Ga naar inhoud


Motor problemen echostar 3600


Newbie

Aanbevolen berichten

Ik heb bij een kennis nieuwe software (versie 800) en settings met seteditnav geladen . Alles werkte prima, ik moest alle posities wel opnieuw zoeken. Echter na enkele dagen draait de motor niet meer. Hij krijgt constant de melding "motor fout".

 

Ik dacht eerst dat het een software fout was maar ik weet het niet zeker. Ik kon het eventjes wel draaien als ik weer een satpositie wou opzoeken nu doet die dat ook niet meer. Ik heb gerpobeerd een factory reset te doen, lukt ook niet.

 

Wie weet waar dit aan ligt, de software of de 12" motor???

 

*** Humax 5400Z Loader H2.08 TOH 3.4_HoT EMU 10.0 Triax 110 STAB 120HH ***

Link naar reactie
Delen op andere sites


Standaardprobleem met een actuarorsturing.

Wat er aan de hand is is dat de pulsjes die de actuatormotor geeft op de een of andere manier niet aankomen bij de echo3600. De oorzaken kunnen zijn:

-Verkeerd aangesloten draden op de achterzijde van de ontvanger (Pulse en GND)

-Draadbreuk in de kabel

-Losse aansluiting in de actuatormotor (kroonsteentje)

-Defecte pulsgever in de actuatormotor (reedrelais)

 

Als de ontvanger een "motor error" geeft betekent dit in ieder geval dat de pulsjes die de actuatormotor geeft niet bij de ontvanger aankomen. Je zal dus met een multimeter moeten gaan meten (want meten = weten).

-Even de draden van de pulscounter losnemen van de ontvanger en deze op een multimeter aansluiten.

-Multimeter in doorfluitstand (meter moet piepen bij kortsluiting).

-Draai nu de schotel (je krijgt nu 100% een motorerror, maar dat geeft even niet). De meter moet nu piep......piep.......piep....piep doen (als de motor eventjes draait).

-Heb je een constante piep (kortsluiting) dan is of de pulsgever defect, of er zit ergens kortsluiting in het kabelwerk.

-Piept er niets dan heb je ofwel een losse verbinding in de bekabeling, of een kabelbreuk, of de pulsgever is defect.

 

In het geval dat het niet werkt zal je dus het dak op moeten om te kijken of het aan de kabels of aan de actuatormotor ligt.

 

In geval van een constante piep (kortsluiting) zal de oorzaak zeer waarschijnlijk liggen in de pulsgever. Deze is dan defect, wat in 99% van de gevallen is veroorzaakt door het wisselen van de draden achterop de ontvanger. Als je per ongeluk de pulsgevercontacten aansluit op de motorsturing van de ontvanger dan is de pulsgever overleden. Geen nood, dit is een reedrelais van 1 euro en 50 centen die je in elke electronicazaak kan kopen. Deze pulsgever zit onder het ronde magneetje in de motor. Deze even vervangen en het probleem is 100% opgelost. Hier heb je wel een goede soldeerbout voor nodig, en een handje verschillende schroevendraaiers.

 

Verder staan er diverse andere berichten op het bord die hetzelfde onderwerp behandelen. Gebruik de zoekfunctie eens om ze op te zoeken.

 

Succes,

Peter.

Niet gehinderd door enige vorm van technische kennis zet ik onbevangen overal mijn schroevendraaier en soldeerbout in.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ok bedankt voor de heldere antwoord.

 

Ik had de de zoekfunctie al gebruikt echter ben deze probleem niet tegenkomen. Wel waren er inderdaad mensen met motorproblemen.

 

Misschien heb ik verkeerde zoekcriteria gebruikt.

 

Wat ben ik blij dat ik een stab motor heb, geen gepruts met kabeltjes.

Kunnen ze die losse kabeltjes niet voorzien van een soort stekker , deze kabel is toch ook in principe een 4 aderig "telefoonkabel" , die telefoonplug zou daar erg geschikt voor zijn. Geen geklooi met verkeerd aangesloten draden. <img src="/ubbthreads/images/graemlins/frown.gif" alt="" />

*** Humax 5400Z Loader H2.08 TOH 3.4_HoT EMU 10.0 Triax 110 STAB 120HH ***

Link naar reactie
Delen op andere sites

Tsja, een diseqc motortje is qua bekabeling inderdaad simpeler, maar qua stevigheid is er niets beters dan een losse poarmount met actuatormotor.

Als je schotel dus op een plaats staat waar 'ie veel wind kan vangen dan is een polarmount vele malen bedrijfszekerder dan een diseqcmotortje.

Ik heb zelf al 10 jaar + zo'n dikke polarmount op het dak staan (boven de nok uit), zonder enig probleem. Afgelopen herfst heb ik hier voldoende ellende gelezen met mensen die een diseqc motortje gebruikten. Lagers verrot, tandwielen verrot of gewoon overmatig veel speling waardoor bij een zuchtje wind het beeld al wegvalt.

 

Ieder zo zijn (of haar) voorkeur dus.

 

groeten,

Peter.

Niet gehinderd door enige vorm van technische kennis zet ik onbevangen overal mijn schroevendraaier en soldeerbout in.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb inderdaad gehoord dat zon actuatormotor icm een polarmount steviger zou zijn echter zelfs tijdens de zware storm afgelopen herfst had ik nog beeld op mijn hummy met een triax van 1.10. De stab heeft nooit problemen gehad, ik heb inderdaad wel diverse mensen gezien met een defecte stab. Bij mij staat die op de schuur waar die nog best wel veel wind vangt. Echter bij mijn kennis staat die op het dak omdat er grote bomen "in beeld" zitten.

 

Mij maakt het in principe niet uit wat voor motor er hangt echter als de bediening en de bekabeling maar simpel is. En met mijn Humax zelf heb ik niet veel meer keuze dan een diseq motor.

 

(Maar we dwalen nu af van de topic denk ik.)

*** Humax 5400Z Loader H2.08 TOH 3.4_HoT EMU 10.0 Triax 110 STAB 120HH ***

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...