtreed de vuurwapenwet dan en dat kan je 4 jaar volledig verzorgde en door de staat geregelde vakantie bezorgen <img src="/ubbthreads/images/graemlins/grin.gif" alt="" />. Lijkt me ook logisch.

 

Met sommige soft en hardwareaanpassingen ligt het ingewikkelder. Zo mag je in Nederland je GSM telefoon zomaar laten unlocken zodat elk simkaartje erin past. Geen ome agent die er wat aan kan of zal doen. Het ombouwen van je spelcomputer zodat 'ie ineens ook backup en import cd's speelt is echter verboden. Het ombouwen van je DVD speler zodat je hier import DVD's op kan bekijken mag echter weer wel.

 

Met software is het dus een stuk waziger. In principe mag alles zolang er maar geen jurispudentie (moeilijk woord)over te vinden is. Is er eenmaal een uitspraak van een rechter dan mag het ineens niet meer.

 

Ik denk dat je een heel eind komt door gewoon je gezond verstand te laten werken. Verder zullen ze de eindgebruiker niet zo snel aanpakken. dat is voor niemand interessant. De "grote" jongens die centjes verdienen met het verkopen van apparatuur die het omzeilen van beveiligingen mogelijk maakt zijn veel interessanter natuurlijk.

 

Gewoon dus de grijze celletjes gebruiken en bij twijfel niet doen.

Peter.

Niet gehinderd door enige vorm van technische kennis zet ik onbevangen overal mijn schroevendraaier en soldeerbout in.

Link naar reactie
Delen op andere sites

ik denk dat ook,dat ze een gewone eindgebruiker niet zullen aanpakken zolang er geen grondige klacht is neergelegd,maar de commercanten.Voor mij is het nu niet van ik doe het of wat doe ik.maar enkel ben ik benieuwd hoe ver je daar wel mag ingaan.ik vraag mij af als je van een toestel software uitleest en deze modifiëert,je in feite de rechten van de software niet schend,of eigenlijk de maker die het gemaakt heeft.Ik denk (maar wie ben ik),mag je geen software waarvan de source code niet is vrijgegeven patchen en/of bewerken zonder de toestemming van de auteur.Of ben ik hier aan het swanzen?

Ik denk,dat je ook al heb je het gekocht,geen ontoerechtmatige wijzigingen mag aanbrengen aan bvb w*n*o*s en andere software waar copyrights op staan of patenten.Maar ja,in feite heeft niemand er pijn van als je het voor eigen gebruik doet,maar ja,de vraag als je legaal wilt blijven hoe ver mag je gaan.

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoi,

je stemt bij aankoop en ontvangst toe met de licentie bepalingen waarmee het apparaat of de software gebruikt kan / mag worden.

zodra je het niet eens bent met die licentie bepalingen is gebruik eigenlijk niet meer zinvol daar het wellicht ook niet nagekomen wordt. breng het terug naar de winkel.

 

ben je het wel eens zul je gehouden worden aan het nakomen van die bepalingen.

 

ben je het eens en je pleegt licentie-breuk door het apparaat te modificeren of aan te passen dan kun je heel wat rechten als consument verliezen en ook heel wat strafbare feiten aan je broek krijgen.

 

stel je patch een ci-moduul welke jij jouw eigendom noemt dan pleeg je licentie breuk en mag het toestel europees (in sommige gevallen zelfs internationaal) niet meer gebruikt worden conform de bepalingen.

doe je dat wel heb je de hele keten van nationale en internationale afspraken overtreden, dus ook die middels het creeren van sluiproutes of "ongeoorloofd omgaan" van cryptie-codering om dvb- betaalprogramma's te kijken.

 

Zodra er apparaten worden verkocht, die doormiddel van onderdelen van licentiepartijen werken, of de apparaat fabrikant zelf moet je modificaties ofwel melden ofwel nalaten. Indien na het melden aan een fabrikant en zijn licentiepartners een positieve toestemming tot wijziging komt ga je gang. Indien dat niet mogelijk is loop je kans heftige boetes te krijgen.

 

Indien je het nu vergelijkt met microsoft en linux dan begrijp je al gauw dat een vrije source code voor ons hobbyisten heel wat uurtjes plezier oplevert en een beschermde code volgens het blue-book je alleen ergernis zal brengen. Niet in zijn minst omdat die source-codes geheim zijn en niet inzichtelijk geaakt zijn waardoor er heel veel fout kan gaan met je aanpassingen.

 

vergelijk het maar eens met iets heel anders zoals medicijnen, en meng de pillen maar eens goed door elkaar.

als je zieker wordt zul je bayer (bv) niet kunnen aanklagen. <img src="/ubbthreads/images/graemlins/grin.gif" alt="" />

 

Stel:

je zegt tegen de winkelier bij aankoop dat hij zijn handleiding en licenties in zijn broek kan stoppen... mag hij jou het onderhavig apparaat eigenlijk niet eens verkopen.

 

maar op de voordeur staat een stikker hiero:

geen ongewenste reclame

geen geadresseerde reclame

geen licenties van toepassing

alleen die van mij zijn geldig

 

trespassers can be shot <img src="/ubbthreads/images/graemlins/grin.gif" alt="" />

Flowers In The Fields

VanWyck

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...