Ga naar inhoud


Sprietje

V.I.P.
  • Items

    32918
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  • Dagen gewonnen

    324

Aanvullende info

  • Geslacht
    Mannelijk
  • Locatie:
    Roosendaal en Costa Calida
  • Interesses
    Schoteltechniek

Recente bezoekers van dit profiel

546923 profielweergaven
  1. Q3: Max nr.1, Perez nr.2 Max start dus zondag op plaats 11, Perez op plaats 2, Leclerc op poleposition..
  2. Met nog 2 minuten te gaan sessie hervat.
  3. Ik zou wel eerst kijken of je een goed passende rail kunt krijgen die op de Gilbertini OP100L past. Ik zou de lnb van de Astra 23,5 niet in het midden zetten maar de Astra 19,2-lnb. Als een lnb maar zo weinig uit het midden staat, heb je geen zwakker signaal. Zet je hem wel in het midden, dan komt de Hotbird-lnb te ver uit het midden en krijg je daar een zwak signaal op. Stel hem af zoals ik je nu opgeef: - zet de rail 8,6 graden schuin, zie bijgevoegde hoek of meet het met de waterpasfuctie van je telefoon. De Hotbird staat het laagste aan de hemel, de rail moet aan de Hotbirdzijde dus het hoogste staan. Hotbirdzijde van de rail is dus de oostzijde. Begin met de Astra 19,2 en monteer de lnb-houder zo dat de lnb zoveel mogelijk boven de lnb-arm komt te staan. De afstanden van de lnb's moeten op een Gibertini OP100 als volgt worden afgesteld; - tussen de Astra 19,2 en Hotbird 13 is 87mm - tussen de Astra 19,2 en Astra 23,5 is 60mm d.w.z. gemeten aan de voorzijde van de lnb van kuiltje tot kuiltje in de kap. Stel de de diseqc-volgorde op de ontvanger hetzelfde in als dat de lnb's op de diseqc-switch zijn aangesloten. Stel de skew van de lnb's als volgt af: - Hotbird 13 op +20° - Astra 19,2 op + 9° - Astra 23,5 op + 3° d.w.z. als je achter tegen de lnbs aan kijkt, tegen de wijzers van de klok ingedraaid. - stel de elevatie van de schotel in op 48,9 graden - draai de schotel naar de Astra 19,2-positie. - stel nu de draairichting en de elevatie nog iets bij totdat je maximale signaalkwaliteit hebt. - richt de schotel eventueel uit op de Astra 23,5.
  4. Het is maar hoe je het precies bedoeld. Als je bedoeld alle Nederlands gesproken zenders met een abonnement, dan klopt het dat die allemaal op de Astra 23,5 zitten. Bedoel je alle zenders met een abonnement van Canal Digitaal, dan klopt het niet want een aantal zenders zit op de Astra 19,2. BVN is ook een Nederlandse zender en zit op de Astra 19,2.
  5. VT2, 1 Norris, 2 Piastri, 3 Verstappen.
  6. Max de snelste in vrije training 1, halve sec. sneller dan de nr. 2 Piastri.
  7. Dit is een goeie Cees. Zal voortaan een hamer meenemen als ik tie-wraps ga kopen. 👍
  8. De kans dat je bij ons zwarte tie-wraps uit Amerika koopt is zeer klein dus weinig kans op UV-bestendigeid.
  9. Jazeker. In warme landen zoals Spanje zie je bijna altijd schotels in lichtgrijs. Een bekend merk in midden en Noord-Europa zoals Triax is meestal antraciet. Die zie je in het zuiden alleen bij buitenlanders zoals Nederlanders en Belgen. Maar een schotel in een lichte kleur wordt minder warm en vervormt daardoor minder. De parabolische vorm wordt beter behouden.
  10. Wat een vreemde beredenering om daarmee aan te geven dat zwarte tie-wraps dan wel UV-bestendig zijn.
  11. Een lnb heeft een bepaalde aftastkarakteristiek en die is afhankelijk van de tapsheid van de feedhorn en die is weer afhankelijk van de f/D-verhouding van de schotel. Je wilt een zo groot mogelijke signaalversterking van de schotel en zo weinig mogelijk versterking buiten de schotel (rood in de afbeelding) om te voorkomen dat je stoorsignalen mee versterkt zoals zonneruis, atmosferische ruis, warmteruis enz. Vroeger gebruikt men alleen prime-focus schotels in allerlei f/D-verhoudingen. Daarom heeft men voor primefocus-schotels ook verstelbare feedhorns. Toen men voor de consumentenmarkt meer over ging naar offsetschotels en men van die verstelbare feedorns af wilde, heeft men eerst uitgezocht met welke f/D-verhouding je het hoogste rendement hebt. Dat bleek bij een f/D-verhouding te zijn tussen de 0,6 en 0,65. Daarom is ook afgesproken dat alle consumentenschotels deze f/D-verhouding hebben en de lnbf's (Low Noise Block met Feedhorn) ook een f/D-verhouding hebben van 0,6-0,65. Met deze verhouding heb je de optimale balans tussen een maximale versterking van de schotel en zo min mogelijk stoorsignaal van het over de rand van de schotel kijken. Zo kun je een schotel beter niet tegen een muur monteren want als de zon flink op de muur schijnt, ontvangt de lnb extra warmteruis van de hete muur waar hij ook een beetje naar kijkt (spillover). Omdat een lnb van het midden schotel 10x zoveel signaal ontvangt als van de buitenrand, moet je er ook voor zorgen dat de schotel vooral in het midden een excellente parabolische vorm heeft. Dat bereik je niet door in het midden van de schotel bevestigingsgaten te maken en daar bouten in te zetten die de mooie parabolische vorm weer om zeep helpt. Je zult vast wel eens gemerkt hebben dat als je de bouten in het midden van de schotel gaat aandraaien, de schotel een iets andere vorm gaat aannemen. Fabrikanten die kwaliteitsschotels maken zoals Kathrein, zorgen dat de bevestigingsbouten zo ver mogelijk aan de buitenzijde van de schotel zitten om toch zeker de binnenkant van de schotel niet te vervormen. De satellieten aan de Clarkebelt waar wij de schotels op richten, hebben ook grote parabolische spiegels en daar zijn helemaal geen bevestigingsgaten in gemaakt. Die schotels worden voorzichtig aan de buitenomtrek vastgehouden om elke ongewenste vervorming te voorkomen. Je kunt nagaan hoe het signaal van richting veranderd over een afstand van 40.000km als de parabolische vorm 0,1mm veranderd.
  12. Maar waar jij helemaal geen rekening mee hebt gehouden met je metingen is dat een lnb in het midden van de schotel veel meer versterking geeft dan aan de zijkant van de schotel. De buitenrand van de schotel geeft 10dB minder signaal dan het midden van de schotel. Dat is dus een factor 10. Voordat jij merkbaar signaal verliest met de stalen plaat, zit je al een stukje in het aftastgebied van de lnb.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...