Ga naar inhoud


Voeding van 9304 stuk.


Gast

Aanbevolen berichten

Het enige wat mijn Nokia 9304, na een blikseminslag geincasseerd te hebben, nog deed was tjielpen met een interval van 7 seconden.

Nadere inspectie leerde dat dit geluid uit de voeding kwam. Op de voeding heb ik de volgende waarden gemeten:

-Over de primaire ELCO staat 300V

-Weerstanden (2x) van 39 kOhm zijn OK, staat 46V p/stuk overheen

-De uitgangsvoltages (pin 1-11) zijn iets lager dan normaal en vallen ook naar beneden totdat de voeding weer tjielpt en de spanning weer piekt om daarna weer terug te vallen.

-Op 4 en 6 van de TDA4605 meet ik 13V. Bij een tjielp zakt deze even naar 6V om meteen daarna weer op 13V te staan.

-De ELCO's aan de secundaire kant zijn volgens mij allemaal OK.

-Alle diode's zijn ook OK, er ontbreekt ook geen spanning.

 

Mijn conclusie, (mbv sat4all, Rebel en Satq), was dan ook dat het mogelijk de FET was. Om nog extra informatie te verzamelen wilde ik deze ook even doormeten. Over de twee buitenste pootjes kon ik niks meten. Toen ik echter met de multimeter (stond op gelijkstroom) het middelste pootje aanraakte was het knetter knetter en het tjielpende geluid was weg <img src="/ubbthreads/images/graemlins/smile.gif" alt="" /> , alle voltages echter ook <img src="/ubbthreads/images/graemlins/frown.gif" alt="" />. Ik meet nu alleen nog maar 220 over de hoofdzekering. Over de dikke ELCO staat niks meer.

 

Er is nog iets opvallends. Onder de primaire ELCO zitten 4 weerstanden. 2 lange en daarna 2 iets kortere. Bij mij is de bovenste, dus die vlak bij de ELCO, vervangen(?) door 2 weerstanden. Deze zijn serieel aan elkaar gesoldeerd en hebben een waarde van 1 kOhm en 680 kOhm. Op de foto's van Rebel/Satq zijn de bovenste 2 weerstanden echter identiek. Na de blikseminslag is de receiver wel na een elektronika vakman geweest en zijn conclusie was "Niet te maken." Kan hij die weerstand vervangen hebben en wat is daarvan het resultaat op de voeding?

Link naar reactie
Delen op andere sites


Ik zou je verzekeringspolis(inboedel goed nakijken heb je een extra uitgebreide dekking is bij de meeste verzekeringspolissen blikseninslag verzekerd.

Is dit zo stuur hem naar de technische dienst van de importeur met een verzoek toteen prijsopgave, deze prijs doorgeven aan je verzekeraar. Ik heb zo'n probleem gehad met de hoogspanningstrafo van mijn 6 jaar oude breedbeeld tv en ja gerepareerd en volledige vergoeding van de verzekering.

Gr,

Droompje

 

(2 maal EVO Enfinity Xcombo +, Echostar1.20 draaibaar met jaguer positioner, triax 0,64 met quad lnb, Viasat 78cm met 3 keer quad lnb)

Link naar reactie
Delen op andere sites

De verzekering heeft m'n oma al een nieuwe kado gedaan <img src="/ubbthreads/images/graemlins/xyxthumbs.gif" alt="" />. Ik heb de receiver echter weer bij de reparateur opgehaald omdat ik dacht dat ie nooit erg kapot kon zijn.

Ik wil de 9304 nu repareren om er mee te gaan klooien, patchen, disecq 1.2 maken, enz.

Dat de FET nu kapot is weet ik <img src="/ubbthreads/images/graemlins/blush.gif" alt="" /> , maar veroorzaakte deze ook de wegvallende spanning?

 

Is het trouwens verstandig om deze vraag ook in de Strong en/of rokende soldeerbout thread te plaatsen?

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weken later...

 

De voeding start en valt af, de TDA4605 hoort er voor te zorgen dat de fet waar je over spreekt een wisselapanning maakt van de 300 volt die over de elco staat.

Op de een of andere manier doet hij dit zo nu en dan wel, het kan dus zijn dat de voedingsspanning niet is wat de TDA4605 er van verwacht.

de uitgangs-spanning zal waarschijnlijk gemeten worden aan de 3.3V (LM431) en deze wordt via de optocoupler (TCDT1101) weer "doorgegeven" aan de primaire kant, zodat de TDA4605 eea. kan bijregelen als dit nodig is.

 

Hier moet het het mogelijk zoeken.

 

Die weerstand van 1k en 680k snap ik niet , wat is nu in hemelsnaam het verschil tussen 680k en 681k ?? die 1K weerstand zit daar voor jan joker, er hoort overigens wel een weerstand van 680k te zitten, dus dat is wel goed.

 

 

 

Nu je geen 300V meer op de elco krijgt, (zekering heel?) is er mogelijk iets in de filtering defect, je schakelaar defect, of je diode's stuk.

 

De spanning loopt via de zekering, die 2 kleine witte tonnetjes, door die liggende ronde spoel naar de 1n4007 diodes. Op deze diode's moet dus (op de juiste plaats) 230V wisselspanning , en aan de andere kant 310V gelijkspanning te meten zijn.

 

Maar is je meter eigenlijk nog wel heel <img src="/ubbthreads/images/graemlins/smile.gif" alt="" />

 

Succes

 

Satq

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...