Ga naar inhoud


Canal+ 16:9 Dolby of niet?


Alfons Verbiest

Aanbevolen berichten

Hallo allemaal,

 

Ik heb sinds kort een home cinema set, welke ook via een optisch kabeltje aan de satelliettuner hangt. Dit om - in de toekomst - TV uitzendingen met Dolby geluid te kunnen horen.

 

Ik heb al enkele keren bij Pro 7 duidelijk Dolby waargenomen. Onderstaande tekst haal ik vanaf de CDS site wat Canal+ 16:9 betreft.

 

CANAL+ biedt schotelbezitters exclusief een GRATIS derde kanaal in breedbeeld (16/9)aan. Op dit kanaal worden topfilms uitgezonden in breedbeeld, met Dolby Surround geluid.

 

Ik heb daar echter al enkele films gezien die volgens het Canal+ boekje met Dolby geluid worden uitgezonden. Ik heb dit echter nog nooit gehoord.

 

Heeft iemand wel die ervaring? Anders moet ik toch mijn instellingen eens langs fietsen.

 

Groeten, Alfons

Link naar reactie
Delen op andere sites


Volgens mij zend geen enkel Nederlans kanaal uit in Dolby digital. Inderdaad soms Pro-7 en Premiere direct wel, maar erg veel zijn het er niet.

 

groeten,

Peter.

Niet gehinderd door enige vorm van technische kennis zet ik onbevangen overal mijn schroevendraaier en soldeerbout in.

Link naar reactie
Delen op andere sites

De films zelf moeten dit wel ondersteunen, de meeste wat oudere films hebben dit nog niet.

 

Hallo Stardust,

 

Dat begrijp ik dus ook wel. Maar die tekst van Dolby staat op hun eigen site en als in de Canal+ gids bij die film het Dolby icoon staat weergegeven, mag je toch aannemen dat ze hem dan ook met Dolby uitzenden.

 

Groeten, Alfons

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik denk dat je bepaalde termen verwart.

Je citeert de site van Canal+ waar de tekst 'Dolby Surround' op staat.

 

Surround is een effect wat toegepast kan worden op een Dolby 2.0 (Stereo) kanaal, waardoor je een ruimtelijk effect krijgt. (Geluid/Muziek -> links/rechts; Stemmen -> center).

 

Jij bedoelt Dolby 5.1, dit is 5-kanaals geluid.

Momenteel zijn de enige zenders die hierin uitzenden ProSieben, Premiere en de ORF. (Voor zo ver ik weet althans).

Triax TDS 88cm / Inverto Black Ultra LNB / Alsat Dark Motor / Dreambox DM800HD+DM7000 knutselbak

Link naar reactie
Delen op andere sites

De Dolby surround (oftewel Dolby Pro Logic) wordt uit het stereo signaal gehaald. Je hebt een Centre channel en een surround channel (achter mono). En uiteraard front links en rechts.

 

Je hebt dus een (redelijk) surround effect. Dit geldt voor ALLE zenders welke een film in stereo uitzenden en deze film in Dolby opgenomen is. Pro Logic heeft als grote nadeel, dat de centre en surround kanalen niet discreet zijn. Ze worden uit het normale stereo signaal gefilterd en zijn zeer beperkt in bandbreedte.

 

Dolby Digital (Premiere 1&2 en Premiere direct (en nog een paar)) zendt echter de centre en surround (stereo) apart mee. Deze aparte kanalen hebben volledige bandbreedte en dynamiek. Het is echt een hemelsbreed verschil (ook voor het niet geoefende oor).

 

Groeten Twel12.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Surround is een effect wat toegepast kan worden op een Dolby 2.0 (Stereo) kanaal, waardoor je een ruimtelijk effect krijgt. (Geluid/Muziek -> links/rechts; Stemmen -> center).

 

Hallo Martijn81,

 

Aan dit antwoord heb ik wat. Ik denk dat dit inderdaad het geval is. Als ik een DVD afspeel, schakelt hij automatisch om naar Dolby of DTS of wat dan ook en klinkt het echt heel mooi. Ik zie dan op het display Dolby staan.

 

Normaal staat mijn setje in de stand "all channel stereo" en hoor ik het geluid dus over alle 5 de speakers. Bij Dolby via Pro 7 blijft hij deze stand aangeven, maar is het duidelijk hoorbaar Dolby. Zeker als je achter je rug andere geluiden hoort dan van voren. Ja toch?

 

Bij Canal+ 16:9 gebeurd dus hetzelfde, alleen blijft het voor en achter "gewoon stereo", om het zo maar eens te zeggen.

 

Ik vind alleen op hun site dat begrip Dolby dan verwarrend. Als je er niet zo mee op de hoogte bent, denk je dus gelijk dat je de zelfde (prachtige) effecten krijg als bij een DVD afspelen.

 

Maar goed, stereo via alle boxen klinkt ook mooi en wie weet hoeveel zenders er in de (nabije) toekomst in echt Dolby of DTS gaan uitzenden.

 

Groeten en bedankt, Alfons <img src="/ubbthreads/images/graemlins/xyxthumbs.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nog wat info over dolby en d-digital

 

 

Het principe

Dolby Digital en het verschil ten opzichte van surround pro logic:

Het analoge Dolby Surround signaal is een 4-kanaals signaal dat op slimme wijze "verstopt" zit in een 2-kanaals (stereo) signaal. Met een Dolby Surround Pro Logic processor worden uit het stereo signaal de extra twee kanalen weer tevoorschijn getoverd. Dit gebeurt aan de hand van fase en filter trucs, waardoor het achtersignaal, mono, slechts een beperkt frequentiegebied heeft (van een paar honderd Hertz tot 7 kHz in plaats van 20-20.000 Hz) maar het werkt goed, zoals bekend mag worden verondersteld.

Dolby Digital gaat uit van een geheel ander principe namelijk zes onafhankelijk gescheiden kanalen waarvan er vijf het complete frequentiebereik van 20Hz-20KHz hebben en het zesde slechts het lage tonen gebied aanspreekt van 20-120Hz. Dit kanaal bevat speciale basinformatie en wordt het LFE kanaal genoemd (Low Frequency Effects). Omdat dit kanaal niet full range is wordt er gesproken over een 5.1 kanaals systeem.

Al deze kanalen worden door middel van een 12:1 compressietechniek in een digitale 16-bit-stream verwerkt. Deze wordt in de Dolby Digital processor gedecodeerd en er verschijnen weer 6 aparte kanalen (5 full-range + 1 LFE). Doordat er nu sprake is van full range signalen links en rechts achter en een perfecte kanaalscheiding is de dynamiek en zuiverheid van het geluid en de plaatsing van geluiden vele malen verbeterd ten opzicht van Dolby Surround Pro Logic.

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

oke ik wil ook een nieuwe set aanschaffen met dolby digitaal enz.

mijn oude kenwood p83 moet het ook doen maar vertikt het .

ook met de optische kabel

ik heb een humax 5400 welk merk is hier het beste voor.

graag jullie ervaringen.

ibby

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heb de thread nog niet gelezen, maar ik kan iig vertellen dat Canal+ 16/9 wel degelijk Surround is, nl. in Dolby Pro-Logic, dat wordt met het stereosignaal mee gezonden.

Na jaren zonder, ben ik toch weer van plan een schotel aan te schaffen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

De uitleg van Jizbo is goed. C+ geeft inderdaad aan dat er in Dolby wordt uitgezonden.Tenminste bij sommige films.Flauwekul natuurlijk, want tegenwoordig zijn alle films bewerkt tot DD. Maar C+ zendt alleen in analoge dolby uit wat jizbo terecht zegt, 2 kanaals. Hierbij konden de vroegere Dolby Surround setjes (analoog) er goed Dolby 4.0 van maken. 4.0 w.z. 4 kanalen. De huidige generatie Home cinema setjes lezen allemaal DD in 5.1. (wil zeggen 5 speakers en 1 subwoofers of nu ook al 6 speakers, zijnde in midden in het achterste gedeelte. Maar doordat veel mensen nu denken; bij aanschaf ook Dolby Digital te kunnen luisteren bij een film van C+, komen bedrogen uit. M.i. zullen ze nooit DD gaan uitzenden, kost veel te veel.

Daarom, iedereen die van DD 5.1. wil genieten, kan dit alleen via de eigen afgespeelde DVD's doen of inderdaad enkele buitenlandse kanalen.

Met vriendelijke groeten:

Jan

 

Al sille de bern strie frette, de lytse man sil wille ha

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...