Ga naar inhoud


[Strong] Blokbezetting en uitleg over firmware indeling


M_Z

Aanbevolen berichten

Elk 64kb blok van de Strong firmware maar ook van de patches en de kanalenlijsten beginnen steeds met de code

BA FE CE DE

Hierna komt het adres waar dit blok beschreven wordt in het geheugen van de Strong ontvanger.

 

Na het bestuderen van verschillende files heb ik de volgende conclusies getrokken:

 

Voor de STRONG 8100 geldt:

 

b40a0000 EEPROM

b40b0000 EEPROM

 

b40f0000 TCS

b4100000 TPT

b4110000 TCS

b4120000 TPT

b4130000 LEEG

b4140000 LEEG

b4150000 LEEG

 

Voor de Strong 8000 geldt:

 

bfc90000 TPT

bfca0000 TCS

bfcb0000 TCS

bfcc0000 CARTE Dit zijn de Chacarte patches

bfcd0000 CARTE

bfce0000 CARTE

bfcf0000 CARTE

 

801f0000 EEPROM

 

Hiermee kun je nog veel meer ontdekken en uitvoeren. Je kunt de firmwares uit elkaar rafelen. En dus ook de MHW patch los van de HDL over een bepaalde firmware heenzetten. Dit is iets voor Jefferson en vrienden die veel tijd hiervoor hebben. Als je namelijk met 'compare' gaat bekijken wat er veranderd is na een wijziging in de MHW kun je ook alleen dat ene blok erin zetten.

 

Wat wel nog heel belangrijk is voor het begrijpen van de manier van schrijven is het volgende:

De adressering wordt steeds voorafgegaan door BE FE CE DE, maar het blok daarna heeft er ook nog eens 8 maal 00 voor staan, het blok daarna heeft er 16 x 00 voor staan en het blok daarna 24 maal 00...enz.

 

Met deze info moeten jullie weer veel te hobbyen hebben denk ik. Het is mij allemaal duidelijk geworden omdat ik de uitdaging gezien heb in de vraag die ik van Strong Nederland kreeg of het me lukt om in de lege originele ontvanger 8100 settings te programmeren. En dat lukt me ook, maar nog niet helemaal: zie dit TOPIC

 

M_Z

Link naar reactie
Delen op andere sites


Eens even verder studeren op wat ik hierboven beschreven heb, kan echt heel interessant worden.

Bij de nieuwe 8kMC4000 zit een Patch voor Locotus files te gebruiken. Om die werkzaam te krijgen moeten de blokken op $a1270000 en $a1280000 overschreven worden. Zou dit het HDL gedeelte kunnen zijn voor het gebruik van het type kaart? Hiermee zou je kunnen experimenteren om deze blokken niet te laten schrijven over de originele versie heen, en dan heb je misschien wel een aantal opties om bepaalde patches wel te gebruiken zonder dat het originele seca2 gedeelte overschreven wordt.

 

Natuurlijk zijn de beschrijvingen van de bovenstaande blokkenbezettingen variabel. Dwz het kan zijn dat de TPT en de TCS op andere plaatsen zitten, dit is afhankelijk van de eeprom die de actieve blokken aangeven. Bij de 8K-MC4000 is nu net als bij de Philips een mogelijkheid om afwijkende symbolrates te gebruiken, die worden ook in één van de 7 blokken opgeslagen (de 7 blokken worden ook wel de flash512k.bin genoemd). In dit geval op $bfc90000 dus een TSR blok. Ook wordt er nu een TCN blok gemaakt, dit moet gecombineerd worden met een afwijkend model TCS, de opbouw van de kanalenlijst is hier dus volledig anders. Daarom is hij ook niet met normale editors te bekijken (ook niet met de allerbeste MediasatStudioEditor)

 

Als jullie nu eens op deze manier de firmware verder uiteen rafelen, kun je ontdekken wat MHW en wat HDL gedeeltes zijn in de firmware. Doe dit bijvoorbeeld door 1 kleine wijziging met defiant te maken en te vergelijken wat er verandert is, en in welk blok. Zo ontdek je dus waar wat zit opgeslagen. Ik denk dat het hele interessant kan zijn om dit allemaal te ontdekken zodat meerdere mogelijkheden ontstaan voor het gebruik van patches over originele versies.

 

Wordt vervolgd neem ik aan...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoi M_z,

Op zich erg duidelijk hoe je het omschrijft, thanks hiervoor.

Zoals je al aangaf zijn de plaatsen waar het e.e.a. opgeslagen zit variabel, wat het erg moeilijk en risicovol maakt het e.e.a. daadwerkelijk uit te testen.

 

Ben inmiddels in het bezit van IDA Pro (THANKS REBEL) maar merk dat ik nog een lange weg te gaan heb, een hex editor is duidelijker.

 

 

ROM:00000000 # Target assembler: GNU assembler

ROM:00000000 # Byte sex : Little endian

ROM:00000000

ROM:00000000 # ---------------------------------------------------------------------------

ROM:00000000

ROM:00000000 # Segment type: Pure code

ROM:00000000 .text # ROM

ROM:00000000 .byte 0xBA # ¦

ROM:00000001 .byte 0xFE # ¦

ROM:00000002 .byte 0xCE # +

ROM:00000003 .byte 0xDE # ¦

ROM:00000004 .byte 0xA1 # í

ROM:00000005 .byte 0x20 #

ROM:00000006 .byte 0 #

 

 

Bovenstaande is een stukje uit de V15, let op de ba / fe / ce wat je hiervoor al aangaf.

 

Ik zal zeker defiant aanpassingen gaan vergelijken met Ida,

 

Jefferson

srt8000h (v15/20) + gw / fun / multipro

Link naar reactie
Delen op andere sites

De 7 blokken die ik heb genoemd, zijn variabel, maar altijd alleen bestemd voor kanalenlijsten, transpondertabellen, of symbolrate tabellen. Dit is dus niet risicovol, je mag hier zoveel in rommelen als je wilt, het zal nooit de firmware gedeeltes aantasten. Maar dat geldt dus alleen voor deze 7 blokken (ik noemde dat de flash512k.bin, in de MediasatStudioEditor wordt het totaal van deze 7 blokken PATCH genoemd).

 

M_Z

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heb je al eens bekeken wat er eigenlijk binnenkomt als je die groene balk in beeld gehad hebt. Dat is dus de Chacarte patch. Een patch is een stukje uitbreiding van de software die bij het opstarten van de ontvanger gebruikt wordt. Als je de pure MHW vergelijkt zit er geen verschil tussen de da3ned3SPok.bin en de nieuwste Seca2-M_ZorigV20type5-M_Zsettings.BIN , maar als je de nieuwe firmware file in Defiant eens opent met de optie "Strong 8000 Patch (BIN)" dan zie je dus dat er een flink aantal MHW aanpassingen worden gebruikt voor het laten werken van de v1+ kaart.

 

Kun je deze patch ook integreren in andere firmware versies? Alle files die je nu kunt bekijken met Defiant zou je in de gewone firmware kunnen inlezen en zo maak je een echte complete originele firmware waarbij dan geen patch nodig is. Eenvoudig zal het niet zijn, maar hier liggen toch wel mogelijkheden denk ik. Leuk gewoon om de firmware beter te leren begrijpen.

 

De bestanden moet je hernoemen:

.clz .cla

.cpz .cpi

.luz .lut

.icz .ico

.apz .app

 

Ach we blijven lekker bezig, en eigenlijk weten we niet echt waar we mee bezig zijn! Gewoon lekker k....en.

Eigenlijk ben ik er wel zeker van dat de Seca2 kaart moet kunnen werken op alle firmware versies, aangezien de alleroudste Philips ontvanger uit Frankrijk nu ook door aanpassingen in de MHW werkt met de Nederlandse Seca2 kaart.

Zie hiervoor de http://www.philipsdsi.tk/

 

M_Z

Link naar reactie
Delen op andere sites

Klopt M_z, ik had die "verborgen" bestanden ook al gevonden, echter niet over durven zetten i.v.m. dat er Eeprom dingen in staan.

Ben bang dat je dan een verschil gaat krijgen met als resultaat een niet opstartende ontvanger.

 

Het viel mij ook op dat als je in defiant alle nodes (directorys) verwijderd van een Fw, en je slaat 'm op, je deze "lege" Fw vaak wel kunt openen als patch en je dus die extra bestanden krijgt te zien.

Als je de nodes niet verwijderd geeft defiant vaak een foutmelding m.b.t. het aantal blokken.

 

Op deze manier blijken heel veel Fw's van die "verborgen" bestanden te hebben.

 

Jefferson

srt8000h (v15/20) + gw / fun / multipro

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb alle files uit de chacarte patch reeds geimplementeerd in de originele firmware, dat werkt prachtig, meteen een echte seca2 firmware dus, maar doordat de eeprom gewoon de download van C+ toelaat, komt de chacarte patch opnieuw binnen, en wordt de eigenlijke firmware dus opnieuw omzeilt en gebruikt hij mijn nieuwe zelfgemaakte firmware dus niet. Dus veel heb je er niet aan. Tenminste niet in de originele firmware. Bovendien wordt de chacarte patch binnengehaald in de flash512k.bin, oftwel hij overschrijft hierdoor zelf een gedeelte van de kanalenlijst, in mijn geval werd de TPT overschreven en ik had dus geen ontvangst meer (wel bleef de TCS staan en had dus gewoon een kanalenlijst).

Al met al dus zeker de moeite waard om de Seca2 nodes eens te downloaden van mijn site, en eens kijken of je er iets mee kunt in de andere versies!

 

M_Z

Link naar reactie
Delen op andere sites

@M_z, ik ben er al mee bezig het te verwerken in de Mc4000 <img src="/ubbthreads/images/graemlins/crazy.gif" alt="" /> alleen is het niet een kwestie van omzetten omdat de mc4000 totaal anders is als de Originele.

 

Ik kijk wel waar het schip strand, maar denk zeker dat e.e.a. moet gaan werken.

 

Aan de basic node ben ik nog niet toegekomen, maar daar zitten zoveel wijzigingen in, dat als ik die omzet, je deco meteen op standby slaat (ecm gebeuren).

 

We komen er wel ...

Jefferson

srt8000h (v15/20) + gw / fun / multipro

Link naar reactie
Delen op andere sites

5 sterren van mij. Niet dat ik het allemaal begrijp. Maar ik waardeer jullie enorme effort om ons binnenkort mogelijk te verblijden met een mooi stukje software, en enorme kennis voor toekomstige ontwikkelingen. CHAPEAU, zoals de Fransen zeggen.

Gewoon een vriedelijke gast, die ooit weer eens onder de 100kg zou willen gaan wegen.

 

Dreambox 800 PVR, Triax 88cm Draaibaar (sg-2100a).

(vroeger Strong-8000 en een Arrox Tiger-X)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Even een overzichtje wat er tot nu toe geprobeerd is :

Update type 5 => Mc4000 overzetten :

 

Het bestand "cardl:card_his.cpi"is verwisseld

Het bestand "cardl:clverif.cla" is verwisseld

 

Mocht niet baten : toen

 

Het bestand "basic:bad_ecm.cpi" verwisseld

Het bestand "basic:modecm.cpi" verwisseld

Het bestand "basic:reprog.cpi" verwisseld

 

Mocht ook niet baten :

 

Het bestand "Linkboot.cpi" verwisseld (zie MHW forum waarom)

Complete Node cardl gewisseld

Complete Node cardr gewisseld

Complete Node cardevt gewisseld

 

V1+ Kaart word wel geaccepteerd, echter geen beeld.

Met f*n wel 100% NL pakket irdeto / geen uitval gezien.

 

Deze moeten nog, aantal kan niet zomaar i.v.m. aantal kanalen en ca-id select.

Het bestand "basic:chg_lang.cpi" is verschillend

Het bestand "basic:emm_trt.cpi" is verschillend

Het bestand "basic:init1.cpi" is verschillend

Het bestand "basic:keyok.cpi" is verschillend

Het bestand "basic:ppv_set.cpi" is verschillend

Het bestand "basic:srv_plus.cpi" is verschillend

Het bestand "basic:zap_con2.cpi" is verschillend

Het bestand "basic:basic.cla" is verschillend

 

Eeprom:mem_stor heeft alleen het aantal kanalen verschil (999 / 4091 in mc)

Het bestand "eeprom:mem_stor.cpi" hoeft dus niet.

 

Wie weet wat er in de directory Modcode gebeurt ?

Het bestand "modcode:codetape.cpi" is verschillend

Het bestand "modcode:showpass.cpi" is verschillend

Het bestand "modcode:code.cla" is verschillend

Het bestand "modcode:affichag.cpi"

Het bestand "modcode:get_pswd.cpi"

Het bestand "modcode:oldshwp.cpi"

Het bestand "modcode:simuctap.cpi"

 

in pers opi word het abbo uitgelezen :

Het bestand "pers_opi:date2txt.cpi"

Het bestand "pers_opi:opiget.cpi"

Het bestand "pers_opi:numopi.cla"

Het bestand "pgcom:init.cpi"

 

Als iemand een tip heeft graag.

Vanavond Pers_opi omzetten als eerste.

 

Jefferson

srt8000h (v15/20) + gw / fun / multipro

Link naar reactie
Delen op andere sites

@ Allen;

even een berichtje van mij tussendoor, over de stand van zaken V1+ kaart NL en strong <img src="/ubbthreads/images/graemlins/frown.gif" alt="" />

 

De patch bestanden blijken helaas niet de oplossing te zijn om de buitenlandse Fw's aan de praat te krijgen, ook de nieuwe niet.

Tevens wat ze bij de philips 96070D hebben gedaan gaat niet op voor de strong.

Ik heb zwaar het idee dat het een hele kleine HDL wijziging betreft, welke door iemand met verstand van zaken toch op te lossen moet zijn.

Ik kom niet verder dan de MHW, terwijl ik een compleet werkende en op de mips processor gebaseerde Ida pro heb, zie ik daar niks aan logica in .

 

Ik wacht nog steeds op wat reserve strongs, zodat e.e.a. wat makkelijker uitgetest kan worden, maar zoals het eruit ziet zal het mij alleen niet gaan lukken, wat betreft HDL.

 

Dit berichtje is slechts ter info, zodat er niet onnodig op een oplossing van mijn kant gewacht word, zoals gezegd, reeds alles geprobeerd wat nu in mijn vermogen lag.

Zal wel dieper in Ida gaan duiken, als iemand hier een cursus voor weet <img src="/ubbthreads/images/graemlins/crazy.gif" alt="" />

 

Tijdelijk dus even op "non aktief",

 

Groetjes,

 

Jefferson

srt8000h (v15/20) + gw / fun / multipro

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...