Ga naar inhoud


AC3 ondersteuning


Michel de Man

Aanbevolen berichten

Welke zenders zenden nu eigenlijk dolby digital AC3 uit. Dien je dit ten alle tijden via je SPDIF digitale uitgang naar je digitale surround versterker aan te sluiten, of kan dit ook mogelijkerwijs via je scart of eventueel stereo cinch pluggen.

 

Als een zender DTS 5.1 uitzendt, wordt dit dan door je SPDIF uitgang doorgegeven, of dient je SPDIF uitgang, naast AC3 ook expliciet DTS 5.1 te ondersteunen?

 

Ik zit namelijk te overwegen om naast mijn satellietontvanger een surroundversterker aan te schaffen

Locatie: Coventry (UK)

Receiver: Xoro HRS 8520, Diseqc switch

Schotel op 28,2 graden Oost en 19,2 graden Oost (BVN)

Link naar reactie
Delen op andere sites


Premiere en nog wat duitsers.

Ja als je echt Dolby digital (of DTS, of 5.1) geluid wilt horen moet dit via de dolby digital uitgang, anders hoor je gewoon stereo( maximaal dolby surround)

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weken later...

Dat ligt een beetje aan de fabrikant. De ene vind SPDIF belangrijk de andere schenkt meer aandacht aan het coax gedeelte.

Maar ja 80% van de mensen horen het verschil tussen MP3 en de gewone cd niet eens. Gewoon zelf even luisteren.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik kan je in iedergeval uit de eerste hand vertellen dat S*n* de voorkeur geeft aan coax aansluitingen op z'n versterkers en randapparatuur.

Link naar reactie
Delen op andere sites

het is via de cinch kabels naar je AV-receiver niet maximaal dolby surround maar dolby pro logic afhankelijk van de AV-receiver natuurlijk...

 

(dat is een klein maar hoorbaar verschil)

 

de coax of spdif heb ik daar er elders ook over gedebatteerd werd gisteren eens zitten testen.

verbluffend maar de coax komt hier een ietsiepietsie beter.

 

beide kabels zijn peperduur en goed getest overigens... dus aan de optische spdif kabel zal het niet liggen..

 

cheeriooooooo.......................................OOOhhh

 

 

__________________________luister_________________________

 

 

<img src="/ubbthreads/images/graemlins/grin.gif" alt="" />

South

Nino Ferrer + Radiah

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dolby pro logic : Analoog; voor stereo + midden, achter mono

 

Dolby 5.1 : digitaal ; voor en achter stereo plus midden.

( eerste cijfer geeft aantal gescheiden geluidsstromen weer, de laatste (1 of 0) geeft aan of de woofer wordt aangestuurd ja of nee. 2.0 is dan bv gewoon stereo ))

 

DTS ; Idem, maar minder compressie dus beter geluid ( helderder ).

 

Via cinch ook prima geluid !

Link naar reactie
Delen op andere sites

@ avensis

 

Wat ik bedoelde is dat S*n* er bij hun eigen TD en in hun handleiding duidelijk aangeeft dat het meest optimale resultaat met hun eigen merk (rand-)apparatuur bereikt wordt via Coax. Mijn versterker heeft daarnaast ook nog een aantal optisch en gewone Jack aansluitingen. Het geeft in iedergeval aan dat je als gebruiker volop keuze hebt!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Aangezien het aantal ac3 uitzendingen minimaal is, en m'n "nieuwe" tv dolby prologic heeft vraag ik me af of het zin heeft extra achterspeakers aan te sluiten.

 

Lijkt me van wel maar zeker weten doe ik het dus niet of beter gezegd, mijn geheugen is dusdanig verrot dat ik het niet meer weet <img src="/ubbthreads/images/graemlins/frown.gif" alt="" />

 

Maar goed, heeft dat zin voor gewoon "analoge" audio via de scart kabel van mijn sat ontvanger en of via de tv-tuner (kabel)?

You cannot ignore that member

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb een dts AC3 dolby surround ondersteunende versterker (proton AMS 2583) besteld om aan mijn Hyundai HD-DCPVR-02 tuner te hangen. Ik heb nu mijn "oude" philips versterker DFA888 met ingebouwde DA convertor aan de coaxiale digitale uitgang van mijn hyundai tuner gehangen. Hij pakt de digitale uitgang, maar enkel wanneer ik op mijn hyundai tuner (bijv. premiere) niet AC3 selecteer. Je moet wel oppassen, want er komt een knetterend geluid uit je versterker als je toch AC3 selecteert op je satelliet tuner en dat kan je speakers beschadigen als je het volume te hard hebt staan. Je ziet dat stereo op 48 Khz sampling uitgezonden wordt. Op deze manier heb al perfect geluid via de boxen en het vermogen dat door de versterker geleverd wordt. AC3 kan hij niet aan, pakt bijv. ook niet enkel de front links en rechts signalen. Dus het is al de moeite waard om gebruik te maken van de digitale uitgang, ook als je enkel een stereo DA converter in je versterker hebt zitten, maar zit wel met smart te wachten op mijn digital surround versterker...

Locatie: Coventry (UK)

Receiver: Xoro HRS 8520, Diseqc switch

Schotel op 28,2 graden Oost en 19,2 graden Oost (BVN)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Michel de man,

 

volgens mij heb je een kompleet verkeerde set samengesteld!

 

als je niks hoort van het echte AC3 en toch AC3 op de aparaatski hebt staan is de combinatie die gekozen is net zo goed als een AM radiootje, dus kan ook goedkoper.

 

of bedoelde je dat niet?

 

een sat-receiver die DD uitgeeft heeft even nog niks met AC3 te maken\\

 

pas als dat signaal via optisch sp DIF of Coax in je AV-receiver aankomt kan er iets leuks gebeuren

a) hij herkent het signaal en schakeld automatisch op de juiste instelling

B) je moet handmatig de soort geluidsweergave kiezen

c) je hebt alle boxxies hangen die dat type geluid ook kunnen weergeven

 

er zijn twee soorten geluidscompressies voor zulke AV-receivers de AC3 audio compression versie 3 (alle vorige hebben ze niet eens aan de man gebracht) en de MPEG Motion Picture Expert Group die zich ook bezig houden met compressies en kanaal opspliting.

Welke is niet eens zo belangrijk.

Maar dat je AV receiver die beiden conform de standaard kan herkennen en weergeven is heel belangrijk...

dolby stereo

dolby surround

dolby surround logic

dolby surround Pro logic

dolby surround Pro logic II © dolby laboratories trade mark

DTS 5.1

DTS 7.1

THX

THX theatre

en er zullen er best nog wel enkele zijn..

 

Je Sateliet-receiver geeft stereo en/of DD uit aan de uitgangen en het liefst zonder reeds bewerkt te zijn zodat je echte audio apparatuur de bewerkingen zuivertjes en op hoog niveau kan verwerken.

Heb je een AC3 versterker ligt het aan dat merk en type of hij automatisch alle binnenkomende signalen juist verwerkt.

 

Maar het kan alleen via de DD uit/in aangesloten worden middels een optisch (reteduur) kabeltje of via de coax... hetgeen niet een antenne coax is maar een twee-adrige high-end kabel met dubbele afscherming (als het effe kan)

 

[color:"red"] via de stereo of scart gaat alleen het normale 2 kanaals geluid met daarin eventueel (indien aangeboden door de zender) het dolby pro logic II..

[/color] dat was de vraag toch?

 

cheers <img src="/ubbthreads/images/graemlins/smirk.gif" alt="" />

 

 

 

 

 

 

 

South

Nino Ferrer + Radiah

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb in afwachting van mijn bestelde AC3, DTS en dolby surround versterker, mijn "oude" digitale PCM stereo versterker aan de coaxiale digitale uitgang van de satelliet receiver gehangen. Dus waar je normaal een cd speler of dat-recorder digitaal op aansluit (coaxiaal of optisch). Al dat wat jij beschrijft zal ik pas kunnen doen als ik mijn "nieuwe" bestelde versterker binnenkrijg. Maar wat ik tot dusver gedaan heb is een stereo versterker met ingebouwde DA converter op de digitale uitgang van de satellietontvanger aangesloten. Ik kan dan uiteraard enkel stereo weergeven, maar wat mij opviel is dat via de digitale uitgang van de satellietontvanger ook het stereo signaal (dus niet AC3 audio optie geselecteerd op de mogelijke audio opties van een zender zoals premiere) digitaal via de digitale uitgang naar buiten gestuurd wordt. Gezien het vermogen van de gebruikte stereo versterker en de gebruikte audio boxen die vele malen beter zijn dan de ingebouwde boxen van mijn TV,verbeter je al voor een heel stuk de beleving van de TV beelden. Zodra ik mijn bestelde digitale surroundversterker binnen heb, koppel ik mijn huidige digitale stereo versterker af, hang ik nog een 2e paar fullrange boxen aan de digitale surroundversterker en kan ik full blown gaan.

 

Bovenstaande beschrijving van mijn huidige installatie heeft natuurlijk niets met dolby surround te maken, want voor dat laatste heb je een dolby surround versterker nodig die het aangeboden analoge stereo signaal met daarop gesuperponeerd het dolby prologic signaal kan ontcijferen en kan aanbieden aan de daarvoor eveneens benodigde set boxen.

 

Zodra ik mijn digitale surroundversterker (proton AMS 2583, zoek maar eens op google) zal ik mijn verslag doen..

Locatie: Coventry (UK)

Receiver: Xoro HRS 8520, Diseqc switch

Schotel op 28,2 graden Oost en 19,2 graden Oost (BVN)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...