Ga naar inhoud


Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Ach ja, het gaat maar door...<P>Canal+ tevreden met 'smartcards'-vonnis<BR>Van onze verslaggever<P><BR>Vrijdag 03 augustus 2001 - AXEL/HILVERSUM - Betaalzender Canal+ is tevreden over een recente uitspraak van de rechtbank in Middelburg die een eind moet maken aan illegale handel in 'smartcards' voor abonnee-televisie. Met een gewonnen kort geding tegen een Axelse satellietshop zegt Canal+ de piraterij met voorgeprogrammeerde chipkaarten in het hele land op te kunnen rollen.<P>De rechtbank bepaalde dat satellietshop M-Sat Axel geen illegale smartcards en andere elektronische foefjes meer mag verkopen, waarmee gratis kan worden gekeken naar Canal+ en Canal Digitaal-programma's. Ook moest M-Sat binnen zeven dagen - uiterlijk vandaag - aan Canal+ melden wie de illegale smartcards en elektronische hulpmiddelen leverden, hoeveel ervan verkocht zijn en welke winsten en omzetten ermee gehaald zijn. Daarmee wil Canal+ de winkel aanspreken voor 'een aanzienlijke schadeclaim', die 'gauw in de tonnen loopt'. Reageert M-Sat niet, dan moet ze een dwangsom van tienduizend gulden per dag betalen, met een maximum van een half miljoen. Schrik en het vooruitzicht van een faillissement bij de Axelse winkel? Integendeel, doet eigenaar Jacques de Booij zonnig. "We hebben na het vonnis een klein flesje champagne opengetrokken. Want ook dit vonnis is zo wazig dat ik als nette Nederlandse burger niet zou weten waarom ik fout zit." De winkelier is 'even gestopt' met de verkoop van de chipkaarten. Maar hij kondigde gistermiddag aan de smartcards weer gewoon in de verkoop te gooien. <BR>Zeeland 1 <BR>- 'Ik zit niet fout met verkoop <BR>van smartcards'


Geplaatst:

bron bn de stem<P>'Ik zit niet fout met verkoop van smartcards'<P>Door Rinze Brandsma<P><BR>Vrijdag 03 augustus 2001 - AXEL - De eigenaar van de Axelse satellietshop blijft de programmeerbare chipkaarten voor satellietontvangst verkopen, zoals hij die al ruim vijftien jaar verkoopt.<P>J. de Booij vergelijkt het met iemand die in de supermarkt honderd kilozakken suiker koopt. "Dan weet de caissière toch ook niet of die man daar misschien illegaal alcohol mee gaat stoken?" Hij zegt het zeker te weten na ruggenspraak met zijn advocaat naar aanleiding van het Middelburgse vonnis: hij zit niet fout met de verkoop van de smartcards, omdat hij niet kan weten dat de klant er bijvoorbeeld niet alleen CNN, maar ook de films en porno van Canal+ mee wil gaan ontvangen, zonder dat hij daar abonnementsgeld voor betaalt. In zijn winkel hangt 'nota bene' al tijden het wetsartikel dat kijken naar Canal+ alleen mag als je daarop geabonneerd bent. Canal+ en de rechter moeten zich dus maar op de klant richten die illegale dingen met zijn chipkaart doet, en niet op de winkelier die de kaarten verkoopt, is zijn verweer. Niet dat de verkoop van die smartcards - volgens informatie van Canal+ voor tachtig tot honderd gulden in de handel - zoveel uitmaakt in zijn omzet, zegt De Booij. Met één uitlating van de getergde betaalzender Canal+ is hij het eens: dat zijn zaak is aangepakt omdat die 'een van de grote' is in de (deels) illegale handel, waar afnemers uit heel Brabant, Zeeland en België decoders, schotels en smartcards halen. "Wij zijn de grootste satelliet-speciaalzaak in de Benelux."<BR>Canal+ zegt op zijn beurt met het recente vonnis een machtig wapen in handen te hebben om niet alleen de piraterij met voorgeprogrammeerde chipkaarten landelijk aan te pakken, maar ook die in andere foefjes om illegaal naar betaal-tv te kunnen kijken. De legale weg is dat de tv-kijker zich kan abonneren op Canal+ en voor tussen de zeven en achthonderd gulden per jaar een ontvangstkastje (decoder) met bijbehorende chipkaart krijgt.<BR>De betaalzender lijdt omzetderving omdat in winkels als M-Sat losse, universele decoders te koop zijn en kaarten die geschikt zijn, of geschikt te maken, voor ontvangst van Canal+. Dat lukt ook met illegale 'blokkers' en 'season interfaces': om filters te omzeilen die illegale ontvangst blokkeren of computerprogramma's waarmee smartcards te programmeren zijn. "Technisch allemaal zeer doortrapt", zeggen woordvoerder H. van der Veen van Canal+, ondersteund door jurist F. van den Engel van de betaalzender.<BR>Nee, van M-Sat in Axel hebben ze nog geen opgave van de illegale smartcardhandel ontvangen. Die fax zal ook niet komen, omdat Axelaar De Booij zegt dat het hem niet duidelijk is wat daarop moet staan, al zegt hij officieel dat hij 'zich daarover beraadt'. De Booij en De Wit hebben al beroep aangetekend.

Geplaatst:

Ik vindt dat msat wel die kaart mag verkopen maar dan niet alle werkten <BR>want dit soort kaarten kunje ook voor andere<BR>dingen gebruiken .<BR>de programmere is ook niet alleen voor om allen tv te kunen kijken.

Gast
Dit onderwerp is nu gesloten voor nieuwe reacties.
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...